Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Šesta konferencija o pravu i politici tržišnog natjecanja u spomen na dr. sc. Vedrana Šoljana

Šesta konferencija o pravu i politici tržišnog natjecanja u spomen na dr. sc. Vedrana Šoljana održana je 12. i 13. prosinca 2019. u Auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (EFZG), Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Hrvatskog društva za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) te Europskog dokumentacijskog centra EFZG-a. Konferenciju je ove godine podržala i ASCOLA (Academic Society for Competition Law), važno globalno udruženje znanstvenika koji se bave pravom i politikom tržišnog natjecanja, a konferenciju su sponzorirali odvjetnička društva Bradvica Marić Wahl Cesarec, Divjak Topić Bahtijarević, te Liszt i partneri, kao i Zagrebačka banka.

Konferencija je okupila više od 140 sudionika, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva, posebice iz bliže regije. Vrlo zanimljiva izlaganja održalo je više od dvadeset i pet stručnjaka, među njima Pedro Gonzaga (OECD), Alvaro Garcia Delgado (DG COMP), Marco Botta (Max Planck Insitute of Competition and Innovation), Ramsi Woodcock (University of Kentucky), Thibault Schrepel (University of Utrecht), Stefan Thomas (Eberhard Karlss University Tubingen), Marek Martyniszyn (Queen’s University Belfast), Umut Aydin (Pontificia Universidad Catolica de Chile), Alexandr Svetlicinii (University of Macau), Dubravka Akšamović (Sveučilište u Osijeku), Vlatka Butorac Malnar (Sveučilište u Rijeci), Viktoria Robertson (University of Graz), Nikola Popović (HAKOM), Marko Brgić (AZTN), Mario Denni (AGCM), te Jasminka Pecotić Kaufman (EFZG) .

Konferenciju su otvorili Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva (u ime predsjednika Vlade), Robert Kohorst, američki veleposlanik u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Oliver Kesar, prodekan EFZG-a, dr. sc. Mirta Kapural, članica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, prof. dr. sc. Siniša Petrović, predsjednik HDPPTN-a, te izv. prof. dr. sc. Jasminka Pecotić Kaufman, EFZG, kao predsjednica Organizacijskog i programskog odbora.

Prvi dan konferencije obrađivao je temu izazova u provedbi pravila u zaštiti tržišnog natjecanja u srednjoj i istočnoj Europi, a keynote predavanja održali su profesor William Kovacic, George Washington University, koji je govorio o institucionalnim i sistemstim uvjetima za uspješno funkcioniranje politike zaštite tržišnog natjecanja, te profesor Kati Cseres, University of Amsterdam, koja je govorila o procesu europeizacije u kontekstu funkcioniranja tijela za zaštitu tržišnog natjecanja u srednjoj i istočnoj Europi. Drugi dan bavio se provedbom politike zaštite tržišnog natjecanja u digitalnoj ekonomiji, a uvodna izlaganja održali su profesor Kovacic, koji je govorio o izazovima digitalne revolucije u kontekstu primjene pravila o zaštiti tržišnog natjecanja, te dr. sc. Mirta Kapural, AZTN, koja je govorila o izvješću o izazovima digitalnih tržišta koju su za Europsku komisiju pripremili profesori Jacques Crémer, Yves-Alexandre de Montjoye i Heike Schweitzer. U okviru konferencije predstavljena je i knjiga Competition Law in Croatia, suautorica izv. prof. dr. sc. Jasminke Pecotić Kaufman, izv. prof. dr.sc. Vlatke Butorac Malnar i izv. prof. dr. sc.  Dubravke Akšamović, koju je 2019. izdao Kluwer Law International. Više informacija o konferenciji kao i prezentacije izlagača dostupne su na pptn.net.efzg.hr.

 

Galerija fotografija