Croatia osiguranje i Ekonomski fakultet: Kako CO koristi RPA?


Croatia osiguranje i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nastavljaju uspješnu suradnju. Posjet CO i predavanje na temu „Robotska automatizacija procesa (RPA) u CO“ pod vodstvom prof. dr. sc. Vesne Bosilj Vukšić.

U četvrtak 19. svibnja 2022. studenti Ekonomskog fakulteta, pod vodstvom prof. dr. sc. Bosilj Vukšić s Katedre za informatiku, su prisustvovali predavanju i druženju na temu „Robotska automatizacija procesa (RPA) u CO“ u sjedištu Croatia osiguranja u Zagrebu. Predavanje se održalo u sklopu specijalističkog diplomskog stručnog studija Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru te modula integriranog studija Menadžerska informatika, kao dio aktivnosti povezivanja teorijskog znanja s primjerima iz prakse i poslovnom zajednicom.

Studente su ugostili Sandra Mikuš, direktorica Sektora za IT, Anita Rac Brlečić, direktorica Službe za BI/DWH i sustave podrške poslovanju, Željko Ivanković, Viši poslovni analitičar u IT-u i Mirna Lučan, Viši voditelj strateških projekata digitalizacije iz Transformation Office. Događaju su prisustvovali i drugi zaposlenici CO koja rade na razvoju i promociji RPA rješenja u CO, kao i IT partneri CO za RPA - Atos.

CO je okupljenim studentima predstavila robote koje koriste u svom poslovanju. Tako su studenti imali priliku upoznati proces razvoja robotske automatizacije procesa (RPA), ali i vidjeti kako se softverski roboti Pero, Tara i Jerko snalaze i rade među drugim kolegama, zaposlenicima CO.

„Croatia osiguranje kao najveća osiguravajuća kuća predvodi i digitalizaciju u svim segmentima. Kontinuirano prikupljamo i analiziramo procese pogodne za uvođenje robota. Naši „roboti“ koji su dobili ime po kolegama, pokazali su se izuzetno korisni u preuzimanju repetitivnih administrativnih poslova.

Izuzetno nam je drago da smo naša iskustva u korištenju robota prezentirali studentima EFZG kao dio suradnje s akademskom zajednicom, možda će se netko od prisutnih pridružiti i našem IT-u koji ima više od 100 zaposlenika.“

-rekla je Sandra Mikuš, direktorica u Croatia osiguranju.

„Koncept upravljanja poslovnim procesima neizostavni je dio digitalne transformacije svake organizacije. Implementacija softverskih robota je jedno od važnih područja razvoja sustava za upravljanje poslovnim procesima te je zbog toga za naše studente posjeta Croatia osiguranju i prezentacija primjene RPA bila izuzetno korisna poveznica prethodno stečenih teorijskih znanja i iskustava iz poslovne prakse. Vjerujemo da je ova posjeta bila samo početak naše buduće suradnje.“
- dodala je prof. dr. sc. Vesna Bosilj Vukšić, voditeljica specijalističkog diplomskog stručnog studija Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru te nositeljica kolegija Informatizacija poslovnih procesa i Sustavi upravljanja poslovnim procesima.

Studenti su do sada odslušali teorijski dio kolegija Modeliranje i informatizacija poslovnih procesa i Sustavi upravljanja poslovnim procesima gdje su obrađivali teme poslovnih procesa, upravljanja poslovnim procesima, metoda modeliranja i analize poslovnih procesa te digitalne transformacije i automatizacije procesa. Predavanje i suradnja s CO je odlična prilika studentima da stečeno teorijsko znanje učvrste i prošire s praktičnim iskustvima, posebice u temi RPA.