Predsjednik Republike posmrtno odlikovao prof. dr. sc. Ivu Bićanića za osobite zasluge za gospodarstvo te dugogodišnji iznimno uspješni i međunarodno priznat nastavni i znanstveno-istraživački rad

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je 21. prosinca 2021. odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića obitelji preminulog prof. dr. sc. Ive Bićanića. 
U prigodnom govoru predsjednik Milanović je istaknuo kako je s profesorom Bićanićem radno surađivao, razgovarao i oštro polemizirao. Naglasio je kako je imao priliku „uživati u njegovom društvu, njegovoj pameti i euridiciji. Takvih ekonomista ima malo, dakle ljudi s vrlo širokim poljem interesa, koji nisu fokusirani i usmjereni samo u jedno jer ekonomija je, ako je prava, multidisciplinarna znanost i veća od života na neki način.“   
Odlikovanje su preuzeli kći Jele Jadviga Dominis, unuk Tibor Dominis Aničić te sin profesora Bićanića Job Mate Dominis-Bićanić, koji je i zahvalio predsjedniku Milanoviću na posmrtno dodijeljenom odlikovanju njegovom ocu sljedećim riječima: „Moj otac je jako volio svoj posao i uvijek je davao sve od sebe da poboljša svoju okolinu. Hvala vam puno na ovom priznanju njegovog truda i ovoj potvrdi njegovog uspjeha.“.         
Ivo Bićanić (Zagreb, 9. veljače 1951. - Zagreb, 27. studenoga 2021.), diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radio od 1976. do umirovljenja 2016. godine. Magistrirao je na Sveučilištu u Oxfordu, a kao suradnik je predavao i na St. Anthony´s College u Oxfordu (1985.) i na Woodrow Wilson International Center for Scholars u Washingtonu (1993.- 94.) te kao gostujući profesor na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (1996.- 2010.) i na Sveučilištu u Zürichu (od 2012.).
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu se pridružuje riječima zahvale u ime brojnih generacija studenata i suradnika prof. dr. sc. Ive Bićanića.