Sveučilište u Zagrebu - Ekonomski fakultet

Hrvatski English
Brzi linkovi
Europski dokumentacijski centar

Europski dokumentacijski centar


OBAVIJESTI

_______________________________________________________________________________________________

Radno vrijeme Knjižnice


Povodom obilježavanja Dana Fakulteta, u ponedjeljak, 03.12.2018. knjižnica će za korisnike biti otvorena do 10.00 sati.

_______________________________________________________________________________________________

Tribina o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja

"Implementing a Competition Law System - Three Decades of Polish Experience"
 
održat će se u petak 16. studenoga 2018. od 17-18 sati u dvorani 7 na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
 
Ukratko o tribini
Dr. Marek Martyniszyn sa Sveučilišta u Belfastu predstavit će rezultate istraživanja, koje je proveo s dr. Bernattom sa Sveučilišta u Varšavi, kojim se analiziralo uvođenje i razvoj sustava za zaštitu tržišnog natjecanja u Poljskoj od sredine 90-ih do 2016. godine. U tom je razdoblju Poljska prošla kroz dvije ključne tranzicije: od planske ekonomije do slobodnog tržišta i od komunizma do demokracije. Na temelju uvida iz provedenog istraživanja, dr. Martyniszyn će na tribini govoriti o tome što je potrebno da bi se sustav za zaštitu tržišnog natjecanja uspješno uspostavio i da bi učinkovito funkcionirao.
Predavač:
Marek Martyniszyn, PhD, Senior Lecturer, Queen's University Belfast, School of Law
Moderator:
izv. prof. dr. sc. Jasminka Pecotić Kaufman, EFZG
Rok za prijave: 15. studenog 2018.
Prijavite se ovdje!
Napomena:
Tribina će se održati na engleskom jeziku, bez osiguranog prijevoda.
Za više informacija – poveznica!

_______________________________________________________________________________________________

Održan Dijalog s građanima: Hrvatska na putu ka euru / Valdis Dombrovskis i Zdravko Marić
 
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji s Europskim dokumentacijskim centrom knjižnice Ekonomskog fakulteta, organiziralo je 29. listopada 2018. još jedan Dijalog s građanima.
 
O temi Republika Hrvatska na putu ka euru govorili su potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog, za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Valdis Dombrovskis i ministar  financija Zdravko Marić.  Dobrodošlicu su im poželjeli dekan prof. dr. sc. Jurica Pavičić i prodekani izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, prof. dr. sc. Oliver Kesar i doc. dr. sc. Božidar Jaković te Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta.
 
Potpredsjednik Dombrovskis istaknuo je kako Europska komisija podržava Hrvatsku na putu u eurozonu, ne samo politički već i kroz program strukturnih reformi, naglasivši da je 2018., gospodarski gledajući, bila “dobra godina” za Hrvatsku.
 
Ministar Marić istaknuo je da bi Hrvatska mogla ući u europski tečajni mehanizam do 2020. godine te kako je uvođenje eura jedna od važnih tema “u ukupnom procesu i ukupnim koristima od našeg formalnog članstva u EU”, koju Hrvatska može pretočiti u bolji i viši standard svojih građana.
 
Nakon kratkog izlaganja gostiju uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali studenti Ekonomskog fakulteta i ostali prisutni. Svojim aktivnim sudjelovanjem, komentarima i pitanjima studenti su pokazali zavidno znanje o uvođenju eura i mogućim problemima, eurozoni i europskom proračunu.
 
Galerija fotografija
_______________________________________________________________________________________________


Radi organizacije i održavanja Dijaloga s građanima: Hrvatska na putu ka euru, radno vrijeme čitaonice i posudbe biti će sljedeće:
 

u subotu, 27. 10. 2018. čitaonica će biti zatvorena za korisnike, ali će posudba građe biti omogućena

u ponedjeljak, 29.10.2018. posudba će biti omogućena do 11.00 sati, te od 16.00 sati do kraja radnog vremena, a čitaonica će biti zatvorena za korisnike do 16.00 sati.

_______________________________________________________________________________________________

Europski dokumentacijski centar knjižnice Ekonomskog fakulteta Zagreb i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pozivaju vas na
 

Dijalog s građanima: Hrvatska na putu ka euru

 
s Valadisom Domborvskisom, potpredsjednikom Europske komisije za euro i socijalni dijalog, financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala i Zdravkom Marićem, ministrom financija Republike Hrvatske.
 
Datum: 29. 10. 2018., od 14.00  do 15.30 sati
Mjesto: Knjižnično dokumentacijski centar Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 
Dijalog se održava na engleskom jeziku, a biti će osiguran i simultani prijevod na hrvatski jezik.
 
Prijave su obavezne: http://europa.eu/!yj69qf - do 28. listopada 2018. do 17:00 sati.
 
Napomena:
Prijava sudjelovanja i moguće prikupljanje osobnih podataka izvršit će se u skladu s Direktivom 95/46/EZ i Uredbom (EZ) br. 45/2001. Obrada podataka bit će ograničena i korištena isključivo u svrhu potrebe organiziranja događanja. Prijava na događaj i sudjelovanje na njemu podrazumijevaju i suglasnost s fotografiranjem te video i audio snimanjem.
Pri ulasku u dvoranu posjetitelji će biti podvrgnuti sigurnosnoj kontroli.
 
_______________________________________________________________________________________________

Studijsko putovanje u Bruxelles

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organiziralo je studijsko putovanje u Bruxelles u periodu od 01. do 03. listopada 2018. godine.
 
Putovala je grupa od 37 osoba iz 7 obrazovnih institucija:

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Prva ekonomska škola Zagreb
Nadbiskupska klasična gimnazija Zagreb
Industrijsko obrtnička škola Virovitica
Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin
Ekonomska škola Velika Gorica
 
U pratnji osam nastavnika i jedne ravnateljice škole putovalo je 13 učenika (dobitnika nagrada za poduzetničke inicijative) i 14 studenata (dobitnika nagrada u prezentacijama na engleskom jeziku u okviru natjecanja Organize Your Talk).
 
Koordinatorica putovanja bila je Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Europskog dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta Zagreb.
 
U ime organizatora Europske komisije, u Bruxellesu su s grupom boravile gđa. Antje Terhechte i Sarah Wiedenmann.

Izvještaj
_______________________________________________________________________________________________

Predstavljanje Temeljite procjene (engl. In-Depth Reviewa) u sklopu Izvještaja o strukturnim reformama Europske komisije

Datum: 11. listopada 2018. godine
Vrijeme: 10:00 sati
Adresa: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Trg J.F. Kennedyja 6
Dvorana: DV-3

Opširnije:
Izvještaj o strukturnim reformama Europske komisije predstavlja jedan od sastavnih dijelova tzv. europskog semestra koji predstavlja okvir za koordinaciju gospodarskih politika među zemljama Europske unije. Ciljevi europskog semestra su: osigurati stabilne javne financije, spriječiti prekomjerne makroekonomske neravnoteže u EU-u i poduprijeti strukturne reforme za stvaranje više radnih mjesta i rasta, te poticati ulaganja. Uloga Komisije je da svake godine provede detaljnu analizu planova svake zemlje za proračunske, makroekonomske i strukturne reforme. Ovogodišnji Izvještaj o strukturnim reformama Europske komisije za Republiku Hrvatsku izlazi u studenom 2018. i kao ključan zadnji korak u tom procesu predstavnici delegacije Opće uprave za ekonomiju i financije Europske komisije (DG ECOFIN) predstavit će Temeljite procjene (engl. In-Depth Reviewa) hrvatskog gospodarstva. Temeljem tog dokumenta i cjelokupnog Izvještaja o strukturnim reformama, Europska komisija dostavlja preporuke vladama država članica EU za idućih 12 do 18 mjeseci.
 
Sve do sada su se izvještaji prezentirali Vladi Republike Hrvatske i uskom krugu zainteresirane javnosti (akademija, sindikati, udruge poslodavaca i sl.), a od ove jeseni svi izvještaji unutar europskog semestra bit će prezentirani i na Ekonomskom fakultetu. Osnovna ideja je otvoriti dijalog između predstavnika Europske komisije, Vlade RH te profesora i studenata Ekonomskog fakulteta u Zagreb.  Fakultet je nezaobilazno mjesto u prezentiranju i analizi svih tema koje se odnose na ekonomiju i ekonomsku politiku Republike Hrvatske i mjesto na kojem se ne samo obrazuju budući lideri nego i organizacija koja aktivno sudjeluje u raspravama o svim ekonomski važnim pitanjima zemlje.

Prijave – poveznica!
_______________________________________________________________________________________________

Tribina o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja
‘Utvrđivanje kartela: standardi dokazivanja i sudska kontrola’
petak, 26. listopada 2018., 10-12h
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 Trg J. F. Kennedya 6, Zagreb
dv. 7
U prvoj polovici 2018. godine Ustavni sud Republike Hrvatske donio je dvije zanimljive odluke iz područja zaštite tržišnog natjecanja, koje problematiziraju pitanje standarda dokazivanja kartelnog sporazuma u hrvatskom pravu. Što je kartel? Kako ga dokazati? Koja je uloga europskog prava u kontekstu nacionalne upravne i sudske prakse? Koji su standardi dokazivanja u europskoj i hrvatskoj sudskoj praksi? O tim i drugim pitanjima govorit će naši panelisti na listopadskoj tribini o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja. Dođite i uključite se u raspravu!
 
Panelisti:
dr. sc. Snježana Bagić, sutkinja Ustavnog suda Republike Hrvatske
prof. dr. sc. Siniša Petrović, PFZG
Mirna Romić, sudska savjetnica na Sudu Europske unije
izv. prof. dr. sc. Dubravka Akšamović, PFOS
 
Moderator:
izv. prof. dr. sc. Jasminka Pecotić Kaufman, EFZG
 
Rok za prijave: 22. listopada 2018.

Prijavite se ovdje!

Tribine organiziraju:
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Katedra za pravo
u suradnji s
Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN),
Europskim dokumentacijskim centrom EFZG-a (EDC-KDC),
Europskim dokumentacijskim centrom PFZG-a


_______________________________________________________________________________________________

Novi izgled računalne radionice

Računalna radionica, omiljeni kutak naših korisnika, postala je novo umjetničko djelo.

Ovo ljeto su hrvatski street art umjetnici Lunar i Smack te Argentinka Fio Silva 'preuzeli' zidove Računalne radionice Knjižnično-dokumentacijskog centra i dali im novu 'dimenziju'.

Vjerujemo da će popularna Računalna radionica sada postati još omiljenije mjesto našim korisnicima.

Galerija

_______________________________________________________________________________________________

Pearson: Izložba i konzultacije

Dana 23. svibnja 2018. organizirana je izložba izdavačke kuće Pearson, na kojoj je znanstveno-nastavnom osoblju Fakulteta bilo omogućeno pogledati najnovije naslove i konzultirati se s predstavnicom Pearsona gđom. Marinom Mudrenović o udžbeničkoj i ostaloj literaturi te o e-učenju i ostalim Pearsonovim aktivnostima.

Događanje su organizirali Knjižnično dokumentacijski centar i izdavačka kuća Pearson.

_______________________________________________________________________________________________

Odyssey Welcome cocktail party


U Europskom dokumentacijskom centru naše knjižnice održan je 23. 5. 2018. Welcome cocktail party za sudionike 9. međunarodne znanstvene konferencije „An Enterprise Odyssey: Managing Change to Achieve Quality Development“.

Konferencija se organizira svake dvije godine, počevši od 2002. godine. Obrađuje širok spektar tema iz područja ekonomije i poslovne ekonomije, a svaka se konferencija održava na određenu aktualnu ekonomsku ili poslovnu temu.

Galerija slika.
_______________________________________________________________________________________________

Katedra za poslovne strane jezike Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 
u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj
i Europskim dokumentacijskim centrom
 
6. natjecanje u studentskim prezentacijama na engleskom jeziku 
Organize Your Talk 2018

 
U petak 11. 5. 2018. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano je 6. natjecanje u vještinama prezentiranja na engleskome jeziku za studente 1. godine studija Poslovne ekonomije i Ekonomije Organize Your Talk, u organizaciji Katedre za poslovne strane jezike, Predstavništva Europske komisije u RH i Europskog dokumentacijskog centra pri Knjižnično dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Na natjecanju je sudjelovalo deset timova sastavljenih od tri do pet studenata, a zadatak im je bio prezentirati neku temu iz područja ekonomije, po svom izboru, u kontekstu Europske unije. Kako bi se dobro pripremili za svoje prezentacije, većina studenata prve godine proteklih je mjeseci prošla i radionice pretraživanja baza podataka EU, u organizaciji EDC-a i naše knjižnice.
 
Prezentacije je ocjenjivao žiri u sastavu: Manica Hauptman (Predstavništvo EK u RH), Andreja Hanžek (Kraš), Josip Bosak (Generali osiguranje), Vesna Cigan (FSB), prof. dr. sc. Ivan Strugar (EFZG) i doc. dr. sc. Velibor Mačkić (EFZG). Imali su zadatak odabrati tri najbolja tima po stilu izlaganja, načinu na koji su obradili temu, upotrebi specifičnih jezičnih fraza te općem dojmu. Usto, žiri je trebao odabrati i tehnički najbolje pripremljenu i izvedenu prezentaciju, a gđa Manica Hauptman najboljeg pojedinačnog prezetera.
 
Žiri je odlučio da su prvo mjesto, a ujedno i nagradu za najbolju tehničku izvedbu, osvojile Monika Pfaff, Barbara Puljić i Tamara Prečanica, s temom Should junk food be heavily taxed in the EU? Drugo mjesto osvojio je tim u sastavu Katarina Sičaja, Ana Sertić, Marina Skorin, Martina Sirotković i Maja Sladović (Are we buying the same products as the rest of the EU?), a treće Rene Lovrički, Jan Mickovski, Sara Meštrović, Jasmina Malanović i Amalija Ljubica Mohač (Protectionism and trade barriers). Za najboljeg prezentera odabran je Ivan Kralj Bistrički. Publika je najboljom prezentacijom ocijenila Do we really have to pay taxes? koju su pripremile Iva Cvitanović, Dženana Čavkunović, Laura Delgalo, Lorena Daničić i Marta Končarević.
 
Predstavništvo Europske komisije u RH, kao glavni partner natjecanja, tri prvoplasirana tima nagradio je posjetom uredima Europske komisije u Briselu, a najboljeg prezentera petotjednom praksom u zagrebačkom uredu Predstavništva EK u RH. Najboljim timovima nagrade je uručio g. Branko Baričević, predstavnik Predstavništva EK u RH. Prodekanica Anita Pavković najboljem timu je uručila nagradu Ekonomskog fakulteta, jedan kolegij po izboru na BDIB programu, a svi studenti su nagrađeni i vrijednim poklon paketima Predstavništva EK i Kraša te posjetom marketinškoj agenciji BBDO. Snimanje čitavog događanja i montažu video zapisa za objavu na internetskim stranicama EFZG financijski su podržali Generali osiguranje i naš višegodišnji partner EY.
 

Galerija slika

 

Izvještaj o medijskom praćenju  

Šestog studentskog natjecanja u prezentacijama na engleskom jeziku   

Organize Your Talk
11. 5. 2018.

 

HRT, I. programDobar dan Hrvatska

10. svibnja 2018. u 15.00.
Voditelji: Karmela Vukov Colić i Mirko Fodor
 
Gostovale dr.sc. Višnja Kabalin Borenić (Katedra za poslovne strane jezike), Zrinka Udiljak Bugarinovski (Knjižnično-dokumentacijski centar EFZG-a) i studentica Monika Lauš (članica prošlogodišnjeg pobjedničkog tima)
https://hrti.hrt.hr/video/show/4676968/
 
Kontakt osoba: urednica Dobro jutro Hrvatska Ana Milić

 
Radio Zagreb II. program: Dobro jutro

10. svibnja 2018. u 09.00
Voditelji: Andro Tomović i Mirko Fodor
 
Gostovala dr.sc. Višnja Kabalin Borenić (Katedra za poslovne strane jezike)

  
Radio Zagreb II. program: Ništa nevažno – emisija o mladima i njihovom svijetu, o glazbi, umjetnostima, obrazovanju i zabavi.

11. svibnja 2018. u 21.00
Novinar: Dražen Puklavec
 
Gostovale dr. sc. Višnja Kabalin Borenić (Katedra za poslovne strane jezike) i studentica Karla Karabatić (natjecateljica na ovogodišnjem OYT)

  
 
Radio Sljeme: Jutarnji program, Reportersko javljanje

11. svibnja 2018. u 9.30
Voditelj; Ivan Hlupić
 
Gostovale dr. sc. Višnja Kabalin Borenić (Katedra za poslovne strane jezike) i studentica Dženana Čavkunović (natjecateljica na ovogodišnjem OYT)

 
Radio Sljeme: Vijesti

11. svibnja 2018. u 10.10, 11.10, 12.10, 13.10

 
Radio Laganini, Petica

Najava natjecanja 11. svibnja 2018.
Urednica Marijana Mikulić
 
Sudjelovala dr.sc. Višnja Kabalin Borenić.

  
Radio Laganini, Petica

Reportaža o natjecanju 16. svibnja 2018.
Urednica Marijana Mikulić
 
Sudjelovala studentica Barbara Puljić, članica pobjedničkog tima na OYT.

_______________________________________________________________________________________________

Katedra za poslovne strane jezike Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Europskim dokumentacijskim centrom Knjižnično dokumentacijskog centra (EDC-KDC) Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira

6. studentsko natjecanje u prezentacijama na engleskom jeziku Organize Your Talk,

koje će se održati

11. svibnja 2018. u 10 sati u dvorani 3 
na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ove godine u natjecanju sudjeluje desetak timova sastavljenih od četiri do pet studenata 1. godine studija Poslovne ekonomije i Ekonomije, a zadatak im je na engleskom jeziku prezentirati neku temu iz područja ekonomije. Cilj natjecanja je vježbanje komunikacijskih vještina prezentiranja na engleskom jeziku, ključnih u današnjem poslovnom svijetu.
Prilikom prezentiranja studenti će pokazati u kojoj mjeri kompetentno rabe stručnu terminologiju i prikladne fraze, a važne će biti i snaga i uvjerljivost izražavanja. Studenti će također trebati demonstrirati koliko su temeljito istražili odabranu temu, koristeći razne izvore. Ove godine imat će zadatak svoje teme obraditi u kontekstu Europske unije, izazova pred kojima se ona nalazi i njezinih politika. U tome će im pomoći i edukacija o citiranju izvora i korištenju EU izvora podataka koju su, zajedno s većinom studenata prve godine, pohađali u tijeku priprema, a u organizaciji EDC-KDC.
Žiri, sastavljen od predstavnika hrvatskih i međunarodnih renomiranih tvrtki, profesora s Ekonomskog fakulteta i nastavnika poslovnih stranih jezika s drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te predstavnika Predstavništva Europske komisije u RH, odabrat će najbolje timove i dodijeliti prigodne nagrade.
Tri najbolja tima bit će nagrađena posjetom institucijama EU u Bruxellesu, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u RH, a druge vrijedne nagrade osigurali su ostali partneri: EFZG, EY, BBDO, Kraš i Generali osiguranje. Neki od njih  će za studente organizirati i vođene posjete svojim tvrtkama.

Više informacija na poveznici.

_______________________________________________________________________________________________

5. KONFERENCIJA
O PRAVU I POLITICI TRŽIŠNOG NATJECANJA
U SPOMEN NA DR. SC. VEDRANA ŠOLJANA:
 PROVEDBENI PRIORITETI I NOVI IZAZOVI

Kada: 
10. svibnja 2018.
Gdje: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
Trg J. F. Kennedya 6, Zagreb, dv. 3
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Rok za prijavu: 3. svibnja 2018.
 
pod 
visokim pokroviteljstvom
Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar-Kitarović


u suradnji s 
Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja,  
Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) - u osnivanju 
i
 Europskim dokumentacijskim centrom EFZG-a (EDC-KDC)

uz potporu
Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore.

Ova tradicionalna, godišnja konferencija namijenjena je odvjetnicima, sucima i drugim pravosudnim djelatnicima, korporativnim pravnicima, poduzetnicima, zaposlenicima u državnoj i javnoj upravi, te akademskom sektoru, u Hrvatskoj, ali i široj regiji.

Cilj ove međunarodne interdisciplinarne znanstveno-stručne konferencije jest razmijeniti znanja i iskustva o primjeni pravila o zaštiti tržišnog natjecanja, kako u europskom, tako i u hrvatskom kontekstu.

 Konferencija se održava u spomen na dr. sc. Vedrana Šoljana (1962. - 2008.), autora ugledne monografije „Vladajući položaj na tržištu i njegova zlouporaba u pravu tržišnog natjecanja Europske zajednice“, nekadašnjeg člana Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i člana nekadašnjeg Savjeta za zaštitu tržišnog natjecanja.

Više informacija na poveznici.

__________________________________________________________________________________________

Održana je TRAVANJSKA TRIBINA na temu

"Manjinski udjeli, koncentracija poduzetnika i utjecaj na intenzitet tržišnog natjecanja"

Na Ekonomskom fakultetu 12. travnja 2018. održana je tribina pod nazivom Manjinski udjeli, koncentracija poduzetnika i utjecaj na intenzitet tržišnog natjecanja. Riječ je o prvoj tribini u sklopu projekta Tribine o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja kojeg je pokrenula Katedra za pravo Ekonomskog fakulteta u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) i Europskim dokumentacijskim centrom EFZG-a (EDC-KDC). Panelisti prve tribine bili su Mirta Kapural (AZTN), Mislav Bradvica (odvjetnik), Marko Prlić (Podravka d.d.) i Marko Družić (EFZG), a moderirala je Jasminka Pecotić Kaufman (EFZG).
Poticaj za odabranu temu bila je ekonomska studija koja je, na primjeru američke avio-industrije, pokazala da držanje manjinskih udjela od strane nekolicine institucionalnih investitora u koncentriranim industrijama dovodi do smanjenja intenziteta natjecanja među takmacima  (Azar, Schmalz, and Tecu, Anti-Competitive Effects of Common Ownership (March 15, 2017). Journal of Finance, Forthcoming. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=2427345). I sama povjerenica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, tim je povodom nedavno izjavila da Europska komisija ispituje je li takvo držanje manjinskih udjela često u praksi, te kakve su posljedice na europsko tržište.

Više informacija na POVEZNICI.
_____________________________________________________________________________________________

Tribine o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu-Katedra za pravo u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) i Europskim dokumentacijskim centrom EFZG-a (EDC-KDC) u svakom će kvartalu tijekom godine (veljača, travanj, rujan i studeni) organizirati 'Tribine o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja'. Tribine o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja prate novine na globalnoj razini, s posebnim osvrtom na relevantnost odabrane teme u hrvatskom kontekstu. Nova presuda Suda EU-a koja mijenja dotadašnju praksu, nova odluka Europske komisije koja donosi rekordno visoke kazne, ili samo neko zanimljivo istraživanje koje pomiče granice spoznaja o nekoj temi u području prava i politike tržišnog natjecanja, sve su to poticaji za teme nadolazećih tribina.

Travanjska tribina pod nazivom „Manjinski udjeli, koncentracija poduzetnika i utjecaj na intenzitet tržišnog natjecanja“ održat će se 12. travnja 2018. godine od 17.00 do 19.00 sati u Europskom dokumentacijskom centru (knjižnica EFZG). Panelisti su Mirta Kapural (AZTN), Mislav Bradvica (odvjetnik), Marko Prlić (Podravka d.d.) i Marko Družić (EFZG), a moderira Jasminka Pecotić Kaufman (EFZG).
Više informacija dostupno je na
https://pptn-tribina.net.efzg.hr


__________________________________________________________________________________________
 
PROJEKT: EU Speed Learning!
Vrijeme događanja: 26. i 27.3. 2018.
Mjesto događanja: Ekonomski fakultet Zagreb, DV-51 i DV-54
 
Organizatori: Model European Union Zagreb – MEUZ, AEGEE-Zagreb, Diplomatski klub FPZG
Partneri: HERMES, Europe on Track 5: Održivost i klimatske promjene, Ekonomski fakultet Zagreb, Europski dokumentacijski centar EFZG (EDC-KDC), Debatni klub EFZG, MacroHub
 
Pokroviteljstvo: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
 
Događaj je dio većeg projekta koji se naziva "EU za mene EU za tebe", a započinje dvodnevnim događanjem koji spaja metodu "speed-date" informiranja s metodom studentske debate. Brzi tečaj o politikama EU namijenjen je mladim osobama koje žele naučiti više o konkretnim politikama (policy) EU poput zaštite okoliša i regijama i regionalnom razvoju. Brzi tečaj o politikama EU otvara mogućnost mladima da u kratkom vremenu čuju više o danim temama od stručnjaka (sveučilišnih profesora, državnih i europskih dužnosnika) koji se time bave. Sudionici će produbiti stečeno znanje kroz strukturiranu raspravu, a u pravila i vještine debate će ih uvesti vrhunski treneri debate.

Svjesni da su kvalitetno i odgovorno informiranje građana pluća demokratskog društva te svjesni da će se mladi novinari u profesionalnom životu susretati s temama koje zahtijevaju dobro kritičko razumijevanje funkcioniranja i politika EU, u sklopu projekta organiziramo novinarsku radionicu: „Izvrsnost u izvještavanju o politikama EU“. Na radionici će sudionici naučiti više o istraživačkom novinarstvu, političkoj i pravnoj terminologiji koja se koristi prilikom interpretiranja politika EU. Radionicu će facilitirati iskusni treneri HERMES-a.

U sklopu projekta vas očekuju i zanimljiva interaktivna predavanja, paneli i diskusije kolega iz udruga AEGEE Zagreb i Diplomatskog kluba FPZG-a. Za više informacija obratite nam se putem Facebook inboxa ili e-maila: director@meuz.eu ili FB - https://www.facebook.com/events/194620881293713/
 
_______________________________________________________________________________________________


EU Srijedom: Predavanje o EU izvorima podataka

U okviru Knjižnično-dokumentacijskog centra djeluje Europski dokumentacijski centar (EDC-KDC) koji, između ostalog, organizira edukaciju o korištenju EU izvora podataka.
 
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje o EU izvorima podataka dostupnih na mrežnim mjestima, kroz koje ćemo prezentirati najvažnije izvore o Europskoj uniji: općenite informacije o EU, EU bookshop (online knjižara EU), statistički podaci, istraživanje javnog mijenja uz primjere publikacija i alate za pretraživanje korisnih portala.  Isto tako, predstavit ćemo ulogu Europskog dokumentacijskog centra, kao i EDC-usluge koje su na raspolaganju knjižnicama u svrhu zadovoljenja informacijskih potreba korisnika o europskim pitanjima.
 
Predavanje će se održati u srijedu, 07.03.2018. u 14.00 sati u Europskom dokumentacijskom centru knjižnice EFZG.
 
Predavanje je namijenjeno knjižničarima visokoškolskih knjižnica Sveučilišta u Zagrebu.
 
Prijaviti se možete do 05.03.2018. godine ovdje.
 
Veselimo se vašem dolasku!

_______________________________________________________________________________________________
Knjižnični tečaj
Radionica je besplatna i organizira se grupno ili individualno.
Radionica se može odnositi na neku od ponuđenih tema, ali je moguće dobiti prilagođeni sadržaj po potrebama korisnika ili profesora.

EU izvori podataka 
Osnovni podaci o EU – EU Bookshop – Eurostat – Eurobarometer – tehnike pretraživanja i razumijevanje dobivenih podataka. Pregled ostalih relevantnih baza podataka i izvora podataka.
Prijave moguće na:  knjiznica-tecajevi@efzg.hr
_______________________________________________________________________________________________

Potpredsjednik Maroš Šefčovič Ekonomski fakultet posjetio je u okviru druge turneje o energetskoj uniji. Predavanje je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Europski dokumentacijski centar (EDC-KDC) knjižnice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Katedrom za makroekonomiju i gospodarski razvoj, Uredom za međunarodnu suradnju i Uredom za savjetovanje i razvoj karijera.

Na Ekonomskom fakultetu organiziran je 30. siječnja 2018. godine Dijalog s građanima u kojem je gostovao Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, zadužen za energetsku uniju. Dobrodošlicu uvaženom gostu poželjeli su Dekan i prodekani Ekonomskog fakulteta te Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Europskog dokumentacijskog centra. Moderator događanja: Jurica Šimurina.

Stvaranje funkcionalne energetske unije, klimatske promjene i energija aktualne su teme koje su privukle velik broj studenata, ali  i ostalih gostiju.
Potpredsjednik Šefčovič u svom izlaganju govorio je o Europskoj energetskoj uniji, a osvrnuo se i na ulogu Hrvatske u energetskoj uniji.

Hrvatska priča svjedoči o učinku energetske unije na terenu. Ona je već ispunila svoje ciljeve za 2020. u pogledu emisija CO2, energije iz obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, iako bi potonju trebalo dodatno poboljšati. K tome, Hrvatska energetska sigurnost postupno se ojačava, posebno zahvaljujući regionalnoj suradnji u okviru CESEC-a i budućem LNG terminala na Krku. Pozivam Hrvatsku da nastavi razvijati svoju  industriju obnovljivih izvora energije i uloži dodatne napore kako bi ispunila svoj cilj energetske učinkovitosti“, istaknuo je potpredsjednik Šefčovič.
Studenti su aktivnim sudjelovanjem u raspravi već na samom početku pokazali zavidno znanje o energetskoj uniji,  komentirajući i postavljajući pitanja o LNG-u, klimatskim promjenama i Pariškom sporazumu te izlasku SAD-a iz njega.

Snimku gostovanja možete pogledati ovdje.

Galerija slika.

_______________________________________________________________________________________________


Novosti iz EDC-a:


Sa svrhom razvijanja potrebnih informacijskih vještina zainteresiranih korisnika u pronalaženju i korištenju relevantnih informacijskih izvora KDC će nastojati samostalno i u suradnji s drugim zainteresiranim stranama organizirati prigodna događanja vezana uz obrazovni, ekonomski i politički život Europske unije, ali i ostala važna europska pitanja.  

Program EU-srijedom: programom se predviđaju kontinuirana događanja svaku prvu srijedu u mjesecu, izuzevši vrijeme kolektivnih godišnjih odmora i ispitnih rokova.

Godišnji izvještaji o radu
 
EDC Djelatnici

Djelatnici u EDC-u: (s lijeva na desno) Zrinka Udiljak Bugarinovski, Marija Šimunović, Đurđica Marinović, Davorka Jukica, Ivana Bacan i Maja Panian-Selimić.