Na EFZG UNIZG održan transnacionalni sastanak u okviru projekta SUSTA Erasmus+

 
Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (EFZG UNIZG) 5. i 6. travnja 2022. godine održan je transnacionalni sastanak u okviru projekta strateškoga partnerstva u području visokoga obrazovanja pod nazivom „Teaching Sustainability in Higher Education in the Field of Economics and Management(SUSTA) koji se financira sredstvima iz programa Erasmus+. Predstavnici institucija koje sudjeluju u projektu (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu UEP, Slovenska Polnohospodarska Univerzita v Nitre, Ceska Zemedelska Univerzita v Praze, Szegedi Tudomanyegyetem, Universidad Miguel Hernandez de Elche) posjetili su EFZG, a ugostili su ih predstavnici EFZG UNIZG-a koji sudjeluju u projektu SUSTA.
 

Prvoga je dana voditelj projekta dr hab. Bartłomiej Pierański, prof. UEP održao uvodni govor, a sudionike transnacionalnoga sastanka pozdravio je izv. prof. dr. sc. Zoran Wittine, prodekan za ljudske resurse i infrastrukturu te prof. dr. sc. Blaženka Knežević kao lokalna koordinatorica projekta. Potom su prof. dr. sc. Barbara Borusiak i dr. sc. Ana Rep rezimirale dosadašnji rad na intelektualnim outputima projekta. Dogovorena je konačna verzija syllabusa za novi kolegij iz održivosti te je utvrđena struktura prateće knjige. Uslijedila je rasprava o pripremi studija slučajeva te su potom prof. dr. sc. Blaženka Knežević i doc. dr. sc. Mate Damić prezentirali studiju slučaja iz područja trgovine i distribucije na temu Inovativni poslovni model međusektorske suradnje pri zbrinjavanju viškova u lancima opskrbe hranom.








Zatim su prezentirani slučajevi implementacije održivosti u području turizma u slučaju otoka  Mali Lošinj (izv. prof. dr. sc. Vanja Krajinović) te humanitarna inicijativa hrvatskih katoličkih sestara u svrhu smanjenja siromaštva u Kongu (izv. prof. dr. sc. Ivana Marić). Na kraju radnoga dana sudionici su posjetili Teslin kabinet pri Tehničkom muzeju Nikola Tesla gdje su upoznati s likom i djelom Nikole Tesle te njegovim čuvenim eksperimentima. Svrha je bila posvijestiti kako je Tesla povijesna osoba koja je zadužila svijet svojim pronalascima iz područja izmjenične struje, elektroindukcije, telekomunikacija te besplatnog prijenosa energije, a ne električni automobil kako to mnogi danas misle.

Drugoga dana transnacionalnoga sastanka, diskutiralo se o znanstvenim radovima koji će se pisati u okviru novog intelektualnoga outputa te o događanjima s multiplicirajućim učinkom koji će se održati pred lokalnim stručnjacima iz neprofitnih organizacija te sveučilišnim nastavnicima lokalnih visokoškolskih institucija koje nisu izravno uključene u projekt te poslovnim trenerima u svim državama u kojima se provodi projekt. Definirao se termin ljetnoga tečaja koji će se održati u Pragu te su analizirani financijski i administrativni aspekti projekta. Sastanak je zaključen podjelom certifikata sudionicima.


 

**Potpora Europske komisije proizvodnji ove publikacije ne predstavlja potporu sadržaju koji odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti odgovorna za uporabu sadržanih informacija.