Otvoren je Poziv za 3. generaciju praktičarki i praktičara socijalnih inovacija

Edukacijski program ‘Praktičar_ka socijalnih inovacija’ namijenjen je mladima između 21 i 30 godina koji su na završnim godinama studija ili su nedavno diplomirali, a trenutno nisu zaposleni u struci. Cilj ove edukacije je ponuditi osnovna znanja, vještine i stavove koji će humanistima i društvenjacima omogućiti da dizajniraju, razviju i implementiraju vlastite socijalne inovacije. Program je uspješno izveden u proljeće i jesen 2021. godine, a ovo je Poziv za treću generaciju praktičara i praktičarki.
 
Što ćeš dobiti ovom edukacijom?
  • Usavršiti postojeće i usvojiti nove metoda rada, pristupa problemima, vještine i znanja u području definiranja problema, istraživanja potreba, socijalnih inovacija, design thinkinga, oblikovanja projekta, izrade poslovnog plana itd.
  • Uz teorijska znanja, imat ćeš priliku i razviti jedinstveni prototip/rješenje, odnosno socijalnu inovaciju koja odgovara na goruće društvene probleme
  • Surađivat ćeš i povezati se s timom mladih ljudi koji razmišljaju na sličan način kao i ti
  • Podršku za razvoj socijalne inovacije i nakon završetka programa
  • Priliku za umrežavanje s mladima iz cijele države, ali i s organizacijama civilnog društva, poslovnim sektorom i drugim akterima
  • Izlazak iz zone komfora i aktivan zajednički rad s ljudima iz raznih sredina, koje ćeš imati prilike bolje upoznati
  • Aktivnu mentorsku podršku, koja uključuje jasnu povratnu informaciju na rad, savjete za poboljšanje i pomoć u oblikovanju socijalne inovacije
  • Potvrdu/certifikat o završetku neformalnog edukacijskog programa
 
Kako izgleda program?
– Sudjelovanje je besplatno, a sastoji se od 150 sati edukacije koja uključuje teorijska predavanja, individualni i praktični rad u grupama (60 sati – predavanja i praktične vježbe; 90 sati – individualni i grupni zadaci).
– Kako bi se omogućilo sudjelovanje mladih iz cijele Hrvatske, kao i mladih koji imaju poteškoće u kretanju te radi poštivanja aktualnih epidemioloških mjera, program će se izvoditi online putem platforme Zoom i drugih digitalnih alata, uz mogućnost susreta uživo ako za to bude mogućnosti
– Program započinje 27. siječnja i završava 14. travnja 2022. godine.
– Teorijska predavanja odvijaju se utorkom i četvrtkom od 9:30 do 13:30h, uz neke tjedne bez predavanja, namijenjene grupnom radu. U dogovoru s grupom, moguće je organizirati dodatne termine za konzultacije.
– Predavanja izvode iskusne predavačice iz Inicijative mladih za ljudska prava u suradnji s vanjskim predavačima koji su uspješni stručnjaci za design thinking, komunikaciju, zagovaranje i druge teme te dolaze iz privatnog sektora i civilnog društva. Imena svih predavača_ica bit će objavljena uskoro.
Što očekujemo od tebe?
→ Aktivno sudjelovanje na svih 150 sati programa. Dopušteni broj izostanaka na teorijskom dijelu programa je (termina). Program je iznimno koristan, ali i intenzivan, a 150 sati programa uključuje i manji broj sati grupnog rada izvan redovnih termina, po dogovoru
→ Spremnost za izlazak iz ‘zone komfora’, evaluaciju vlastitih vještina, znanja i pristupa
→ Spremnost na timski rad odnosno rad u grupi koji će rezultirati zajedničkim rješenjem, koji je ponekad inspirativan i osnažujući, a ponekad i stresan
→ Sudjelovanje na teorijskim provjerama te završnoj prezentaciji rješenja/socijalne inovacije pred stručnim žirijem
→ Izraženi interes za doprinos zajednici i razvoj kreativnih rješenja za opće dobro
 
Koji su kriteriji prijave?
Na edukacijski program ‘Praktičar_ka socijalnih inovacija’ možeš se prijaviti ako:
✔ imaš između 21 i 30 godina
✔ si završio_la ili završavaš fakultet društveno-humanističkog usmjerenja (preddiplomska ili diplomska razina studija). Prednost imaju nezaposlene osobe koje su završile studij.
✔ nisi zaposlen_a u struci na ugovor o radu (radiš izvan područja za koje si se obrazovao_la)
✔ možeš pohađati predavanja u terminima navedenima u rasporedu programa
 
Kako se prijaviti?
Rok prijave na program je 24. siječnja u ponoć.
Informacije o izboru sudionika bit će poznate između 25. i 26. siječnja. Broj sudionika je ograničen, uz napomenu da će se program ponovno izvoditi u narednim semestrima.
 
Prijavi se ovdje
Pitanja o programu možete slati na email: croatia[at]yihr.org
 
Prati nas na društvenim mrežama:
Facebook: https://www.facebook.com/socialinnovatorshr/
Instagram: https://www.instagram.com/yihr_cro/?hl=en
 
Ovaj program dio je projekta Social Innovators, čiji je cilj utjecati na lakše zaposlenje mladih koji su stekli obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih znanosti te promovirati zapošljavanje u udrugama kao mjestima gdje mladi mogu naučiti nove vještine i znanja i kao atraktivnog okruženja za rad, učenje i održiv doprinos zajednici. Osim toga, projektom želimo potaknuti razvoj socijalnih inovacija.
Projekt u Hrvatskoj koordinira Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), a projekt, kao i edukacijski program se odvija još i u Sloveniji i Bugarskoj, uz podršku ekspertnih partnera iz Norveške.