Profesorica Mirjana Pejić Bach predstavila projekta PhisHRban u HRT emisijama Studio 4 i Dobro jutro Hrvatska

Profesorica Mirjana Pejić Bach sudjelovala je u 12.30 h, 7.6. u emisiji "Studio 4", te razgovarala o projektu PhishHRban na kojem Ekonomski fakultet djeluje kao partner zajedno sa Filozofskim fakultetom i tvrtkom Megatrend.

Projekt je također predstavila 10.6. u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" sa profesoricom Sanjom Seljan sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 
 
Profesorica je razgovarala o kibernetičkom kriminalu s naglaskom na phishing, koji je, kao što i samo ime kaže je način „pecanja“ potencijalnih žrtava putem email poruka s ciljem stjecanja koristi u vidu novca ili informacija. Phishing se događa kada internetski kriminalci šalju email poruke sa lažnim linkovima, a koje sliče na prave linkove. Pri tome se koriste raznim psihološkim trikovima. Na primjer, email poruka napisana je u žurnom tonu u kojem se primatelja poruke upozorava da mora napraviti neku akciju kako bi izbjegao gubitak. Zapravo se time primatelja poruke prisiljava da donese odluku u kratkom roku i time se smanjuje njegov ili njezin oprez. Projekt PhisHRban razvija rješenje umjetne inteligencije s ciljem automatskog prepoznavanja phishing poruka, koje „pecaju“ potencijalne žrtve. Novost projekta je što se razvija za hrvatski jezik.

Cijela emisija dostupna je preko servisa HRTi: https://hrti.hrt.hr/live/programme
Link na emisiju Dobro jutro Hrvatska: https://magazin.hrt.hr/znanost-tehnologija/nasi-informaticari-razvijaju-phishrban-aplikaciju-koja-ce-prepoznavati-phishing-poruke-7874792


#efzg #menadžerskainformatika #zastovolimefzg