Knjižnica Online

 

Elektronički izvori na dlanu: akademske baze podataka koje pretplaćujemo na nacionalnoj i institucionalnoj razini, baze u otvorenom pristupu, knjižnični katalogPretražite sve elektroničke izvore dostupne u knjižnici kroz jednu tražilicu

 

 
   
PROBNI PRISTUP KINESKIM AKADEMSKIM BAZAMA CNKI  
Do 20. travnja 2014. unutar mreže Fakulteta omogućili smo pristup bazama na platformi China National Knowledge Infrastracture (CNKI).
CNKI je vodeći agregator kineskih akademskih elektroničkih izvora nastao 1996. godine na Sveučilištu Tsinghua. Platforma pokriva preko 90% kineskih akademskih publikacija i uključuje radove iz časopisa i konferencijskih zbornika, magistarske i doktorske radove, godišnjake, novine i dr.
CNKI baze su dostupne u nekim od najvećih svjetskih sveučilišta i institucija kao npr. Harvard University, Yale University, University of Tokyo, British Library, European Patent Office, Samsung Economic Research Institute itd.

U narednom periodu možete pristupiti izdvojenim sadržajima na engleskom jeziku:

China English Journals Full-text Database (CEJD)

International Proceedings of Conference Full-text Database (IPFD)


China Statistical Yearbooks Full-text Database (CSYD)

National Population Census of China (NPCC)

Osim automatskog prepoznavanja IP adrese Fakulteta, prijava zahtijeva korisničko ime i lozinku koju možete dobiti u Knjižnično dokumentacijskom centru ili na e-mail.

 
 
objavljeno 24.3.2015.  
PROBNI PRISTUP KOLEKCIJI ProQuest Social Sciences Premium  
U razdoblju do 22. ožujka 2015. godine omogućili smo privremeni pristup kolekciji baza pod nazivom ProQuest Social Sciences Premium Collection.

Kolekciji je moguće pristupiti s računala unutar Fakulteta na dva načina:
 
1. preko važećeg ProQuestovog sučalja zajedno s drugim bazama u pretplati
 
2. direktno preko linka

U ovoj kolekciji se nalaze sljedeće baze s područja društvenih znanosti:
 
ASSIA (Applied Social Science Index & Abstracts)
ERIC
IBSS (International Bibliography of the Social Sciences)
LLBA (Language & Linguistic Behavior Abstracts)
PAIS International & PAIS Archive
PILOTS
ProQuest Criminal Justice
ProQuest Education Journals
ProQuest Political Science
ProQuest Politics Collection
ProQuest Social Science Journals
ProQuest Sociology
ProQuest Sociology Collection
Social Services Abstracts
Sociological Abstracts
Worldwide Political Science Abstracts (WPSA)
 
 
Za sva pitanja javite se u Knjižnično dokumentacijski centar.
 
 
objavljeno 25.2.2015.  
KNJIŽNICA EFZG – PARTNER AMERIČKOM VELEPOSLANSTVU U PROJEKTU „WORK WITH US“  
Projekt „Work with US“ nastao je 2013. godine kao ideja kojom je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih država željelo predstaviti kulturu rada u američkim kompanijama. Na tom tragu projekt je proširen inovativnom idejom osnivanja poslovnih knjižnica, prema konceptu koji je sve popularniji u SAD-u, ali i na prostorima EU-a, a koji diljem Hrvatske promovira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih država u suradnji s knjižnicom Ekonomskog fakulteta - Zagreb.
 
Projektom se želi potaknuti visokoškolske i narodne knjižnice na osnivanje poslovnih centara/knjižnica, čiji bi prostori bili sadržajno značajno obogaćeni, a istovremeno bi poslovni knjižničari educirali korisnike te promovirali takozvanu poslovnu kulturu.  Na taj način poslovne knjižnice bi praktički bile polazne točke za uspješne poduzetničke poduhvate, ali i jedan od važnijih faktora u restrukturiranju hrvatskog gospodarstva.
 
Projekt je do danas promoviran u Varaždinu, Čakovcu, Puli, Rijeci, Novoj Gradišci i Požegi, a namjera je do lipnja ove godine obići sve hrvatske županije. Uz knjižničare, za projekt su pokazali interes predstavnici lokalnih vlasti, kao i veliki broj lokalnih medija. Uz predavanje o poslovnim knjižnicama, koje izlaže voditeljica Knjižnično dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta Zrinka Udiljak Bugarinovski, svaka posjećena matična knjižnica dobiva donaciju knjiga, koje je Washington post izdvojio kao najvažnije naslove koji govore o američkoj radnoj kulturi. U okviru projekta, Veleposlanstvo SAD-a pozvalo je sve nazočne knjižničare da dostave svoje ideje s konkretnim primjerima osnivanja poslovnih centara unutar svojih knjižnica, a najbolji prijedlog će biti financijski poduprijet te će mu nagrada biti uručena u rujnu na knjižničarskoj konferenciji.
 
 
objavljeno 16.2.2015.  
Nove pretplate u 2015. za elektroničke izvore: e-knjige i baza IBSS  
Predstavljamo dvije nove baze podataka koje je Fakultet pretplatio za sljedeću kalendarsku godinu:
 
International Bibliography of the Social Sciences (IBSS) predstavlja bibliografiju društvenih znanosti i interdisciplinarnih istraživanja. Baza podataka je sadržajno najzastupljenija u znanstvenim područjima ekonomije, antroplogije, sociologije, politike i dr.
 
IBSS bibliografska baza podataka nastala je 1951. godine pod okriljem je Fondation nationale des sciences politiques u Parizu, a od 1989. godine održavanje preuzimaju prestižni  London School of Economics, uz pomoć  Economic and Social Research Council. Od 2010. godine bazu preuzima ProQuest.
 
IBSS sadržava bibliografske reference s više od 2 milijuna zapisa o znanstvenim člancima, knjigama i odabranim poglavljima knjiga. Redovito se indeksira više od 2800 naslova časopisa i oko 7000 novih naslova knjiga. Sažeci su dostupni za polovicu znanstvenih članaka u bazi, a zadnjih godina se ozbiljno krenulo i s uključivanjem cjelovitog teksta.
 
Radovi indeksirani u ovoj bazi se vrednuju prema važećem Pravilniku o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja s područja društvenih znanosti.
 
Business and Economics collection kolekcija je e-knjiga iz područja ekonomije i nalazi se u najvećoj svjetskoj bazi e-knjiga Ebrary. Sadrži više od 17000 knjiga, koje su u cjelovitom tekstu dostupne u online i offline načinu rada.
Neki od uključenih stranih izdavača su: : AMACOM, Cambridge University Press Emerald Group, John Wiley & Sons, Kogan Page, MIT Press, National Academies Press, Palgrave MacMillan,  World Bank itd.
Preko gornjeg linka mogu se zajedno ili pojedinačno pretražiti baze ABI Inform Complete, IBSS i ebrary e-knjige. Odabir se vrši u gornjem lijevom dijelu ekrana.
 
E-knjigama može pristupiti neograničen broj korisnika i čitati knjigu u tzv. online načinu rada putem internet mreže.
 
Unutar jednog pretraživanja, moguće je djelomično kopirati ili isprintati dijelove knjige, a broj stranica uvjetuje izdavač.

Za čitanje knjige u tzv. offline načinu rada (kad nemate stalnu internet konekciju) potrebno je na desktop računalo instalirati besplatni alat Adobe Digital Edition, a za mobilne uređaje besplatni čitač Bluefire reader. U offline načinu rada istovremeno se može koristiti 14 knjiga u razdoblju od 14 dana.
 
Za funkcionalnije korištenje sučelja potrebno je kreirati osobni account s računala unutar Fakulteta.
 
Više informacija o novim bazama i tehnikama pretraživanja možete dobiti u Knjižnično dokumentacijskom centru.
 
 
objavljeno 26.1.2015.  

 

Pretraživanje svih e-izvora
KatalogINTRANET


OBRASCI

 

Kontakt

Pitajte knjižničare

Prijava za tečaj
  
BDIB coordinator    

prijedlozi/pohvale/žalbe


Tel: 01 / 238-3287
Fax: 01 / 233-4877


Radno vrijeme

 

pon - čet
pet
sub

08:15-19:45
08:15-18:45
08:15-13:45Tempus project

EDUCATION FOR EQUAL
OPPORTUNITIES AT CROATIAN UNIVERSITY

 

Sponzori i donatori


Hrvatska Pošta


Hrvatska lutrija


Knjižnica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Promovirajte svoju stranicu