Okrugli stol „Obrazovanje i tržište rada u turizmu - jesmo li na istoj frekvenciji?“

 Obrazovanje i tržište rada u turizmu - jesmo li na istoj frekvenciji?
U organizaciji Katedre za turizam 19. studenog 2015. održan je okrugli stol na temu „Obrazovanje i tržište rada u turizmu - jesmo li na istoj frekvenciji?“.
Skupu su se odazvali predsjednici uprava vodećih poduzeća u turizmu i to Krešimir Kučko (Croatia Airlines), Željko Kukurin (Valamar Riviera), Tomislav Popović (Maistra) i Ivan Pukšar (Turistička agencija Kompas) koji se ujedno smatraju i vodećim poslodavcima u turizmu. Raspravi na temu znatno su doprinijeli i zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Kristina Alerić, zatim Sanja Čižmar kao starija partnerica u konzultantskom poduzeću Horwath HTL Zagreb, Igor Borojević direktor Sektora za istraživanje tržišta i strateško planiranje Hrvatske turističke zajednice te Lidija Mišćin iz Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore. Zajedno sa članovima Katedre za turizam, uzvanici su raspravljali o stanju i izazovima tržišta rada u turizmu.
Gospođa Kristina Alerić istaknula je da su u ovom trenutku vidljivi pozitivni trendovi u zapošljavanju u Republici Hrvatskoj, što dijelom pripisuje sustavu naknada za rad bez uspostavljanja radnog odnosa i povećanju naknada s 1.600 na 2.400 kn. Također je ukazala na činjenicu da se ekonomisti svih razina obrazovanja, premda ih ima najviše u sustavu HZZ-a, ujedno i najbrže zapošljavaju. S druge strane, gospoda Željko Kukurin i Tomislav Popović upozoravaju na negativan trend odlaska mladih na njemačko govorno područje, zbog čega su se ove sezone morali suočavati s nedostatkom radne snage koja vlada njemačkim jezikom.
Na pitanje u kojoj mjeri fakultetsko obrazovanje odgovara suvremenim potrebama poslodavaca u turizmu, svi sudionici su bili složni da je Ekonomski fakultet – Zagreb i dalje nedvojbeno vodeća visokoobrazovna institucija u Republici Hrvatskoj prema kvaliteti ekonomista koji su završili njegove studijske programe. Međutim, naglasilo se i da netom diplomirani ekonomisti u pravilu trebaju prolaziti dodatne edukacije i treninge prije nego samostalno započnu obavljati aktivnosti i funkcije u poduzećima. Ovo osobito vrijedi za velika poduzeća, kao što su Valamar i Maistra, koji dodatne kvalifikacije svojih zaposlenika osiguravaju kroz organizaciju vlastitih akademija.
Kako bi se općenito smanjio jaz između obrazovanjem stečenih i na tržištu traženih kompetencija mladih ekonomista, sudionici su također bili složni da veliku pozornost treba posvetiti stručnoj praksi tijekom studija te stjecanju stručnih znanja na svim razinama obrazovanja, osobito na fakultetskoj razini. Jedan od konkretnih prijedloga ovog skupa bio je i uključivanje poslodavaca u izradu fakultetskih nastavnih planova i programa, što je uobičajena praksa u razvijenijim gospodarstvima.
Okrugli stol održan je povodom obilježavanja 95. obljetnice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Galerija slika >>