Sveučilište u Zagrebu - Ekonomski fakultet

Hrvatski English
Brzi linkovi
SHARE Hrvatska

SHARE Hrvatska

 
 
Istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi (SHARE)
DOSTUPNI SU PODACI IZ 6. VALA SHARE STUDIJE,  VIŠE INFORMACIJA NA LINKU >
>> SHARE DATA RELEASE

 
The Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) - Istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi je multidisciplinarno i  međunarodno panel istraživanje kojim se prikupljaju mikropodaci o zdravlju, umirovljenju, socio-ekonomskom statusu, socijalnim i obiteljskim mrežama. U dvogodišnjim valovima istraživanja, intervjuiraju se osobe u dobi od 50 i više godina u 27 europskih zemalja i Izraelu.
Središnje tijelo za koordinaciju projekta SHARE je Munich Center for the Economics of Aging (MEA) koji se nalazi u sklopu Max Planck Institute for Social Law and Social Policy u Münchenu -. Za upravljanje znanstvenim dijelom rada prvenstveno je zaduženo posebno tijelo pod nazivom SHARE-ERIC (European Research Infrastructure Consortium). Time je za provođenje ovog projekta omogućena istraživačka infrastruktura s posebnim pravnim statusom u zemljama Europske unije tj. SHARE-ERIC ima pogodnosti i svojstva koje uživaju međunarodne organizacije.
 

Sa SHARE podacima istraživačima se omogućuje bolje razumijevanje utjecaja procesa starenja na pojedince i obitelji. SHARE upotrebljava europsku institucionalnu, ekonomsku, socijalnu i kulturnu raznolikost kao "prirodni laboratorij" za istraživanje procesa starenja stanovništva i okuplja mnoge znanstvene discipline, uključujući demografiju, ekonomiju, epidemiologiju, psihologiju, sociologiju, medicinu, biologiju i statistiku. Rezultati istraživanja korisni su znanstvenicima i nositeljima politika u pronalaženju rješenja za izazove naših socijalnih i zdravstvenih sustava.

Prvi SHARE val proveden je 2004. kao reprezentativno istraživanje u 11 zemalja i od tada se provodi svake dvije godine sa sve većim brojem zemalja sudionica. Od 1. do 6. vala SHARE studije, provedeno je preko 293 000 intervjua i obuhvaćeno približno 123 000 pojedinaca. Prikupljeni podaci dostupni su znanstvenoj zajednici besplatno! Baze podataka od 1. do 6. vala već su dostupne; podaci iz 7. vala bit će dostupni 2019. Zemlje koje su sudjelovale u prvih šset valova SHARE-a su: Austrija, Njemačka. Švedska, Nizozemska, Španjolska, Italija, Francuska, Danska, Grčka, Hrvatska, Švicarska, Belgija, Izrael, Češka, Poljska, Irska, Luksemburg, Mađarska, Portugal, Slovenija i Estonija.


http://www.efzg.hr/UserDocsImages/projekti/SHARE/SHARE_L_BS_HRV.jpg
Hrvatska se SHARE studiji priključila u šestom valu 2014/2015 uz značajnu financijsku potporu Europske unije.  Projekt "SHARE wave 6 in Croatia" je dobio financijsku potporu Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije "EaSI" (2014-2020) br. ugovora VS/2015/0193 Za više informacija pogledati: http://ec.europa.eu/social/easi


  


http://www.efzg.hr/UserDocsImages/MGR/ssmolic/share/SHARE_2_webEFZG_27082015.jpg
Detalje o projektu "SHARE wave 6 in Croatia" možete saznati iz PREZENTACIJE sa predstavljanja projekta 08.07.2015. u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.