Rasprava o turizmu: Privatni smještaj: Dobar, loš, zao?

Katedra za turizam Ekonomskog fakulteta – Zagreb i Institut za turizam,  povodom obilježavanja 99. rođendana Ekonomskog fakulteta, pozivaju Vas na XIV. Rasprave o turizmu na temu:
 
Privatni smještaj: Dobar, loš, zao?
 
Privatni smještaj u Hrvatskoj je oduvijek imao širi društveni značaj koji nadilazi uobičajena ekonomska shvaćanja. Danas on čini najznačajniji segment smještajne ponude u hrvatskom turizmu, sa udjelom od preko 60% u ukupnom broju postelja.
 
Znanost i struka često znaju apostrofirati kako je privatni smještaj jedna od konkurentskih prednosti hrvatskog turizma. Privatni smještaj je bitno razlikovno obilježje hrvatskog turizma koje većina mediteranskih konkurenata nema, te ujedno osigurava i egzistenciju značajnom dijelu stanovništva. Međutim, znanost i struka isto tako znaju naglašavati da nekontrolirani rast privatnog smještaja može rezultirati degradacijom prostora kao najvažnijeg turističkog resursa, ali i cijelim nizom drugih problema, dovodeći tako u pitanje održivost postojećeg modela turističkog, ali i općeg ekonomskog razvoja zemlje.
 
Uvažavajući različita shvaćanja, ali i potrebu za distinkcijom različitih pojavnih oblika privatnog smještaja u suvremenoj turističkoj praksi, cilj ovih rasprava je sagledati privatni smještaj iz nekoliko važnih perspektiva:
 
  • Kakav je odnos privatnog smještaja i tržišta nekretnina u Hrvatskoj?
  • Kako privatni smještaj utječe na prostor i koje su mu granice rasta?
  • Je li postojeći porezni tretman dobar, te ima li smisla tretirati sve vrste privatnog smještaja na jednak način?
  • Koliko je privatni smještaj važan za hrvatsku ekonomiju i društvo u cijelini?
 
 
Rasprava će se održati na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dvorana 3, u četvrtak, 28. studenog 2019. godine, u trajanju od 12.00 do 14.00 sati .
 
Panelisti:
 
  • Dr.sc. Vjekoslav Bratić, ravnatelj, Institut za javne financije, Zagreb
  • Martina Nimac Kalcina, predsjednica, Zajednica obiteljskog turizma Hrvatske Gospodarske Komore
  • Dr.sc. Damir Krešić, ravnatelj, Institut za turizam, Zagreb
  • Sanja Šaban, pomoćnica ministra, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Zagreb
  • Dr.sc. Maruška Vizek, ravnateljica, Ekonomski institut, Zagreb
 
Raspravu će moderirati gosp. Đuro Tomljenović, a namijenjena je općoj i stručnoj javnosti, medijima te svima koji žele saznati više o problematici privatnog smještaja. Gosti će moći sudjelovati postavljanjem pitanja panelistima.