Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Gostujuće predavanje dr. sc. Hendrika Bosshammera “Ensuring fairer market conditions and tackling corruption in Croatia”

U organizaciji Ekonomskog fakulteta – Zagreb i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (engl. Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD), u četvrtak, 30. 3. 2023. u Knjižnično-dokumentacijskom centru održano je predavanje i rasprava sa studentima na temu “ Ensuring fairer market conditions and tackling corruption in Croatia ”.

OECD je uz financijsku podršku poduzeća Siemens 2019. godine pokrenuo projekt „Fair Market Conditions for Competitiveness“ koji je prvotno obuhvaćao Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju kao pilot države te je naknadno premašio okvir jadranske regije uključivanjem Alžira, Saudijske Arabije, Južne Afrike i Uzbekistana. Okupljajući vladine dužnosnike, poslovne predstavnike, civilno društvo i akademsku zajednicu, cilj projekta je rješavanje izazova specifičnih za pojedinu zemlju kroz kolektivnu akciju i najbolju međunarodnu praksu.

Ekonomski fakultet – Zagreb sudjeluje u navedenom projektu kao član zajednice koja nastoji zajedničkim djelovanjem (engl. Collective Action Community) unaprijediti integritet i postići jednake uvjete za sve sudionike na tržištu. Upravo zbog podizanja razine svijesti o važnosti borbe protiv korupcije, integritetu i poštenom natjecanju Ekonomski fakultet – Zagreb organizira gostujuća predavanja stručnjaka iz prakse te uključuje ove značajne teme u svoje nastavne planove i programe.

Dr. sc. Hendrik Bosshammer iz Uprave za globalne odnose i suradnju OECD-a je u svome predavanju studentima predstavio glavne rezultate projekta „Fair Market Conditions for Competitiveness“ za Hrvatsku, pri čemu je posebno naglasio postignuća, izazove i preporuke u trima područjima – suzbijanje korupcije, tržišno natjecanje i javna poduzeća. Na početku predavanja studenti su dobili uvid u djelovanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, što je studentima bilo vrlo zanimljivo budući da je Vijeće OECD-a 25. siječnja 2022. otvorilo pregovore o pristupanju Hrvatske OECD-u.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava sa studentima i ostalim sudionicima koju je vodila Ana Andabaka, izvanredna profesorica na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta – Zagreb. Studenti su iskazali poseban interes za ulogu borbe protiv korupcije u kontekstu pristupnog procesa Hrvatske, a o izuzetnom zanimanju za predstavljenu temu svjedočila je velika posjećenost od preko stotinu studenata.
 

Galerija fotografija