Student Investitor 2014.-Financijski klub

U utorak 13. svibnja na Ekonomskom Fakultetu u Zagrebu održana je konferencija Student Investitor 2014. u organizaciji studentske udruge Financijski klub.
Konferenciju je otvorio prodekan za poslijediplomske studije i doktora, a od slijedeće akademske godine i dekan Ekonomskog Fakulteta, prof. dr. sc. Lajoš Žager. Prvo predavanje održala je gđa. Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze na temu „Tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj“. Nakon uvoda u kojem su predstavljeni načini predviđanja kretanja cijena dionica, Gažić je predstavila indekse koji postoje na Zagrebačkoj burzi, osobito istaknuvši novije indekse CROBEXPlus i sektorske indekse. Također je prokomentirala i ključni problem Zagrebačke burze – nedovoljnu likvidnost. Smatra da on proizlazi iz nezdrave vlasničke strukture brojnih hrvatskih poduzeća koji su u većinskom vlasništvu države ili stranih kompanija pri čemu individualni investitori drže jako mali udio, a privatizacija se obavlja izvan burze. Drugo predavanje održao je g. Branimir Kovačić iz tvrtke Bisnode koji je napravio usporedbu broj pokretanja start-upova u Hrvatskoj i regiji. „Iako se 2013. dogodio porast broja start-upova od 35,4% u odnosu na 2012., Hrvatska je i dalje kumulativno zadnja među zemljama u regiji gdje trenutačno prednjači Srbija“.
Nakon ova dva predavanja uslijedila je panel rasprava na temu „Utjecaj makroekonomskog okruženja na financijski sektor”. Uvod u panel napravile su članice Financijske kluba Marina Matošec i Tajana Štriga predstavivši glavne pokazatelje kretanja hrvatskog gospodarstva, a panel raspravu je otvorio član Kluba Dominik Korinčić.
Direktor Direkcije za financijsku stabilnost u HNB-u g. Tomislav Ridzak započeo je raspravu: „Zbog loše gospodarske situacije potražnja za kreditima je izrazito niska, a ponuditelji su puno oprezniji što se vidi iz viškova banaka na računu HNB-a koji iznose  preko 7,5 milijardi kuna, a nigdje se ne plasiraju“ komentira Ridzak. Profit banaka u 2013. je godini pao za oko 70% što je izrazito loš pokazatelj koji se objašnjava padom kamatnih prihoda kao i povećanim troškovima rezerviranja zbog velikog udjela loših kredita koji se djelomično ili uopće neće moći naplatiti. Panel raspravu nastavio je g. Velimir Šonje koji je ovom prilikom predstavio analizu koju je izradio za Hrvatsku udrugu banaka na temu „Financiranje malih i srednjih poduzeća u krizi“. Razlozi zbog kojih mala i srednja poduzeća izrazito teško dolaze do kredita uglavnom su visoki troškovi informacija jer je pri malim iznosima kredita njihov udio u ukupnim troškovima previsok da bi bio isplativ. Stoga banke za ova poduzeća imaju određene scoring modele koji su zapravo grubi pokazatelji stanja poduzeća. Kod većine ovakvih pokazatelja mala poduzeća prolaze jako loše jer su u usporedbi s velikim poduzećima puno rizičnija te stoga imaju i prosječno 2% više kamate, ako uopće uspiju dobiti kredit. Sektor osiguravatelja na panel raspravi predstavio je g. Boris Galić, predsjednik uprave Allianza. Smatra da su se osiguravatelji dobro prilagodili krizi iako je i kod njih primjetan pad prihoda nakon 2008.: „Uvedeni su novi proizvodi ( npr. nema više životnog osiguranja vezanog uz nekretnine), više se ulaže u sigurnije instrumente i veća se pozornost daje naplati.“ zaključuje Galić.
Nakon panel rasprave predavanje je održala Ivana Drlje iz InterCapitala na temu „Upravljanje rizicima“ koju je obradila na primjeru vrednovanja opcija, a zadnje predavanje održao je Josip Koren iz Erstea na temu „Mjerenje i analiza prinosa u portfolio managementu“. Pri tome je studentima prikazao na koji se način računa prinos svake dionice zasebno te kako se računa doprinos prinosu u portfolio managementu.