Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Održana predavanja o zaštiti potrošača u internetskoj kupovini i zamjeni kune eurom

EUsolis – Erasmus+ Jean Monnet projekt i Knjižnično-dokumentacijski centar u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja RH organizirali su u srijedu, 7. prosinca 2022. godine u knjižnici Ekonomskog fakulteta – Zagreb predavanja o zaštiti potrošača u internetskoj kupovini te o zamjeni hrvatske kune eurom.

U uvodnom govoru prodekanica za strateška partnerstva i projekte izv. prof. dr. sc. Kosjenka Dumančić osvrnula se na tekovine i važnost postojanja Europske unije te je predstavila projekt EUsolis. Predavanje "Zamke prilikom on line kupovine" održala je Danijela Marković Krstić, voditeljica Odjela za Europski potrošački centar, a predavanje "Zamjena hrvatske kune eurom" održala je Mirela Skočić, voditeljica Službe za provedbu politike zaštite prava potrošača.

Kroz ova dva izuzetno korisna i praktična predavanja studentima Ekonomskog fakulteta i učenicima, profesorima i knjižničarima iz partnerskih institucija na projektu naše gošće su vrlo detaljno iznijele moguće zamke koje se mogu dogoditi prilikom internetske kupovine na području EU-a, kako se mogu zaštiti i kome se mogu obratiti u slučaju potrebe za rješavanjem problema koje nisu bili u mogućnosti riješiti samostalno. Obzirom da je ulazak u svijet eura pred nama izuzetno je bilo korisno čuti što je Etički kodeks i kako može pomoći potrošačima, do kada će trajati dvojno iskazivanje cijena i zašto, tko može biti iznimka u dvojnom iskazivanju cijena, tko sve nadzire i prati prelazak s kune na euro, kako izgledaju novčanice i kovanice eura i centa te na koji način prepoznati „ispravne“ novčanice, do kada i na koji način će se moći zamjenjivati kune, kako će u prvoj fazi prelaska funkcionirati bankomati i koje se sve iluzije novca mogu očekivati prelaskom na euro.

Događanje je moderirala Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra.
 
Događanju je nazočilo oko 100 sudionika.


Galerija fotografija