PROJEKT: EU Speed Learning!

Vrijeme događanja: 26. i 27.3. 2018.
Mjesto događanja: Ekonomski fakultet Zagreb, DV-51 i DV-54
 
Organizatori: Model European Union Zagreb – MEUZ, AEGEE-Zagreb, Diplomatski klub FPZG
Partneri: HERMES, Europe on Track 5: Održivost i klimatske promjene, Ekonomski fakultet Zagreb, Europski dokumentacijski centar EFZG (EDC-KDC), Debatni klub EFZG, MacroHub
 
Pokroviteljstvo: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
 
Događaj je dio većeg projekta koji se naziva "EU za mene EU za tebe", a započinje dvodnevnim događanjem koji spaja metodu "speed-date" informiranja s metodom studentske debate. Brzi tečaj o politikama EU namijenjen je mladim osobama koje žele naučiti više o konkretnim politikama (policy) EU poput zaštite okoliša i regijama i regionalnom razvoju. Brzi tečaj o politikama EU otvara mogućnost mladima da u kratkom vremenu čuju više o danim temama od stručnjaka (sveučilišnih profesora, državnih i europskih dužnosnika) koji se time bave. Sudionici će produbiti stečeno znanje kroz strukturiranu raspravu, a u pravila i vještine debate će ih uvesti vrhunski treneri debate.

Svjesni da su kvalitetno i odgovorno informiranje građana pluća demokratskog društva te svjesni da će se mladi novinari u profesionalnom životu susretati s temama koje zahtijevaju dobro kritičko razumijevanje funkcioniranja i politika EU, u sklopu projekta organiziramo novinarsku radionicu: „Izvrsnost u izvještavanju o politikama EU“. Na radionici će sudionici naučiti više o istraživačkom novinarstvu, političkoj i pravnoj terminologiji koja se koristi prilikom interpretiranja politika EU. Radionicu će facilitirati iskusni treneri HERMES-a.

Program:

PONEDJELJAK,  26.3. 2018.
 
9:30-10:00 otvaranje i uvodna riječ
10:00-12:00 panel rasprava: EU i zapadni Balkan, izvodi Diplomatski klub FPZG-a (gosti: gđa. Dubravka Šuica - europarlamentarka, dr.sc.Igor Vidačak profesor na FPZG, Joško Klisović saborski odbor za vanjske poslove, Senada Selo Šabić IRMO)
12:00-13:30 radionica na istu temu by Diplomatski klub
 
Slijedi AEGEE-Zagreb: "Pametni gradovi i klimatske promjene, održivost i gospodarenje otpadom"
14:00-14:05        uvodna prezentacija: AEGEE-Zagreb                                                                     
14:05-14:12        uvodna prezentacija: Europe on Track projekt                                                                 
14:12-14:15        uvodna riječ konferencije                                                                          
14:15-14:30        keynote prezentacija I, teme: klimatske promjene i pametni gradovi (dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA)                                                              
14:30-15:30        panel diskusija I: "Pametni gradovi u borbi protiv klimatskih promjena" (moderator: Mladen Iličković, Ekozona, sudionici: dr.sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije SZ Hrvatske - REGEA, doc.dr.sc. Irena Raguž Krištić, EFZG, Katedra za makroekonomiju i gospodarski razvoj,  dipl.ing.arh. Lidija Pavić-Rogošić, ODRAZ, Mile Drača, O.A.Z.A., voditelj odjela Ekologije i okoliša, za ostale čekam potvrdu)                                                                      
15:30-15:45        pauza za kavu                                                                  
15:45-16:00        keynote prezentacija II, teme: kružno gospodarstvo, gospodarenje otpadom, osobna održivost                                                               
16:00-17:00        panel diskusija II: "Društvo bez otpada - hrvatski san ili stvarnost?" (moderator: Mladen Iličković, Ekozona, sudionici: doc.dr.sc. Kristina Petljak, EFZG, Katedra za trgovinu, prof. Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike, profesor na FSB-u, Josipa Juričev-Sudac, udruga Eko Zagreb, Goran Ladišić, Freewa, Marko Košak, Zelena akcija, Anamarija Prgomet, Zero Waste Croatia, ostale čekam potvrdu)                                                                 
17:00-17:05        zaključci konferencije                                                                  
17:05-17:50        radionica: zero-waste lifestyle by Anamarija Prgomet                                                                  
17:50-18:00        zatvaranje 1. dana pre-eventa                                                                 

UTORAK, 27. 3. 2018.
 
HERMES i MEUZ 2018. donosi:
10:00-11:30 EU speed learning -> Politike regionalnog razvoja EU
11:45-13:30 debata
14:00-18:00 novinarska radionica: „Izvrsnost u izvještavanju o politikama EU“. Na radionici će sudionici naučiti više o istraživačkom novinarstvu, političkoj i pravnoj terminologiji koja se koristi prilikom interpretiranja politika EU. Radionicu će facilitirati iskusni treneri HERMES-a.


U sklopu projekta vas očekuju i zanimljiva interaktivna predavanja, paneli i diskusije kolega iz udruga AEGEE Zagreb i Diplomatskog kluba FPZG-a. Za više informacija obratite nam se putem Facebook inboxa ili e-maila: director@meuz.eu
  https://www.facebook.com/events/194620881293713/