ELI Croatian Hub

ELI Croatian Hub

Hrvatsko središte Europskog pravnog instituta (ELI Croatian Hub) pokrenuto je 2014. godine kao sedmi regionalni hub Europskog pravnog instituta (European Law Institute, ELI). U svibnju 2020. godine, izabrano je novo vodstvo Hrvatskog središta ELI-a koje zajednički koordinira rad Hrvatskog središta ELI-a: odvjetnik Zoran Hačić, mr. sc. Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, izv. prof. dr. sc. Emilia Mišćenić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te doc. dr. sc. Ivan Tot s Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U svibnju 2020. godine uspostavljen je i Savjetodavni odbor Hrvatskog središta ELI-a u koji su uz prof. dr. sc. Tatjanu Josipović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Editu Čulinović Herc s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci imenovani i prof. dr. sc. Hana Horak te prof. dr. sc. Zvonimir Slakoper s Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Mrežne stranice ELI-a: https://www.europeanlawinstitute.eu/.
Mrežne stranice ELI Croatian Huba: https://www.europeanlawinstitute.eu/hubs-sigs/hubs/croatian-hub/.ELI Croatian Hub webinari
 
Hrvatsko središte ELI-a tijekom 2021. godine organizira ciklus seminara koji se održavaju online.
 
Ciklus je namijenjen članovima Hrvatskog središta ELI-a te široj domaćoj znanstvenoj i stručnoj javnosti. Na webinarima se predstavljaju aktivnosti ELI-a te raspravlja o aktualnostima u hrvatskom i poredbenom pravu te pravu Europske unije. Webinari se održavaju u pravilu jednom mjesečno, putem aplikacije Google Meet.
 

 
Najave webinara

Četvrti ELI Croatian Hub webinar održat će se se u petak, 14. svibnja 2021., u 18:00 sati. Četvrti je webinar posvećen presudi Suda EU-a od 17. prosinca 2020. u predmetu C-801/19, FRANCK d.d. Zagreb v Ministarstvo financija Republike Hrvatske, ECLI:EU:C:2020:1049. Izlaganje naslovljeno „Odluka Suda EU-a u predmetu Franck: odjeci prvog hrvatskog slučaja u poreznim stvarima“ održat će doc. dr. sc. Stjepan Gadžo, docent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Katedri za financijsko pravo.

Za sudjelovanje na webinaru možete se prijaviti ispunjavanjem kratkog obrasca prijave koji je dostupan na poveznici: https://forms.gle/p7hfMAdRP7NR1v7d8. Prijave su otvorene do 14. svibnja u 14:00 sati.

 

Održani webinari


Prvi ELI Croatian Hub webinar, 5. ožujka 2021.
 
Prvi se ELI Croatian Hub webinar održao 5. ožujka 2021. u 18:00 sati. Webinar je okupio 30 sudionika, većinom iz Hrvatske, ali iz Bosne i Hercegovine te Kosova.

Webinar je uvodno otvorio doc. dr. sc. Ivan Tot, suvoditelj ELI Croatian Huba i docent na Katedri za pravo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je predstavio suvoditelje i Savjetodavni odbor ELI Croatian Huba te planirane aktivnosti Huba u 2021. godine.

Na prvom ELI Croatian Hub webinaru, aktivnosti i projekte ELI-a uvodno je predstavila prof. dr. sc. Tatjana Josipović, članica Vijeća ELI-a (ELI Council) i redovita profesorica u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Katedri za građansko pravo.

U središnjem dijelu webinara, svoj rad „Health Data ('Data Concerning Health') Inferences – an Unexplored Volcano Eager to Erupt Post COVID-19 Crisis: Aligning Inferences with GDPR Principles?“ izložila je Alina Škiljić, odvjetnička vježbenica u Odvjetničkom društvu Bardek, Lisac, Mušec, Skoko i partneri sa sjedištem u Zagrebu. Rad kolegice Škiljić nagrađen je nagradom ELI Young Lawyers Award koju je ELI dodijelio 2020. godine, a tekst rada dostupan je ovdje.
 
 
Drugi ELI Croatian Hub webinar, 26. ožujka 2021.
 
Drugi se ELI Croatian Hub webinar održao 26. ožujka 2021. u 18:00 sati. Webinar je okupio 20 sudionika iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Webinar je uvodno otvorio odvjetnik Zoran Hačić, suvoditelj ELI Croatian Huba i partner u Odvjetničkom društvu Hačić & Bošnjak sa sjedištem u Zagrebu, koji je predstavio govornike i temu webinara te ukazao na razlike ELI hubova i ELI SIG-ova.

Na drugom ELI Croatian Hub webinaru, aktivnosti ELI Business and Financial Law SIG, znanstvene skupine koja djeluje u okviru ELI-a, uvodno je predstavila prof. dr. sc. Hana Horak, redovita profesorica u trajnom zvanju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Katedri za pravo. 
 
U središnjem dijelu webinara, izlaganje na temu „Test solventnosti kao model zaštite prava vjerovnika u društvima kapitala“ održao je dr. sc. Kristijan Poljanec, poslijedoktorand na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Katedri za pravo. Izlaganje je temeljeno na nedavno objavljenom koautorskom radu dr. sc. Poljanca i prof. dr. sc. Horak koji je dostupan ovdje.


Treći ELI Croatian Hub webinar, 23. travnja 2021.

Treći se ELI Croatian Hub webinar održao 23. travnja 2021. u 18:00 sati. Webinar je okupio 30 sudionika iz Hrvatske, ali iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Webinar je uvodno otvorila izv. prof. dr. sc. Emilia Mišćenić, suvoditeljica ELI Croatian Huba i izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Katedri za međunarodno i europsko privatno pravo, koja je predstavila gošću i temu trećeg webinara.

U fokusu trećeg webinara bila je nedavno usvojena Direktiva (EU) 2020/1828 o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača. Izlaganje na temu "Novo uređenje kolektivne pravne zaštite potrošača - stari problemi?" održala je doc. dr. sc. Paula Poretti, docentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Katedri građanskopravnih i obiteljskopravne znanosti.