Sveučilište u Zagrebu - Ekonomski fakultet

Hrvatski English
Brzi linkovi
Europski dokumentacijski centar

Europski dokumentacijski centar


OBAVIJESTI:

Održana je TRAVANJSKA TRIBINA na temu

"Manjinski udjeli, koncentracija poduzetnika i utjecaj na intenzitet tržišnog natjecanja"
Više informacija na POVEZNICI._____________________________________________________________________________________________

Tribine o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu-Katedra za pravo u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) i Europskim dokumentacijskim centrom EFZG-a (EDC-KDC) u svakom će kvartalu tijekom godine (veljača, travanj, rujan i studeni) organizirati 'Tribine o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja'. Tribine o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja prate novine na globalnoj razini, s posebnim osvrtom na relevantnost odabrane teme u hrvatskom kontekstu. Nova presuda Suda EU-a koja mijenja dotadašnju praksu, nova odluka Europske komisije koja donosi rekordno visoke kazne, ili samo neko zanimljivo istraživanje koje pomiče granice spoznaja o nekoj temi u području prava i politike tržišnog natjecanja, sve su to poticaji za teme nadolazećih tribina.

Travanjska tribina pod nazivom „Manjinski udjeli, koncentracija poduzetnika i utjecaj na intenzitet tržišnog natjecanja“ održat će se 12. travnja 2018. godine od 17.00 do 19.00 sati u Europskom dokumentacijskom centru (knjižnica EFZG). Panelisti su Mirta Kapural (AZTN), Mislav Bradvica (odvjetnik), Marko Prlić (Podravka d.d.) i Marko Družić (EFZG), a moderira Jasminka Pecotić Kaufman (EFZG).
Više informacija dostupno je na
https://pptn-tribina.net.efzg.hr


__________________________________________________________________________________________

 


PROJEKT: EU Speed Learning!

Vrijeme događanja: 26. i 27.3. 2018.
Mjesto događanja: Ekonomski fakultet Zagreb, DV-51 i DV-54
 
Organizatori: Model European Union Zagreb – MEUZ, AEGEE-Zagreb, Diplomatski klub FPZG
Partneri: HERMES, Europe on Track 5: Održivost i klimatske promjene, Ekonomski fakultet Zagreb, Europski dokumentacijski centar EFZG (EDC-KDC), Debatni klub EFZG, MacroHub
 
Pokroviteljstvo: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
 
Događaj je dio većeg projekta koji se naziva "EU za mene EU za tebe", a započinje dvodnevnim događanjem koji spaja metodu "speed-date" informiranja s metodom studentske debate. Brzi tečaj o politikama EU namijenjen je mladim osobama koje žele naučiti više o konkretnim politikama (policy) EU poput zaštite okoliša i regijama i regionalnom razvoju. Brzi tečaj o politikama EU otvara mogućnost mladima da u kratkom vremenu čuju više o danim temama od stručnjaka (sveučilišnih profesora, državnih i europskih dužnosnika) koji se time bave. Sudionici će produbiti stečeno znanje kroz strukturiranu raspravu, a u pravila i vještine debate će ih uvesti vrhunski treneri debate.

Svjesni da su kvalitetno i odgovorno informiranje građana pluća demokratskog društva te svjesni da će se mladi novinari u profesionalnom životu susretati s temama koje zahtijevaju dobro kritičko razumijevanje funkcioniranja i politika EU, u sklopu projekta organiziramo novinarsku radionicu: „Izvrsnost u izvještavanju o politikama EU“. Na radionici će sudionici naučiti više o istraživačkom novinarstvu, političkoj i pravnoj terminologiji koja se koristi prilikom interpretiranja politika EU. Radionicu će facilitirati iskusni treneri HERMES-a.

U sklopu projekta vas očekuju i zanimljiva interaktivna predavanja, paneli i diskusije kolega iz udruga AEGEE Zagreb i Diplomatskog kluba FPZG-a. Za više informacija obratite nam se putem Facebook inboxa ili e-maila: director@meuz.eu ili FB - https://www.facebook.com/events/194620881293713/
_______________________________________________________________________________________________

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar-Kitarović

5. KONFERENCIJA
O PRAVU I POLITICI TRŽIŠNOG NATJECANJA
U SPOMEN NA DR. SC. VEDRANA ŠOLJANA:
 PROVEDBENI PRIORITETI I NOVI IZAZOVI

Kada:
10. svibnja 2018.
Gdje: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
Trg J. F. Kennedya 6, Zagreb, dv. 3
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Rok za prijavu: 3. svibnja 2018.
 
u suradnji s
 
Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja,  
Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) - u osnivanju 
i
 Europskim dokumentacijskim centrom EFZG-a (EDC-KDC)
Zaštita tržišnog natjecanja prvorazredna je društvena tema u Hrvatskoj u ovome trenutku. Tradicija dogovornih praksi na tržištu guši rast i razvoj, a neke novije odluke ključnih pravosudnih tijela ukazuju na to da ideje zaštite tržišnog natjecanja, čini se, još nisu uzele većega maha.  
Pet godina nakon pristupanja u punopravno članstvo Europske unije postavlja se pitanje uspješne integracije nekih od temeljnih postulata europske pravne stečevine, koji se odnose na funkcioniranje tržišnog gospodarstva, i njihove interakcije s vrijednosnim supstratom prisutnim u Hrvatskoj.  
Usprkos tome, razvoj prakse na nadnacionalnoj razini zahtijeva kontinuirano praćenje znanstvene i stručne javnosti, a fokusiranje provedbenih prioriteta na nacionalnoj razini postavlja se kao iznimno relevantna tema.  
Cilj ove međunarodne interdisciplinarne znanstveno-stručne konferencije jest razmijeniti znanja i iskustva o primjeni pravila o zaštiti tržišnog natjecanja, kako u europskom, tako i u hrvatskom kontekstu. Svaki od šest panela problematizira odabrane pravne i ekonomske teme iz nadnacionalne (EU) te nacionalne (RH) perspektive.
Više informacija na poveznici.
 
_______________________________________________________________________________________________EU Srijedom: Predavanje o EU izvorima podataka

U okviru Knjižnično-dokumentacijskog centra djeluje Europski dokumentacijski centar (EDC-KDC) koji, između ostalog, organizira edukaciju o korištenju EU izvora podataka.
 
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje o EU izvorima podataka dostupnih na mrežnim mjestima, kroz koje ćemo prezentirati najvažnije izvore o Europskoj uniji: općenite informacije o EU, EU bookshop (online knjižara EU), statistički podaci, istraživanje javnog mijenja uz primjere publikacija i alate za pretraživanje korisnih portala.  Isto tako, predstavit ćemo ulogu Europskog dokumentacijskog centra, kao i EDC-usluge koje su na raspolaganju knjižnicama u svrhu zadovoljenja informacijskih potreba korisnika o europskim pitanjima.
 
Predavanje će se održati u srijedu, 07.03.2018. u 14.00 sati u Europskom dokumentacijskom centru knjižnice EFZG.
 
Predavanje je namijenjeno knjižničarima visokoškolskih knjižnica Sveučilišta u Zagrebu.
 
Prijaviti se možete do 05.03.2018. godine ovdje.
 
Veselimo se vašem dolasku!


_______________________________________________________________________________________________
Knjižnični tečaj
Radionica je besplatna i organizira se grupno ili individualno.
Radionica se može odnositi na neku od ponuđenih tema, ali je moguće dobiti prilagođeni sadržaj po potrebama korisnika ili profesora.

EU izvori podataka 
Osnovni podaci o EU – EU Bookshop – Eurostat – Eurobarometer – tehnike pretraživanja i razumijevanje dobivenih podataka. Pregled ostalih relevantnih baza podataka i izvora podataka.
Prijave moguće na:  knjiznica-tecajevi@efzg.hr
________________________________________________________________________________________________________

Potpredsjednik Maroš Šefčovič Ekonomski fakultet posjetio je u okviru druge turneje o energetskoj uniji. Predavanje je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Europski dokumentacijski centar (EDC-KDC) knjižnice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Katedrom za makroekonomiju i gospodarski razvoj, Uredom za međunarodnu suradnju i Uredom za savjetovanje i razvoj karijera.

Na Ekonomskom fakultetu organiziran je 30. siječnja 2018. godine Dijalog s građanima u kojem je gostovao Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, zadužen za energetsku uniju. Dobrodošlicu uvaženom gostu poželjeli su Dekan i prodekani Ekonomskog fakulteta te Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Europskog dokumentacijskog centra. Moderator događanja: Jurica Šimurina.

Stvaranje funkcionalne energetske unije, klimatske promjene i energija aktualne su teme koje su privukle velik broj studenata, ali  i ostalih gostiju.
Potpredsjednik Šefčovič u svom izlaganju govorio je o Europskoj energetskoj uniji, a osvrnuo se i na ulogu Hrvatske u energetskoj uniji.

Hrvatska priča svjedoči o učinku energetske unije na terenu. Ona je već ispunila svoje ciljeve za 2020. u pogledu emisija CO2, energije iz obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, iako bi potonju trebalo dodatno poboljšati. K tome, Hrvatska energetska sigurnost postupno se ojačava, posebno zahvaljujući regionalnoj suradnji u okviru CESEC-a i budućem LNG terminala na Krku. Pozivam Hrvatsku da nastavi razvijati svoju  industriju obnovljivih izvora energije i uloži dodatne napore kako bi ispunila svoj cilj energetske učinkovitosti“, istaknuo je potpredsjednik Šefčovič.
Studenti su aktivnim sudjelovanjem u raspravi već na samom početku pokazali zavidno znanje o energetskoj uniji,  komentirajući i postavljajući pitanja o LNG-u, klimatskim promjenama i Pariškom sporazumu te izlasku SAD-a iz njega.

Snimku gostovanja možete pogledati ovdje.

Galerija slika.

  _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Novosti iz EDC-a:


Sa svrhom razvijanja potrebnih informacijskih vještina zainteresiranih korisnika u pronalaženju i korištenju relevantnih informacijskih izvora KDC će nastojati samostalno i u suradnji s drugim zainteresiranim stranama organizirati prigodna događanja vezana uz obrazovni, ekonomski i politički život Europske unije, ali i ostala važna europska pitanja.  

Program EU-srijedom: programom se predviđaju kontinuirana događanja svaku prvu srijedu u mjesecu, izuzevši vrijeme kolektivnih godišnjih odmora i ispitnih rokova.

Godišnji izvještaji o radu
 
EDC Djelatnici

Djelatnici u EDC-u: (s lijeva na desno) Zrinka Udiljak Bugarinovski, Marija Šimunović, Đurđica Marinović, Davorka Jukica, Ivana Bacan i Maja Panian-Selimić.