Predavanja iz kolegija Nacionalna sigurnost, forenzične znanosti i globalizacija na doktorskom studiju Ekonomija i globalna sigurnost

U sklopu kolegija Nacionalna sigurnost, forenzične znanosti i globalizacija, na doktorskom studiju Ekonomija i globalna sigurnost, ovaj tjedan predavanja će održati nositelj kolegija, prof. dr. sc. Dragan Primorac te gost predavač dr. sc. Dragan Kovačević.

Prof.dr. sc. Dragan Primorac autor je više od 200 znanstvenih radova i kongresnih priopćenja i s više od 4500 citata te je danas najcitiraniji hrvatski liječnik s kliničkom specijalizacijom u njegovoj dobi koji živi i radi u Republici Hrvatskoj. Jedan je od pionira forenzičke DNA analize u identifikaciji žrtava masovnih grobnica te jedan od utemeljitelja hrvatske forenzičke genetike. Autor je izvornog istraživanja o genetskom podrijetlu Europljana objavljenog u časopisu Science te o prvim migracijama iz Afrike objavljenom u časopisu Nature. Među pionirima je uvođenja integrativnog koncepta personalizirane medicine u kliničku praksu. Predsjednik je International Society for Applied Biological Sciences u čijem radu sudjeluje 5 dobitnika Nobelove nagrade, te je profesor na Sveučilištu Penn State, Sveučilištu New Haven, i Sveučilištima u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Predsjednik je Hrvatskog društva za humanu gentiku, Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu, Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine i Tematskog inovacijskog vijeća Republike Hrvatske (Zdravlje i kvaliteta života).

Dr. sc. Dragan Kovačević predsjednik je uprave poduzeća JANAF d.d., strateški značajnog čimbenika sigurnosti opskrbe rafinerija u šest država jugoistočne i srednje Europe koji je danas prepoznat kao strateški naftovod Europske unije. Član je glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista te član raznih stručnih i znanstvenih udruženja i foruma, a objavio je više od 50 znanstvenih i stručnih radova iz područja ekonomije.