Održan seminar i rasprava “Assisting Croatia on its Way to OECD” u suradnji sa Veleposlanstvom Slovačke Republike

U organizaciji Veleposlanstva Slovačke Republike i Ekonomskog fakulteta – Zagreb, u srijedu, 13.4.2022. u Knjižnično-dokumentacijskom centru održan je seminar i rasprava sa studentima na temu “Assisting Croatia on its Way to OECD”

25. siječnja 2022. godine, Vijeće Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (engl. Organization for Economic Co-operation and Development – OECD) odlučilo je otvoriti proces pristupanja za 6 država: Argentinu, Brazil, Bugarsku, Peru, Rumunjsku i Hrvatsku. 

Pristupni proces za svaku državu će izgledati drugačije, a moći će se pokrenuti kada navedene zemlje potvrde svoju privrženost vrijednostima, viziji i prioritetima koji se održavaju u OECD-ovoj Izjavi o viziji i Izjavi Ministarskog vijeća. 

Pozdravni govor u ime Uprave Ekonomskog fakulteta – Zagreb, održala je izv. prof. dr. sc. Kosjenke Dumančić, prodekanica za međunarodnu suradnju i projekte. 

Ovo je drugi događaj koji Ekonomski fakultet – Zagreb organizira u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike, te je prodekanica ovim putem zahvalila veleposlaniku Slovačke Republike pri RH, Peteru Susku, na zajedničkoj suradnji. 

Iskustvo o prednostima članstva u OECD-u, sudionici su imali priliku čuti iz prve ruke, od bivše veleposlanice Republike Slovačke pri OECD-u, a sadašnje državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Slovačke – dr. sc. Ingrid Brockove.

Državna tajnica istaknula je da unatoč visokim kriterijima tijekom pristupanja OECD-u, članstvo u samoj organizaciji otvara vrata brojnim mogućnostima za državu članicu. Primjerice, uz pomoć OECD-a, Slovačka je uspješno stvorila okvir i rješenja vezana za problem korupcije kao i prijedloge vezane za reformu gospodarstva. 

Kako će izgledati pristupni proces za Hrvatsku, za koji se očekuje da će trajati tri godine, sudionicima je objasnio Zdenko Lucić, univ. spec. oec., državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Raspravu sa studentima i sudionicima vodila je mr. sc. Ivana Živković, ravnateljica Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.  

Ovim putem zahvaljujemo izv. prof. dr.sc. Ani Andabaka za organizaciju seminara i komunikaciju sa svim sudionicima. 

Uz studente, događanju su nazočili NJ. E. Peter Susko, Veleposlanstvo Slovačke Republike, NJ. E. Milan Hovorka, Veleposlanstvo Češke Republike, Ivan Surkoš, voditelj ureda državne tajnice dr.sc. Ingrid Brockove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke, Jozef Koraček iz ureda državne tajnice dr. sc. Ingrid Brockove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke, Ján Štark, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke, Perer Sedláček, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke, Tamás Bakó, voditelj Ureda za ekonomske odnose, Veleposlanstvo Mađarske, Botond Riczkó, tajnik za ekonomske odnose, Veleposlanstvo Mađarske i ostali uvaženi gosti iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ureda predsjednika Vlade i predstavnika drugih tijela državne uprave.