Knjižnica Online


   
BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI BLAGDANI  
Za vrijeme blagdana Knjižnično dokumentacijski centar neće raditi u razdoblju od 24. prosinca 2015. godine do zaključno 6. siječnja 2016. godine. 23. prosinca Knjižnica će biti otvorena za korisnike do 11 sati. 7. siječnja Knjižnica radi po uobičajenom radnom vremenu.

Sretan Božić i sve najbolje u Novoj 2016. godini 

žele vam djelatnici
Knjižnično dokumentacijskog centra

 
 
objavljeno 22.12.2015.  
DOGAĐANJA U KNJIŽNICI  
U četvrtak, 10. prosinca 2015. u 11.00 sati u Knjižnično-dokumentacijskom centru svoj rad predstavit će Katedra za statistiku.

Program događanja.
 
 
objavljeno 8.12.2015.  
KDC SVEČANO OTVOREN NA DAN FAKULTETA  
Prigodom proslave 95-obljetnice i Dana Fakulteta svečano je otvorena i novouređena knjižnica.
Svečani događaj prigodnim govorima su uveličali prof.dr.sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta i voditeljica knjižnice Zrinka Udiljak Bugarinovski, univ. spec. oec.
Tom prigodom naglasili su važnost ulaganja u knjižnice, koje imaju krucijalnu važnost za obrazovanje studenata i znanstveno-istraživački rad, kao i da predstavljaju središnje mjesto Fakulteta u  informacijskom, kulturnom, komunikacijskom i socijalnom aspektu.
Među uzvanicima bili su i prorektori zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Tonći Lazibat, prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prof. dr. sc. Ante Čović, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prodekani Fakulteta, arhitektice i projektanti, autor grafita, predstavnici tvrtki izvođača radova te mnogobrojni djelatnici Fakulteta.
Uz mnogobrojne posjetitelje knjižnici, svojom nazočnošću počastili su nas ministar prof.dr.sc. Vedran Mornar i pomoćnica ministra prof.dr.sc. Ružica Beljo Lučić.


Galerija slika >>
 
 
objavljeno 2.12.2015.  
PROBNI PRISTUP ROUTLEDGE HANDBOOK ONLINE  
U periodu do 11.12.2015. godine omogućen je probni pristup kolekciji Routledge Handbook Online. Izdavač akademskih publikacija Routledge u ovoj zbirci donosi recenzirani sadržaj oko 320 priručnika i oko 11 000 poglavlja. Porkivena su područja društvenih znanosti, humanistike i obrazovanja.
 
Pristup je omogućen unutr mreže Fakulteta: www.routledgehandbooks.com
 
Za sva pitanja možete se javiti u knjižnicu.
 
 
objavljeno 1.12.2015.  
OBILJEŽAVANJE 95. GODIŠNJICE FAKULTETA U KDC-u  
PROGRAM DOGAĐANJA
 
Svečana promocija knjige „European Market Law“
ČETVRTAK, 26.11.2015., 12:00 – 14:00 sati  
 
Skup „Hrvati u Rumunjskoj“
PONEDJELJAK, 30.11. 2015., 17:00 sati
 
DAN FAKULTETA – Svečano otvaranje Knjižnično dokumentacijskog centra
UTORAK, 01.12.2015. u 10:00 sati
 
PREZENTACIJA HRVATSKOG STATISTIČKOG DRUŠTVA
ČETVRTAK, 10.12., 11:00 sati
 
 
objavljeno 23.11.2015.  
PROQUESTOV PROBNI PRISTUP  
U razdoblju do 10. prosinca 2015. godine ProQuest omogućava besplatni pristup svim sastavnicima Sveučilišta u Zagrebu sljedećim sadržajima:
 
1. ProQuest Central - istražvački alat koji uključuje 30 baza podataka s područja 160 predmetnih područja. Izdvajemo područje društvenih znanosti i ekonomije s bazom ABI Inform Complete koju Fakultet ima u pretplati, te baze Accounting and Tax, Banking database, European Business, Asian Business, OxResearch, Hoover’s company profiles, PQ Sociology, PQ Social Sciences, Education Journals itd.
 
2. ProQuest Scitech Collection vrijedna je zbirka koja porkriva područje prirodnih znanosti i tehnologije. Dublje su prepoznata područja istraživanja o poljoprivredi, vodi, atmosferi, zemlji i okolišu. Tehnologija je pokrivena temama iz računarstva, svemirske tehnologije, inžinjerstva, znanosti o materijalima.
 
3. ProQuest Dissertation and Theses - multidisciplinarna kolekcije preko 3,8 milijuna disertacija iz cijelog svijeta koja uključuje sažetke i cjelovite tekstove.
 
Pristup je omogućen s računala unutar mreže Fakulteta na dva načina:
 
 
objavljeno 10.11.2015.  
TAYLOR & FRANCIS - PROMOCIJA HRVATSKE ZNANOSTI  
Do kraja 11. mjeseca 2015. izdavač Taylor & Francis ponudio je besplatan pristup izboru radova kojima se promovira znanost i znanstveno izdavaštvo u Hrvatskoj.
 
Izbor se odnosi na više od 100 najčitanijih radova hrvatskih autora iz podučja društvenih i humanističkih znanosti te tehnlogije ili radova drugih autora koji se bave hrvatskom kulturom, povijesti, politikom itd.
 

Pristupni link za radove iz područja društevnih znanosti, među kojima se nalaze i imena znanstvenika s Ekonomskog fakulteta -Zagreb.

 
 
objavljeno 4.11.2015.  
PROBNI PRISTUP EBSCOVIM E-KNJIGAMA  
U razdoblju do 30. studenoga 2015. omogućili smo probni pristup EBSCOvoj platformi za e-knjige s područja ekonomije. Pristup je omogućen s računala unutar Fakulteta na sljedeća dva načina:
 
Knjige možete pregledavati na internetu ili ih snimiti na neki od uređaja: desktop računalo, tablet ili mobitel. Za korištenje knjiga u offline načinu rada potrebno je instalirati besplatni program Adobe Digital Editions. U oba načina rada postoje određena pravila i ograničanje u korištenju o čemu se možete informirati na EBSCovim stranicama ili u knjižnici.

 
 
objavljeno 3.11.2015.  
PROBNI PRISTUP EUROMONITOROVOJ BAZI PASSPORT  
U razdoblju do 16.studenoga 2015. godine, omogućili smo probni pristup bazi Passport izdavača Euromonitor International.
 
Baza donosi pripremljene ekonomske analize, izvještaje i statističke podatke o ekonomiji, tržištima i potrošačima širom svijeta, te time daje uvid u demografsku, makroekonomsku i socioekonomsku sliku neke zajednice.
 
Podaci su grupirani po kategorijama: industrije, zamlje, potrošači.
 
Na razini industrije prikupljaju se podaci sa strane proizvođača i potrošača.
 
Na razini zemlje prikupljeni podaci se svrstavaju u kategorije:
1. Ekonomija, financije i trgovina
2. Državna uprava, radništvo i edukacija
3. Industrije, infrastruktura i okoliš
4. Tehnologija, komunikacije i mediji
5. Gradovi

Na razini potrošača obuhvaćeni su podaci o potrošačkim trendovima, prihodima i potrošnji. Podaci su dostupni na razini ukupnog stanovništva ili domaćinstava. Dio ovih podataka se dobiva iz direktnog ispitivanja ljudi na terenu.
 

Dodatne promotivne materijale i pomoć u pretraživanju možete tražiti od djelatnika knjižnice ili direktno od djelatnika Euromonitora.

 
 
objavljeno 28.10.2015.  
Kako je nastao grafit u knjižnici  

Nedavno obnovljena knjižnica Ekonomskog fakulteta obogaćena je grafitom autora Slavena Lunara Kosanovića. Do ove, pomalo neobične ideje došlo se iz određenih aspekata važnih za stvaranje grafita i njihovog značenja u širem društvenom kontekstu, odnosno  približavanja grafita kao „subkulturnog izloga“ mladim korisnicima usluga knjižnice – studentima. U priloženom filmu prikazano je kako je nastao grafit u knjižnici.

 
objavljeno 27.10.2015.  
„Novo ruho“ knjižnice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu  

Osim obnove prostora za rad i boravak studenata, knjižnicu krasi i jedinstveni grafit poznatog grafitera Slavena Lunara Kosanovića.

Novo ruho nedavno potpuno obnovljene knjižnice Ekonomskog fakulteta obogaćeno je grafitom autora Slavena Lunara Kosanovića, čime je ovaj knjižnični centar postao jedinstven u Hrvatskoj. Grafit na centralnom zidu knjižnice prikazuje 29 mačaka koje predstavljaju godine Saturnovog obilaska Sunca,  a za koje je  autor našao inspiraciju u djelu Gustava Holsta. Posebnost grafita nije samo u njegovoj lokaciji – knjižnici – već i u korištenoj tehnici. Naime, grafit je rađen u akrilnoj tehnici, koju autor inače često rabi na platnima uz prevladavajuće pastelne tonove plave i nijanse smeđe boje. Sadržana su  i autoru posebno važna dva elementa klasičnog grafita: strelice i baloni.
 
Prostor čitaonice obuhvaća oko 900 m2, a sastoji se od jedinstvenog prostora čitaonice, prostora galerije sa stolovima s računalima, prostora za udžbenike i referentnu zbirku i zasebnih prostorija za građu na elektronskom mediju. Minimalnim prostornim intervencijama, povećanjem centralnog stubišta i preoblikovanjem ulaznog dijela  te novim bojama i tonovima namještaja stvoren je novi okvir - prostor za rad i boravak studenata. Također, izvedbom dijela novih instalacija omogućen je suvremen pristup korištenju  čitaonice i knjžničkog fonda. Knjižnično dokumentacijski centar središnje je mjesto Fakulteta u informacijskom, kulturnom, komunikacijskom i socijalnom aspektu, a usluge centra aktivno koristi više od 12 000 korisnika, uglavnom studenata.
 
Knjižnica Ekonomskog fakulteta osnovana je 1921. godine. Znakovito je da je knjižnica u današnje prostorije smještena je za vrijeme Univerzijade 1987. godine, a  pred Univerzijadu 2016. godine preuređena je prema idejnom rješenju arhitektica Andreje Ilijanić i Dragane Milenković. 
 
 
objavljeno 15.10.2015.  
POČETAK RADA U ADAPTIRANOJ KNJIŽNICI  
Dana 02.10.2015. godine knjižnica neće raditi s korisnicima radi selidbe u novouređeni prostor.
 
Od subote, 03.10.2015. godine radi se prema uobičajenom radnom vremenu, ali u prostorijama knjižnice (ne u DV-19).
 
 
objavljeno 1.10.2015.  
POSUDBA KNJIGA DO KONAČNOG PRESELJENJA  
Poštovani korisnici
 
Do kraja ovog tjedna će se obavljati postepeno seljenje fonda u novouređeni prostor knjižnice.
 
Dio fonda neće biti raspoloživ za posudbu pa vas ljubazno molimo za razumijevanje.
 
Do konačnog preseljenja, posudba dostupnog fonda će se i dalje obavljati u DV-19.
 
 
objavljeno 29.9.2015.  
LJETNO RADNO VRIJEME  
U razdoblju od 13. do 22. srpnja 2015 Knjižnično dokumentacijski centar radi po sljedećem rasporedu:
 
ponedjeljak - četvrtak od 8:15 do 15:45 sati
petak 8:15 do 14:45
subota 8:15 do 13:45

Zbog kolektivnog godišnjeg odmora Knjižnica neće raditi od 23. srpnja 2015. i počinje s radom 24. kolovoza prema uobičajenom radnom vremenu.
 
objavljeno 8.7.2015.  
PRETPLATE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU  
Do kraja kalendarske 2015. godine, Sveučilište u Zagrebu omogućilo je pretplatu za nekoliko vrijednih akademskih elektroničkih izvora:
   
Pristupne linkove i više informacija možete pronaći na novom NSK portalu za elektroničke izvore.

Nove baze će biti uvrštene za pretraživanje u Summonu čim dobijemo potvrde od pojedinih izdavača o registraciji.

 
 
objavljeno 3.7.2015.  
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu preuzela obvezu nabave i distribucije akademskih elektroničkih izvora
 
 
Temeljem sporazuma s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je  od travnja ove godine preuzela brigu o nabavi i distribuciji elektroničkih izvora za akademsku zajednicu. Tekst sporazuma ove dvije institucije se nalazi na linku
 
NSK je izradila novi portal za elektroničke izvore namijenjene hrvatskoj akademskoj zajednici koji služi kao referentna točka za pristup svim bazama koje pretplaćuje MZOS ili sveučilišta.
 
 
objavljeno 29.6.2015.  
PRIVREMENI UVJETI KORIŠTENJA KNJIŽNIČNIH USLUGA U NOVOM PROSTORU  

Knjižnično-dokumentacijski centar privremeno je smješten u DV-19.

 
Privremeni uvjeti korištenja knjižničnih usluga do završetka adaptacije su sljedeći:
 
 • U privremenom prostoru nema čitaonice niti računala za potrebe rada korisnika,
 • Omogućena je posudba udžbenika i dopunske literature prema uobičajenim pravilima.
 • CD građa naručuje se najmanje 2 dana ranije. Ukoliko rad u cjelovitom tekstu imamo spremljen u bazi, isti ćemo u što kraćem roku poslati na Vaš e-mail. Moguće je naručiti maksimalno 3 rada odjednom.
 • Sva građa koja se koristila isključivo za rad u čitaonici neće biti na raspolaganju za korištenje do završetka adaptacije (čitaonički primjerci, referentna zbirka, tiskani magisteriji, tiskani doktorati i časopisi).
 
 
objavljeno 23.6.2015.  
PRESELJENJE KNJIŽNICE ZBOG ADAPTACIJE  
 
Sukladno odluci o adaptaciji čitaonice Knjižnično dokumentacijskog centra, od dana 17. do 23. lipnja neće biti moguće koristiti knjižnične usluge radi preseljenja knjižnične građe.
 
Od 16. lipnja računala za korisnike smještena u prostoru knjižnice neće biti u funkciji.
 
Privremena knjižnica nalazit će se u DV. 19, a do završetka adaptacije će biti omogućena posudba knjižnične građe.
 
Zahvaljujemo na razumijevanju
 
 
objavljeno 16.6.2015.  
PRISTUP ONLINE-BAZAMA PODATAKA IZVAN FAKULTETA  
U suradnji s Informatičkim centrom, omogućili smo novi način pristupa bazama podataka izvan Fakulteta. Obuhvaćene su sve baze podataka pretplaćene na nacionalnoj i institucionalnoj razini. Za tu svrhu potrebno je podesiti proxy server i prijaviti se putem AAI računa.
 
Pretraživanje baza podataka omogućeno je preko web-stranice Knjižnično dokumentacijskog centra:
Popis baza podataka kojima možemo pristupiti izvan Fakulteta preko proxy servera:
 
 • Discovery sustav Summon
 • Emerald (kolekcija Kolekcija Emerald Management 200)
 • ProQuest (ABI/INFORM Complete, IBSS, ebrary)
 • JSTOR (kolekcije Business I, II, III)
 • UN WTO (World Tourism Organization)
 • TAX-FIN-LEX 
 • EBSCOhost (Academic Search Complete, Business Source Complete, Inspec, FSTA, EconLit , SocINDEX, Newspaper Source, ERIC, LISTA, Regional Business News, GreenFILE, GeoRef)
 • Web of Science (WoS Core Collection, Current Contents Connect, Data Citation Index, SciELO Citation Index, MEDLINE, KCI-Korean Journal Database)
 • Journal Citation Reports
 
Nakon podešavanja proxy servera korisnik se mora prijaviti putem svog AAI računa i lozinke.
Detaljne upute na linku.
 
Za sva pitanja vezana uz AAI račun i tehnička pitanja možete se javiti u Informatički centar Fakulteta.  Za sva stručna pitanja možete se javiti u Knjižnično-dokumentacijski centar.
 
 
objavljeno 21.5.2015.  
PREDSTAVLJEN DISCOVERY SUSTAV SUMMON  
 
Ekonomski fakultet u Zagrebu već niz godina surađuje s ProQuestom preko pretplate na online bazu podataka ABI/Inform Complete, koja pokriva šire područje ekonomije. Ove godine suradnja je proširena s dvije nove baze, bibliografska bazu podataka IBSS (International Bibliography of the Social Sciences) i tematska kolekcija e-knjiga koja je dio baze ebrary, te implementacijom discovery sustava Summon.
 
Discovery system Summon kroz jedinstven upit omogućuje pretraživanje svih tiskanih i elektroničkih izvora koje knjižnica posjeduje, sadržaje iz baza u otvorenom pristupu, ali i druge radove koji nisu dio knjižnične pretplate. Pristup je omogućen s računala unutar i izvan Fakulteta. Implementacijom ovog alata svim korisnicima Knjižnično dokumentacijskog centra omogućeno je  da na što jednostavniji način dođu do relevatnih sadržaja za potrebe nastave, završnih radova, znanstvenog rada itd.
 
U suradnji s ProQuestovim timom, Knjižnično dokumentacijski centar organizirao je 28. travnja predstavljanje ovog sustava zainteresiranim predstavnicima drugih knjižnica i djelatnicima Fakulteta, a 05. svibnja održati će se poseban trening za djelatnike knjižnice, također u suradnji s ProQuestom.
 
 
objavljeno 30.4.2015.  
NOVA PRETPLATA NA PORTAL TAX-FIN-LEX  
Fakultet osigurao jednogodišnju pretplatu na portal Tax-Fin-Lex, kojem možete pristupiti s računala unutar Fakulteta.
 
Tax-Fin-Lex je baza podataka s područja poreza, financija i prava. Sadrži klasificirane cjelovite tekstove iz važećih zakonskih i podzakonskih akata Republike Hrvatske.
Portal je namijenjen odvjetnicima, pravnicima u gospodarstvu, javnom i neprofitnom sektoru, javnim bilježnicima, državnim odvjetnicima, računovođama i financijskim djelatnicima, revizorima, internim revizorima itd.
 
 
objavljeno 10.4.2015.  
PROBNI PRISTUP E-KNJIGAMA IZDAVAČA PALGRAVE MACMILLAN  
Do 30. travnja 2015. otvoren je probni pristup e-knjigama na platformi Palgrave Connect. Dostupno je više od 14000 e-knjiga. Korištenje i pohrana knjiga moguća je u različitim elektroničkim formatima, uključujući i PDF. Dostupne knjige nemaju DRM zaštitu.

Osim pretraživanja, platforma omogućava tematsko pregledavanje po kolekcijama:

Business & Management
Economics & Finance
History
Education
Language & Linguistics
Literature
Media & Culture
Political & International Studies
Religion & Philosophy
Social Sciences
Theatre & Performance 


Pristup je omogućen s računala unutar Fakulteta putem linka.
Za dodatne informacija možete se javiti u Knjižnično dokumentacijski centar ili na e-mail.
 
 
objavljeno 9.4.2015.  
RADNO VRIJEME KNJIŽNICE  
Sukladno radnom vremenu Fakulteta, zbog predstojećih uskršnjih blagdana Knjižnično dokumentacijski centar se za korisnike zatvara u petak 3. travnja 2015. u 11,45 a nastavlja s redovnim radnim vremenom u utorak 7. travnja 2015.

Sretan Uskrs želi vam Knjižnično dokumentacijski centar
 
 
objavljeno 1.4.2015.  
PROBNI PRISTUP KINESKIM AKADEMSKIM BAZAMA CNKI  
Do 20. travnja 2014. unutar mreže Fakulteta omogućili smo pristup bazama na platformi China National Knowledge Infrastracture (CNKI).
CNKI je vodeći agregator kineskih akademskih elektroničkih izvora nastao 1996. godine na Sveučilištu Tsinghua. Platforma pokriva preko 90% kineskih akademskih publikacija i uključuje radove iz časopisa i konferencijskih zbornika, magistarske i doktorske radove, godišnjake, novine i dr.
CNKI baze su dostupne u nekim od najvećih svjetskih sveučilišta i institucija kao npr. Harvard University, Yale University, University of Tokyo, British Library, European Patent Office, Samsung Economic Research Institute itd.

U narednom periodu možete pristupiti izdvojenim sadržajima na engleskom jeziku:

China English Journals Full-text Database (CEJD)

International Proceedings of Conference Full-text Database (IPFD)


China Statistical Yearbooks Full-text Database (CSYD)

National Population Census of China (NPCC)

Osim automatskog prepoznavanja IP adrese Fakulteta, prijava zahtijeva korisničko ime i lozinku koju možete dobiti u Knjižnično dokumentacijskom centru ili na e-mail.

 
 
objavljeno 24.3.2015.  
PROBNI PRISTUP KOLEKCIJI ProQuest Social Sciences Premium  
U razdoblju do 22. ožujka 2015. godine omogućili smo privremeni pristup kolekciji baza pod nazivom ProQuest Social Sciences Premium Collection.

Kolekciji je moguće pristupiti s računala unutar Fakulteta na dva načina:
 
1. preko važećeg ProQuestovog sučalja zajedno s drugim bazama u pretplati
 
2. direktno preko linka

U ovoj kolekciji se nalaze sljedeće baze s područja društvenih znanosti:
 
ASSIA (Applied Social Science Index & Abstracts)
ERIC
IBSS (International Bibliography of the Social Sciences)
LLBA (Language & Linguistic Behavior Abstracts)
PAIS International & PAIS Archive
PILOTS
ProQuest Criminal Justice
ProQuest Education Journals
ProQuest Political Science
ProQuest Politics Collection
ProQuest Social Science Journals
ProQuest Sociology
ProQuest Sociology Collection
Social Services Abstracts
Sociological Abstracts
Worldwide Political Science Abstracts (WPSA)
 
 
Za sva pitanja javite se u Knjižnično dokumentacijski centar.
 
 
objavljeno 25.2.2015.  
KNJIŽNICA EFZG – PARTNER AMERIČKOM VELEPOSLANSTVU U PROJEKTU „WORK WITH US“  
Projekt „Work with US“ nastao je 2013. godine kao ideja kojom je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih država željelo predstaviti kulturu rada u američkim kompanijama. Na tom tragu projekt je proširen inovativnom idejom osnivanja poslovnih knjižnica, prema konceptu koji je sve popularniji u SAD-u, ali i na prostorima EU-a, a koji diljem Hrvatske promovira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih država u suradnji s knjižnicom Ekonomskog fakulteta - Zagreb.
 
Projektom se želi potaknuti visokoškolske i narodne knjižnice na osnivanje poslovnih centara/knjižnica, čiji bi prostori bili sadržajno značajno obogaćeni, a istovremeno bi poslovni knjižničari educirali korisnike te promovirali takozvanu poslovnu kulturu.  Na taj način poslovne knjižnice bi praktički bile polazne točke za uspješne poduzetničke poduhvate, ali i jedan od važnijih faktora u restrukturiranju hrvatskog gospodarstva.
 
Projekt je do danas promoviran u Varaždinu, Čakovcu, Puli, Rijeci, Novoj Gradišci i Požegi, a namjera je do lipnja ove godine obići sve hrvatske županije. Uz knjižničare, za projekt su pokazali interes predstavnici lokalnih vlasti, kao i veliki broj lokalnih medija. Uz predavanje o poslovnim knjižnicama, koje izlaže voditeljica Knjižnično dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta Zrinka Udiljak Bugarinovski, svaka posjećena matična knjižnica dobiva donaciju knjiga, koje je Washington post izdvojio kao najvažnije naslove koji govore o američkoj radnoj kulturi. U okviru projekta, Veleposlanstvo SAD-a pozvalo je sve nazočne knjižničare da dostave svoje ideje s konkretnim primjerima osnivanja poslovnih centara unutar svojih knjižnica, a najbolji prijedlog će biti financijski poduprijet te će mu nagrada biti uručena u rujnu na knjižničarskoj konferenciji.
 
 
objavljeno 16.2.2015.  
Nove pretplate u 2015. za elektroničke izvore: e-knjige i baza IBSS  
Predstavljamo dvije nove baze podataka koje je Fakultet pretplatio za sljedeću kalendarsku godinu:
 
International Bibliography of the Social Sciences (IBSS) predstavlja bibliografiju društvenih znanosti i interdisciplinarnih istraživanja. Baza podataka je sadržajno najzastupljenija u znanstvenim područjima ekonomije, antroplogije, sociologije, politike i dr.
 
IBSS bibliografska baza podataka nastala je 1951. godine pod okriljem je Fondation nationale des sciences politiques u Parizu, a od 1989. godine održavanje preuzimaju prestižni  London School of Economics, uz pomoć  Economic and Social Research Council. Od 2010. godine bazu preuzima ProQuest.
 
IBSS sadržava bibliografske reference s više od 2 milijuna zapisa o znanstvenim člancima, knjigama i odabranim poglavljima knjiga. Redovito se indeksira više od 2800 naslova časopisa i oko 7000 novih naslova knjiga. Sažeci su dostupni za polovicu znanstvenih članaka u bazi, a zadnjih godina se ozbiljno krenulo i s uključivanjem cjelovitog teksta.
 
Radovi indeksirani u ovoj bazi se vrednuju prema važećem Pravilniku o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja s područja društvenih znanosti.
 
Business and Economics collection kolekcija je e-knjiga iz područja ekonomije i nalazi se u najvećoj svjetskoj bazi e-knjiga Ebrary. Sadrži više od 17000 knjiga, koje su u cjelovitom tekstu dostupne u online i offline načinu rada.
Neki od uključenih stranih izdavača su: : AMACOM, Cambridge University Press Emerald Group, John Wiley & Sons, Kogan Page, MIT Press, National Academies Press, Palgrave MacMillan,  World Bank itd.
Preko gornjeg linka mogu se zajedno ili pojedinačno pretražiti baze ABI Inform Complete, IBSS i ebrary e-knjige. Odabir se vrši u gornjem lijevom dijelu ekrana.
 
E-knjigama može pristupiti neograničen broj korisnika i čitati knjigu u tzv. online načinu rada putem internet mreže.
 
Unutar jednog pretraživanja, moguće je djelomično kopirati ili isprintati dijelove knjige, a broj stranica uvjetuje izdavač.

Za čitanje knjige u tzv. offline načinu rada (kad nemate stalnu internet konekciju) potrebno je na desktop računalo instalirati besplatni alat Adobe Digital Edition, a za mobilne uređaje besplatni čitač Bluefire reader. U offline načinu rada istovremeno se može koristiti 14 knjiga u razdoblju od 14 dana.
 
Za funkcionalnije korištenje sučelja potrebno je kreirati osobni account s računala unutar Fakulteta.
 
Više informacija o novim bazama i tehnikama pretraživanja možete dobiti u Knjižnično dokumentacijskom centru.
 
 
objavljeno 26.1.2015.  

 

Pretraživanje svih e-izvora:Katalog:Film o grafitu u knjižnici:

 

OBRASCI
 

Kontakt

Pitajte knjižničare

Prijava za tečaj
  
BDIB coordinator    

prijedlozi/pohvale/žalbe


Tel: 01 / 238-3287
Fax: 01 / 233-4877


Radno vrijeme

 

pon - čet
pet
sub

08:15-19:45
08:15-18:45
08:15-13:45Tempus project

EDUCATION FOR EQUAL
OPPORTUNITIES AT CROATIAN UNIVERSITY

 

Sponzori i donatori


Hrvatska Pošta


Hrvatska lutrija


Knjižnica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Promovirajte svoju stranicu