Objavljena knjiga RETHINKING CORPORATE GOVERNANCE u izdanju Pearson Education





U veljači 2014. godine u suradnji s poznatim međunarodnim izdavačem Pearson Education, UK izdana je knjiga „Rethinking Corporate Governance“ (ISBN: 978-1-78273-686-8) čiji su urednici prof. dr. sc. Darko Tipurić, izv. prof. dr. sc. Ivona Vrdoljak Raguž sa Sveučilišta u Dubrovniku te doc. dr. sc. Najla Podrug.

Knjiga je sazdana od izabranih članaka prezentiranih na prvoj međunarodnoj OFEL konferenciji o korporativnom upravljanju koja je održana u travnju 2013. godine u Dubrovniku i sastoji se od 17 poglavlja koja je napisalo 37 autora iz 9 zemalja (Brazil, Hrvatska, Finska, Italija, Lihtenštajn, Malta, Meksiko, Srbija i Španjolska) što omogućava sveobuhvatan uvid u disciplinu korporativnog upravljanja i na originalan, u domaćim okvirima rijetko viđen način, predstavlja nov i svjež izvor znanja kako za akademsku zajednicu, tako i za stručnjake iz prakse.

"Rethinking Corporate Governance" integrira i sintetizira akademske studije o korporativnom upravljanja kroz multiplu perspektivu okvira, a bavi se temama kao što su uloga odbora i vrhovnog menadžmenta u korporativnom upravljanju promatrajući istovremeno financijske, institucionalne i pravne aspekte korporativnog upravljanja uz uvid u teme društvene odgovornost i etike, revizije i problema transparentnosti te mnoge druge zanimljive i važne aspekte suvremenog poslovanja.
Motivacija i ratio za pisanje i objavljivanje knjige kao što je "Rethinking Corporate Governance" izranja iz činjenice da je korporativno upravljanje slojevit i neizostavan fenomen suvremenog poslovanja na što upućuje sama definicija pojma koja kaže da korporativno upravljanje predstavlja „…sustav nadzornih mehanizama kojima svi dobavljači krucijalnih inputa trebaju osigurati povrate na svoja ulaganja u korporaciji, ne ugrozivši njezin dugoročni opstanak i prosperitet. Ono treba stvoriti okvir za postavljanje najvažnijih ciljeva, određivanje sredstava za njihovo postizanje i praćenje izvedbe te djelotvornosti njihova ostvarivanja”. Suvremeno korporativno upravljanje treba integrirati vlasničku i stakeholdersku (dioničku) orijentaciju stavljajući pritom naglasak na izgradnju konkurentnosti i efikasnosti te potencirajući održivi razvoj poduzeća u kojemu će se ostvariti ne samo interesi dioničara nego i drugih glavnih interesno-utjecajnih skupina. Drugim riječima, dobra praksa korporativnog upravljanja preduvjet je održivog društvenog i polit-ekonomskog razvoja današnjice.

Stručno uredništvo i svjetski poznati izdavač dokaz su kako Hrvatska nimalo ne zaostaje za svjetskim trendovima u znanstvenom i akademskom radu, a zbog specifičnog autorskog pristupa i međunarodnog konteksta u kojem se ostvaruje, knjiga će također biti od velike koristi za studente i mlade istraživače na višim razinama akademskog obrazovanja