Studenti Sveučilišta u Zagrebu drugi put zaredom u top 10 najboljih tradera u Europi

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Katarina Mitrović, Tea Logožar, Josip Halužan te Filip Špiranec, pod vodstvom mentora, također studenta, s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta, Stjepana Zelića, sudjelovali su na 3. Rotman European Trading Competitionu. U jakoj konkurenciji od 39 timova iz 31 zemlje, osvojili su sjajno 9. mjesto te bili najbolji u slučaju Europske investicijske banke (European Investment Bank Interest Rate Case). Ovo je drugi put da Hrvatska ima predstavnika, a oba puta su studenti zagrebačkog sveučilišta zabilježili plasman u top 10.
Natjecanje se održavalo u Rimu od 23. do 25. kolovoza na rimskom sveučilištu Luiss Guido Carli, a riječ je o simulaciji trgovanja na financijskim tržištima organiziranom u suradnji s Rotman School of Management Sveučilišta u Torontu. Ove godine sudjelovalo je 156 studenata okupljenih u 39 timova iz 31 zemlje diljem Europe. Natjecanje se odvijalo tri dana tokom kojeg su sudionici rješavali pet studija slučaja:
1. Quantitative Outcry Trading Case, u kojem su sudionici trgovali na tzv. trading flooru izvikivajući kupovne i prodajne cijene,
2. ENEL Electricity Case, u kojem je kroz timski rad cilj bio proizvesti, trgovati i distribuirati električnu energiju,
3. Intesa Sanpaolo Liquidity Risk Case u kojem je naglasak stavljen na likvidnost kroz trgovanje 4 vrsta dionica,
4. Credit Risk Case je testirao znanje sudionika o Altmanovom Z Score-u i korporativnim obveznicama koji je zahtijevao izradu matematičkog modela te
5. European Investment Bank Interest Rate Case u kojem su natjecatelji morali protumačiti gospodarske vijesti i njihov utjecaj na kretanje cijena europskih obveznica.
Titulu najboljeg ponijeli su studenti Sveučilišta u Varšavi, BI Norwegian Business School smjestio se na drugo mjesto, dok su treći bili studenti Stockholm School of Economics u Rigi.
Osim dobrog timskog rada i znanja o trgovanju, gospodarskim kretanjima i financijskim tržištima, od natjecatelja se tražila i doza kreativnosti i brzine. Puzzle Contest je od sudionika tražio da sastave slagalicu od izmiješanih puzzli trgovanjem istih, a kroz Social Media Challenge se tražila najkreativnija fotografija ispred rimskih znamenitosti. U oba slučaja, upravo je hrvatski tim bio najbolji i pokupio simpatije svih sudionika.
Hrvatskim studentima ovo nije prvi doticaj s natjecanjima ovakvog tipa. Naime, Špiranec je bio dio tima na Rotmanu prije dvije godine te dio idejnih začetnika hrvatske inačice natjecanja u trgovanju vrijednosnih papira, University Trading Tournamenta, koji se održava već četiri godine pod organizacijom studentske udruge Financijski Klub. Logožar je dvije godine sudjelovala u organizaciji University Trading Tournamenta, za što je dobila Rektorovu i Posebnu Dekanovu nagradu, dok su Mitrović i Halužan ostvarili zapažene rezultate na spomenutom natjecanju. Studenti su ujedno bivši ili trenutni članovi udruge Financijski Klub, jedine specijalizirane studentske udruge za financije na Sveučilištu u Zagrebu.