Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Održan Okrugli stol na temu "Razvoj karijera u turizmu" u okviru projekta ReCeZa

U petak, 2.12.2022. godine na Ekonomskom fakultetu – Zagreb održan je Okrugli stol na temu “Razvoj karijera u turizmu”, a kojeg su zajednički organizirali Ekonomski fakultet i Srednja škola Zabok kao dio aktivnosti u okviru projektu ReCeZa – Regionalni centar Zabok. Na događanju se okupilo više od 130 sudionika, od čega su njih 30-ak činili predstavnici partnera na projektu ReCeZa, nastavnici i mentori srednjih hotelijersko-turističkih škola, profesori s Katedre za turizam Ekonomskog fakulteta – Zagreb te predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Preostalih više od 100 sudionika činili su učenici srednjih hotelijersko-turističkih škola iz regije te zainteresirani studenti i drugi gosti.
U uvodnom dijelu Okruglog stola prof. dr. sc. Oliver Kesar, pročelnik Katedre za turizam i voditelj projekta ReCeZa na Ekonomskom fakultetu, u svom je izlaganju predstavio 60 godina dugu i bogatu povijest obrazovanja u području turizma na Ekonomskom fakultetu – Zagreb, što ga svrstava među institucije s najdužom tradicijom takvog obrazovanja u Europi. U svome izlaganju posebno je istaknuo doprinos Ekonomskog fakulteta u diseminaciji znanja i uspostavljanju studijskih programa turizma u različitim dijelovima Hrvatske te pozvao učenike da nastave svoje formalno obrazovanje u turizmu na stručnoj ili sveučilišnoj razini studija.
Zatim su uslijedile dvije pozvane govornice, dr. sc. Mirela Sučić Čevra, generalna direktorica kompanije Kuoni Tumlare za Sjevernu i Istočnu Europu i Josipa Jutt Ferlan, dipl. oec., direktorica grupacije Hilton hotela u Zagrebu, koje su okupljenima prenijele inspirativne priče o izazovima i prilikama na svom karijernom putu te uputile motivacijske poruke i savjete mladima koji se obrazuju u području turizma o tome što je iz njihove perspektive ključno za uspjeh.
Drugi dio Okruglog stola bio je podijeljen u dva dijela koji su se održavali paralelno. U prvom dijelu, učenici srednjih hotelijersko-turističkih škola sudjelovali su u Case Study natjecanju i zabavnom kvizu, a u drugom dijelu održana je panel rasprava, na temu “Izgradnje karijera mladih u turizmu”, posebice namijenjena nastavnicima i mentorima te drugim zainteresiranim sudionicima. U panel raspravi sudjelovale su prof. dr. sc. Marinela Krstinić Nižić, prodekanica za razvoj, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, doc. dr. sc. Nevenka Maras, s Katedre za pedagogiju i didaktiku, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zatim Nataša Kačar, dipl. oec., direktorica poduzeća Gate2Solutions i glavna urednica portala Posao u turizmu te Deana Vrban, dipl. psih., voditeljica razvoja zaposlenika, Odjela edukacije i razvoja ljudskih potencijala u Valamaru. Panel je moderirala i vodila izv. prof. dr. sc. Danijela Ferjanić Hodak, s Katedre za turizam, koja je u razgovoru s panelisticama nastojala proširiti spoznaje o tome kako unaprijediti proces 'odgoj-nastava-praksa-zapošljavanje' s ciljem što kvalitetnijeg pripremanja mladih generacija za izlazak na tržište rada, ali i poticanja na kontinuirano ulaganje u razvoj i daljnje učenje tijekom izgradnje karijere.
Po završetku panel rasprave moguće je zaključiti kako je za izgradnju karijera mladih potrebna sinergija obrazovnog sustava i struke. Isto tako, neophodno je pratiti prisutne trendove na tržištu, kao i aktivno prilagođavati uvjete rada zahtjevima mladih generacija u cilju izgradnje povjerenja, zadovoljstva i fer odnosa između radnika i poslodavca. Panel rasprava je zasigurno bila i svojevrstan poticaj prisutnim sudionicima, a posebice nastavnicima i mentorima da se i sami kontinuirano zalažu za ulaganje u mlade i budu potpora u izgradnji njihovog karijernog puta, jer neosporno je da su mladi ti koji predstavljaju budućnost našeg turizma.
Program Okruglog stola vodila je Ema Roginić, mag. oec. s Ekonomskog fakulteta – Zagreb i stručna suradnica na projektu ReCeZa – Regionalni centar Zabok.