Održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena studija „Socio-ekonomski utjecaji WRC Rally Croatia 2022. na prostor središnje Hrvatske“

U utorak, 10. siječnja 2023. godine na Ekonomskom fakultetu – Zagreb održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena studija Socio-ekonomski utjecaji WRC Rally Croatia 2022. na prostor središnje Hrvatske. Studiju su izradili članovi katedre za turizam prof. dr. sc. Oliver Kesar, izv. prof. dr. sc. Danijela Ferjanić Hodak i Ema Roginić, mag. oec.
Događanje je okupilo zainteresirane predstavnike brojnih medija (televizijskih kuća, radija i portala). Na samom početku okupljenima se u ime Fakulteta obratila izv. prof. dr. sc. Kosjenka Dumančić, prodekanica za strateška partnerstva i projekte koja se zahvalila okupljenima na dolasku i istaknula važnost studije i suradnje Fakulteta s gospodarstvom. Prisutnima se nakon toga obratio osobni izaslanik Ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske, državni tajnik Josip Pavić koji je istaknuo kako je Vlada RH prepoznala važnost velikih sportskih manifestacija za promociju Hrvatske te da će se iduće godine organizirati niz drugih sportskih manifestacija kojima će partner biti Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske.
Nakon uvodnih govora autori studije predstavili su svrhu, ciljeve, metodologiju i glavne nalaze studije. Svrha studije bila je procijeniti društvene i ekonomske utjecaje održavanja WRC Croatia Rally natjecanja temeljem podataka iz 2022. godine, informirati organizatora i javnost o ključnim promjenama koje nastaju kao posljedica održavanja ove globalno poznate manifestacije te uspostaviti učinkovit sustav praćenja indikatora socio-ekonomskih promjena u dugom roku (s obzirom da se radi o prvoj studiji ovakvog tipa za neko auto-moto događanje u Hrvatskoj). Istraživanje za potrebe studije provedeno je u tri faze u razdoblju od ožujka do listopada 2022. godine na prostoru Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije te Grada Zagreba. Istraživanje je obuhvatilo gotovo 600 gledatelja, gotovo 1.500 lokalnih stanovnika i 29 poslovnih partnera događanja. Nalazi studije pokazali su da se radi o manifestaciji s iznimno velikim brojem uključenih dionika, globalnom medijskom izloženošću i snažnim učincima te da je manifestacija ekonomski održiva, društveno prihvatljiva i da bi se kao takva trebala nastaviti održavati u Hrvatskoj.
Nakon predstavljanja studije okupljenima se obratio predsjednik organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja Daniel Šaškin koji se zahvalio autorima studije i naglasio kako je ova studija dala i znanstvenu potvrdu tvrdnje da dolazak ovakvog globalnog sportskog natjecanja u Hrvatsku donosi i značajne pozitivne učinke, sa snažnom tendencijom daljnjeg rasta. Zahvalio se i svim partnerima s kojima će i ove godine neumorno raditi na tome da Hrvatsku predstave u najboljem svjetlu na svjetskoj reli sceni u travnju ove godine kada će se WRC Rally Croatia održati u Hrvatskoj po treći put.
Na samom kraju organizatori su dali odgovore na postavljena pitanja.