Knjižnica Online

 

   
OBAVIJEST O RADNOM VREMENU  
 Povodom uskršnjih blagdana Knjižnično-dokumentacijski centar će biti zatvoren od petka, 18.04.2014. od 12.00 sati, a nastavlja s radom u utorak, 22.04.2014. prema uobičajenom radnom vremnu.
SVIM STUDENTIMA I DJELATNICIMA EKONOMSKOG FAKULTETA - ZAGREB ŽELIMO SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS

 
 
objavljeno 15.4.2014.  
IFLA: Izjava o knjižnicama i razvitku  
Pravo na pristup informacijama osnovno je ljudsko pravo čijim se ostvarivanjem može prekinuti krug siromaštva i poduprijeti održivi razvoj. U mnogim društvenim zajednicama knjižnica je jedino mjesto gdje ljudi mogu pristupiti informacijama koje će pomoći poboljšanju njihovog obrazovanja, naučiti nove vještine, pronaći posao, pokrenuti posao, dobiti informacije koje će im pomoći pri donošenju odluka primjerice o poljoprivredi ili zdravlju, ili informacije o zaštiti okoliša.
Jedinstvena uloga knjižnica čini ih važnim razvojnim partnerima, u pružanju pristupa informacijama u svim oblicima, te pružanju usluga i programa koji zadovoljavaju potrebe korisnika u društvu koje se ubrzano mijenja i postaje sve složenije.
Budući da Ujedinjeni narodi uskoro planiraju sastaviti smjernice za razvoj svijeta nakon 2015. godine, IFLA poziva sve ulagače da prepoznaju i priznaju knjižnice u svim dijelovima svijeta kao pouzdane mehanizme koji podupiru provedbu programa održivog razvoja.
 
 
objavljeno 11.4.2014.  
PRETPLATA NA JSTOR  

Sa zadovoljstvom obavještavamo da do kraja kalendarske godine Fakultet pretplaćuje JSTORove specijalizirane kolekcije o kojima više možete pročitati na ponuđenim linkovima:

Business I
Business II
Business III
 

JSTOR je multidisciplinarna baza podataka s više od 1 800 akademskih časopisa, 20 000 knjiga i preko 2 miliona članaka. Dio je neprofitne organizacija ITHAKA koja ima za cilj akademskoj zajednici omogućiti korištenje digitalne tehnologije u svrhu pohrane i čuvanja znanstvenih radova, te pružanja snažne potpore u nastavnom i istraživačkom radu. Fakultetski časopis Acta Turistica se indeksira u bazi JSTOR.

Business kolekcije su specijalizirane kolekcije namijenjane ekonomskim fakultetima, poslovnim školama i financijskim institucijama i pokrivaju tematiku ekonomije, manadžmenta i organizacije, financija, marketinga, te rada i zapošljavanja.

Preporučamo da na početku upoznavanja rada u bazi, kreirate osobni račun kako biste mogli koristiti sve funkcionalnosti koje platforma nudi: snimanje rezultata pretraživanja, eksport i ispis podataka, podešavanje raznih vrsta upozorenja koja stižu putem elektroničke pošte i dr.

JSTOR možete koristiti na svojim dekstop i prijenostnim računalima, te tabletima i mobilnim uređajima.

Više o sučelju i uputama za korisnike može se pronaći na ovom linku.

Pristup je omogućen s računala unutar Fakulteta  putem linka http://www.jstor.org. Informacije o pristupu izvan Fakulteta naknadno ćemo objaviti.

Molimo da se svi tehnički problemi u radu s bazom prijave u Knjižnično dokumentacijski centar putem e-maila.
 

 
objavljeno 1.4.2014.  
DODATNI SADRŽAJI U BAZI WEB OF SCIENCE  
U razdoblju do 30. travnja 2014. godine omogućen je privremeni pristup dodatnim sadržajima u bazi Web of Science, koja je pretplaćena na nacionalnoj razini.
Posebno ističemo pristup citatnim indeksima konferencijskih radova i poglavlja u knjigama, koje inače nemamo uključene u postojeću pretplatu. Popis Citatnih indeksa može se vidjeti na prvoj stranici sučelja među opcijama za pretaživanje MORE SETTINGS.
 
Pomoć u korištenju novog sučelja baze Web of Science (WoS) možete potražiti u Knjižnično dokumentacijskom centru ili na WoS-ovim službenim stranicama .
 
Pristup je omogućen preko Centra za online baze podataka, kako uobičajeno pristupamo ovoj bazi podataka.
 
objavljeno 28.3.2014.  
BESPLATAN PRISTUP E-KNJIGAMA I ČASOPISIMA IZDAVAČA SPRINGER  
U razdoblju do 17. svibnja 2014. godine omogućili smo besplatni pristup sljedećim kolekcijama akademskog izdavača Springer.
 
Kolekcije e-knjiga izdanih u razdoblju od 2005. do 2014. godine: 
Business and Economics collection
Humanities, Social Sciences and Law collection
 
Kolekcija časopisa obuhvaća volumene u razdoblju od 1997. do 2014. godine.
 
Radovi i knjige su dostupni u PDF formatu i moguće ih je trajno pohraniti na računalo. U slučaju prekomjernog istovremenog downloada, može se očekivati privremena zabrana pristupa sadržaju.
 
Pristup je omogućen s računala unutar Fakulteta.
 
 
objavljeno 28.3.2014.  
PROQUEST: PROBNI PRISTUP ECONLIT-u I COS-u  
U periodu do 18. travnja 2014., u suradnji s ProQuestom, otvorili smo besplatan pristup dvjema bazama: EconLit i COS: Conference Papers Search.
 
U svim zemljama izvan SAD-a koje ne mogu biti članice Američkog udruženja ekonomista, bazi EconLit je moguće pristupiti preko agregatora EBSCO i ProQuest. Na nacionalnoj razini već dugi niz godina EconLitu pristupamo preko sučelja EBSCOhost, a sad imamo mogućnost testirati iste sadržaje u novom okruženju - ProQustovim alatima za pretraživanje, dizajnu prikaza rezultata itd.
 
COS: Conference Papers Search je objedinjena baza znanstvenih radova, prezentacija i drugih materijala sa znanstvenih skupova širom svijeta. Sadržaj seže do 1995. godine i pokriva sva znanstvena područja. Iako područje ekonomije nije navedeno među najzastupljenijim radovima, preko linka za napredno pretraživanje možete napraviti početna višestruka ograničanja pretraživanja uključujući znanstvenu disciplinu.
 
Pristup je omogućen s računala unutar Fakulteta.
 
 
objavljeno 25.3.2014.  
BESPLATAN PRISTUP BAZI HEINONLINE  
 Do 21. travnja 2014. godine omogućen je pristup bazi podataka HeinOnline.
 
HeinOnline je istraživačka platforma, s koje je omogućen uvid u vise od 100 miliona stranica pravnih dokumenata. Sadržaj seže do samih početaka izlaženja publikacija, uključuje preko 1 800 naslova časopisa s područja prava, kolekciju dokumenata najpoznatijih sudskih svjetskih pravih slučajeva, najvažnije upravno-pravne dokumente relevantnih američkih institucija, Ujedinjenih naroda, Lige naroda itd.
 
Platforma nudi alate za pretraživanje, pregledavanje i limitiranje sadržaja, uključujući i mogućnost pretraživanja po cjelovitom tekstu, a dokumenti su dostupni kao preslika originala u PDF formatu s grafikonima, fotografijama, rukopisima itd.
 
HeinOnline je izdavačka i agencijska tvrtka specijalizirana za područje prava, koja postoji na tržišti više od 90 godina i trenutno daje svoje usluge u više od 150 zamalja.
 
Baza je dostupna s računala unutar Fakulteta na linku.
 
Upute za korištenje se nalaze na linku .
 
 
objavljeno 24.3.2014.  
EMERALD - NOVOSTI U WEB-SUČELJU  
Izdavač Emerald, na čiju kolekciju Emerald Management eJournals od 200 naslova imamo kontinuiranu pretplatu, uveo je novosti u svojim web sadržajima. U svrhu jednostavnijeg i jasnijeg pristupa informacijama, kao i fokusiranog praćenja dviju odvojenih djelatnosti, postojeći sadržaji su razdvojeni u dvije zasebne cjeline. Jedna web stranica je posvećena izdavačkoj djelatnosti, a druga je platforma za pretraživanje radova.
 
Emerald Publishing Gruop http://www.emeraldgrouppublishing.com/
Emerald Insight http://www.emeraldinsight.com/
  
Naglasak na pretraživačkoj platformi Emerald Insight je na vidljivijim opcijama tematskog pregledavanja radova, te isticanju najkorisnijih funkcionalnosti za krajnjeg korisnika. Jedna od njih je Journal of the Week, gdje se svaki tjedan neki novi naslov časopisa nudi kroz otvoreni pristup.
 
 
objavljeno 13.3.2014.  
BESPLATAN PRISTUP KNJIGAMA IZDAVAČA Taylor & Franicis  
U razdoblju do 11. travnja 2014. godina omogućili smo besplatan probni pristup e-knjigama izdavača Taylor & Franicis. Baza sadrži preko 40 000 knjiga iz svih područja znanosti, od čega je za područje ekonomije dostupno 6 624 naslova i područje prava 2 309 naslova. Kao posebnu zanimljivost navodimo da je posebno izdvojena kategorija turizma sa svim pripadajućim podkategorijama.
 
U bazu su uključene i knjige iz projekta objavljivanja knjiga u otvorenom pristupu izdavača Routledge. Više na stranici  http://www.tandfebooks.com/page/openaccess
 
Knjige su u PDF formatu i možete ih trajno pohraniti na svojim računalima.

Pristupni link www.tandfebooks.com 
 
Pristup je omogućen s računala unutar Fakulteta.
 
 
objavljeno 11.3.2014.  
BESPLATAN PRISTUP ČASOPISIMA I KNJIGAMA IZDAVAČA CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS  
Do 10. travnja 2014. godine organizirali smo besplatan probni pristup časopisima i knjigama izdavača Cambridge University Press-a, koji se bavi izdavaštvom isključivo znanstvenih časopisa i knjiga.
 
Portal Cambridge Journals Online nudi više od 270 naslova znanstvenih časopisa, čija digitalna arhiva seže do 1770.-te godine.  Člancima se može pristupiti pretraživanjem ili pregledavanjem po naslovu ili znanstvenoj disciplini. Posebno ističemo bogato zastupljana znanstvena područja: ekonomije, europskih studija, prava  i politike. Više na linku.
 
Portal Cambridge Books Online sadrži više od 20 000 e-knjiga koje mogu biti dostupne na različitim uređijima. Knjige su grupirane u 5 znanstvenih disciplina, a društvene znanosti su zastupljene u kategorijama ekonomija (59 novih naslova iz 2013.), pravo (169 novih naslova iz 2013.), menadžment, politika i međunarodni odnosi (novih naslova iz 2013). Više o vrlo dobro strukturiranoj podjeli unutar društvenih znanosti možete pronaći na ovom linku.
Knjige su po poglavljima dostupne u PDF formatu. 
 
Pristupni link za Cambridge Journals Online http://journals.cambridge.org
Pristupni link za  Cambridge Books Online : http://ebooks.cambridge.org/
 
Pristup je omogućen s računala unutar Fakulteta.
 
 
objavljeno 11.3.2014.  
BESPLATAN PRISTUP ČASOPISIMA SAGE Premier  
U periodu do 10. travnja 2014. godine omogućili smo besplatan pristup izdavaču SAGE i njihovom najvećem paketu elektroničkih časopisa SAGE Premier.
 
SAGE Premier sadrži vise od 690 znanstvenih časopisa i preko 500 000 pripadajućih radova s cjelovitom tekstom. O kvaliteti čaospisa dodatno govori i činjenica da je 60% naslova rangirano u Journal Citation Reports, o čemu više možete saznati na stranici http://www.uk.sagepub.com/isiranking/default.sp.
 
Časopisi iz ove kolekcije pokrivaju više znanstvenih područja: društvene znanosti i humanistiku, te prirodne znanosti, tehnologiju i medicinu.
   
Pristup je omogućen isključivo s računala unutar Fakulteta.
 
 
objavljeno 10.3.2014.  
SLOBODAN PRISTUP ČASOPISIMA PALGRAVE MACMILLAN  
Do kraja ožujka 2014. godine omogućili smo slobodan pristup svim časopisima izdavača Palgrave Macmillan, uključujući popularne naslove kao što su Journal of the Operational Research Society, Journal of International Business Studies, IMF Economic Review, Subjectivity.
 
Časopisima se može pristupiti preko linka, koristeći opcije pretraživanja na vrhu stranice ili pregledavanja po naslovu i predmetu  na lijevom dijelu stranice.
 
Puni pristup tekućim brojevima i kompletnoj arhivi časopisa omogućen je isključivo s računala unutar Fakulteta.
 
 
objavljeno 7.3.2014.  
DVOTJEDNI PRISTUP BAZI KLUWER COMPETITION LAW  
Kluwer Competition Law je vodeći izvor za područje prava tržišnog natjecanja. Namijenjen je odvjetnicima, profesorima i studentima pravnih fakulteta.
 
Osim knjiga, izvještaja i časopisa koji izlaze i u tiskanom izdanju, ova platforma nudi napredne alate za usporedbu i pristup zakonskim aktima, sudskim odlukama i spisima te pravne analize i komentare pravnih stručnjaka. Kroz rubriku novosti i blog, portal nudi širok pregled informacija i osvrta vrijednih za pravne stručnjake koji žele pratiti aktualna pravna zbivanja u Eurposkoj uniji.
Kroz bazu je dostupno vise od 70 naslova časopisa I knjiga,  a arhiva sudskih dokumenata seže do 1962. godine.
 
Pristup je omogućen s računala unutar Fakulteta i trajat će u razdoblju od 3. do 17. ožujka 2014. godine.
 
Portal je dostupan na linku.
 
 
objavljeno 4.3.2014.  
PROBNI PRISTUP E-KNJIGAMA SAFARI BOOKS ONLINE  
Safari Books Online je digitalna knjižnica nastala kao suradnja izdavačkih kuća O'Reilly Media i  Pearson Technology Group. Zbirka sadrži e-knjige i video materijale vodećih svjetskih izdavača na području IT tehnologije, ali i šire.
 
Zbirci je moguće pristupiti preko Safari sučelja, a mi joj pristupamo preko Proquesta, koji je njihov ekskluzivni distributer za knjižnice.
 
U periodu do 22. ožujka 2014. godine omogućen je pristup, s računala unutar Fakulteta, dvijema kolekcijama: Safari Tech Books i Safari Business Books.
 
Safari Tech Books online sadrži preko 11 800 naslova s područja IT tehnologije i predstavlja referentni izvor za korisnike koji su profesionalno povezani s IT tehnologijom. Oko polovice knjiga u ovoj zbirci pripada izdavčima osnivačima  O'Reilly Media i  Pearson Technology Group, a među ostalima izdvajamo: Addison-Wesley Professional, Adobe Press, Cisco Press, IBM Redbooks, Microsoft Press, New Riders, Peachpit Press, Prentice Hall itd.
 
Safari Business Books Online sadrži preko 2 500 naslova iz područja poslovnih znanja i vještina. Izdavajemo izdavače kao što su: Addison Wesley, Alpha Books, Amacom, Crisp Learning, Idea Group, Prentice Hall PTR, QUE, Sams Publishing, Wharton  School of Publishing.
 
Pristup je omogućen preko sljedećeg linka.
 
 
objavljeno 24.2.2014.  
PROBNI PRISTUP BAZI IBSS  
Do 18. veljače 2014. godine omogućen je pristup ProQuestovoj bibliografskoj bazi IBSS: International Bibliography of the Social Sciences.
 
Baza pokriva podučje društvenih znanosti i interdisciplinarnih područja od 1951. godine, što obuhvaća više od 3 miliona zapisa na razini bibliografskog opisa i sažetaka. Kroz godinu dana u bazi podataka se indeksiraju članci iz 2 800 časopisa, te oko 7 000 novih knjiga. Otprilike pola uključenih naslova časopisa nudi sažetke radova, dok se broj radova u cjelovitom tekstu kontinuirano povećava.
 
U bazi podataka mogu se pronaći reference iz područja antropologije, politike, sociologije, ekonomije, obrazovanja, psihologije, prava itd.
 
Bazi podataka se pristupa isključivo s računala unutar Fakulteta putem sljedećeg linka.
 
 
objavljeno 22.1.2014.  

 

Katalog


INTRANET


OBRASCI

 

Kontakt

Pitajte knjižničare

Prijava za tečaj
  
BDIB coordinator    

prijedlozi/pohvale/žalbe


Tel: 01 / 238-3287
Fax: 01 / 233-4877


Radno vrijeme

 

pon - čet
pet
sub

08:15-19:45
08:15-18:45
08:15-13:45Tempus project

EDUCATION FOR EQUAL
OPPORTUNITIES AT CROATIAN UNIVERSITY

 

Sponzori i donatori


Hrvatska Pošta


Hrvatska lutrija


Knjižnica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Promovirajte svoju stranicu