Ekonomski fakultet - Zagreb
Članovi

Osvrti na rezultate istraživanja

Sažetak rada koji je pripremljen za prezentiranje na 34. CIRET konferenciji (rujan 2018. - Rio de Janeiro) " Fundamentalne naspram bihevioralnih odrednica cijena nekretnina u Hrvatskoj " (autori: Mirjana Čižmešija, Marina Matošec i Zrinka Lukač) može se pogledati ovdje.

Sažetak istraživanja o mogućnosti prognoziranja vjerojatnosti ekspanzije temeljem odabranih pokazatelja pouzdanja u Hrvatskoj objavljen je pod naslovom "Pokazatelji pouzdanja u prognoziranju vjerojatnosti ekspanzije - hrvatsko iskustvo" (autori: Petar Sorć, Ivana Lolić, Mirjana Čižmešija i Nataša Erjavec).

Sažetak rada o vodećem indikatoru (engl. leading indicator) izračunatom na temelju BCS podataka, kao novom indikatoru financijskih poteškoća kućanstava objavljen je u članku " Novi pokazatelj financijskih poteškoća kućanstava temeljen na anketama pouzdanja potrošača", autori: Mirjana Čižmešija, Nataša Kurnoga i Petar Sorić.
 

Prema cilju istraživanja "Određivanje prirode povezanosti između sentimenta potrošača i stope prinosa na burzovnim tržištima"  provođenjem aktivnosti  "Pregled postojeće literature i postojećih indikatora optimizma na svjetskom tržištu kapitala", autori Petar Sorić i Ivana Lolić pripremili su pregled dosadašnjih istraživanja u članku "Tipologija psiholoških burzovnih indikatora".

Rezultat provođenja projektnih aktivnosti  "Upotreba BCS podataka u definiranju jedinstvenog (dosad ne postojećeg) indikatora optimizma na Zagrebačkoj burzi" i  "Otkrivanje statističke povezanosti između prethodno definiranog pokazatelja optimizma i CROBEX -a " autori Petar Sorić, Ivana Lolić i Mirjana Čižmešija pripremili su članak "Mikro i makro determinante buzrovnih kretanja kroz prizmu pokazatelja pouzdanja potrošača".

Sažetak istraživanja o zajedničkom mijenjanju ekonomskog sentimenta poslovnih subjekata i aktualnih ekonomskih trendova u Hrvatskoj Petar Sorić prezentirao je u radu "Utjecaj ekonomskog sentimenta na realna ekonomska kretanja u Republici Hrvatskoj".
 

Realizacija cilja implementacije naprednog metodološkog okvira u makroekonomsko modeliranje korištenjem BCS podataka (engl, Business and Consumer Survey data) uključuje primjenu nelinearne ekonometrije u modernoj makroekonomiji.  Petar Sorić, Ivana Lolić, Mirjana Čižmešija i Nataša Erjavec objavili su sažetak rezultata istraživanja o značaju nelinerane ekonometrije u modernoj makroekonomskoj analizi. 


Rezultati istraživanja o prirodi  povezanosti između potrošačkog sentimenta i burzovnih kretanja pripremljeni su za prezentiranje na međunarodnoj konferenciji SOR2017, Bled, Slovenija. 

Pregled literature za istraživanu temu procjene inflatornih očekivanja modeliranjem odgovora potrošača u okviru Anketa pouzdanja potrošača (engl. Consumer Survey) na pitanje o očekivanoj inflaciji asimetričnim i kurtotičnim teorijskim distribucijama dostupan je ovdje.  Neki od rezultata istraživanja na na tu temu dani su u tekstu pod naslovom Potencijalna unapređenja Carlson-Parkinove metode procjene očekivane inflacije.

Erjavec, Sorić i Čižmešija su istraživali mogućnost prognoziranja vjerojatnosti recesije u Hrvatskoj koristeći probit modele. Kratki osvrt na rezultate objavljene u radu Erjavec, N., Sorić, P. i Čižmešija, M. (2016). “Predicting the probability of recession in Croatia: is economic sentiment the missing link?”, Zbornik Ekonomskog fakulteta u Rijeci časopis za ekonomsku teoriju i praksu, vol. 34, No. 2, pp. 555-579, dostupan je ovdje

Kratki osvrti na važnost nelinearnih ekonometrijskih modela u modernoj makroekonomiji dostupani su na poveznici I i poveznici II.

Sažetak rada pripremljenog za sudjelovanje na 34. CIRET konferenciji u Rio de Janeiuru dostupan je ovdje.