EFZG jedini fakultet u Hrvatskoj na koji će doći studenti iz Indonezije na razmjenu preko novog projekta studentske mobilnosti indonezijske vlade

Početkom 2021. indonezijska vlada je pokrenula novi program mobilnosti Indonesian International Student Mobility Awards – IISMA (Indonezijski program stipendiranja međunarodnih studentskih mobilnosti), s ciljem da se preko 1000 indonezijskih studenata na preddiplomskim studijima pošalje na semestralnu mobilnost na najuglednija svjetska sveučilišta te je raspisala natječaj za sveučilišta u cijelom svijetu. Središnji Ured za međunarodnu suradnju UNIZG-a je u suradnji sa 6 sastavnica Sveučilišta (Agronomski fakultet, Ekonomski fakultet, Filozofski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet političkih znanosti i Prirodoslovno-matematički fakultet) krajem travnja 2021. prijavio projektni prijedlog.

U lipnju 2021. UNIZG je obaviješten da je u konkurenciji od 267 visokih učilišta s 5 kontinenata, iz 43 zemlje projekt pozitivno ocijenjen te će u ak. god. 2021./22. prvi indonezijski studenti u sklopu ovoga projekta gostovati na Sveučilištu u Zagrebu, odnosno na EFZG-u. Naime, svih pet studenata (četiri studentice i jedan student) odabrali su EFZG kao prihvatnu instituciju unutar Sveučilišta u Zagrebu, a studenti dolaze s uglednih indonezijskih sveučilišta: Padjadjaran University (javno sveučilište, među prvih pet sveučilišta u Indoneziji) - 4 studenta, i Bakrie University (privatno sveučilište) – 1 student.

Valja naglasiti da je pozitivno bilo ocijenjeno svega 73 sveučilišta iz 31 zemlje, a Sveučilište u Zagrebu s EFZG-om je jedino hrvatsko visoko učilište u novom projektu studentske mobilnosti s Indonezijom. Sam uspjeh EFZG-a se može pripisati kontinuiranim aktivnostima internacionalizacije EFZG-a: činjenici da EFZG nudi veliki broj kolegija na engleskom jeziku (preko 130), posjeduje prestižne međunarodne akreditacije (AACSB, EPAS) te se etablirao kao sastavnica UNIZG-a koja ima veliki broj dolaznih studenata na razmjeni, što je evidentno prepoznato od strane Vlade Indonezije odnosno studenata koji su odabrali EFZG.

Više informacija je na ovom linku.