Poziv na okrugli stol na temu "Cirkulacije mozgova"

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, organizira okrugli stol na temu „Cirkulacije mozgova“, a koji će se održati 27. studenoga 2019. godine u prostorijama Ministarstva, s početkom u 11,00 sati. Očekivano trajanje okruglog stola je tri sata, a moderirat će ga ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.
 
Cirkulacija mozgova (eng. „brain circulation“) je jedna od prioritetnih tema Ministarstva za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Cirkulacija mozgova predstavlja pozitivan oblik mobilnosti u koji su uključeni znanstvenici i istraživači koji se kreću diljem različitih geografskih regija, doprinoseći difuziji, ali i apsorpciji novih znanja. Osim mobilnosti, važan aspekt cirkulacije mozgova je i međusektorska mobilnost, koja u značajnoj mjeri može doprinijeti razvoju i konkurentnosti gospodarstva. No, iako cirkulacija mozgova sugerira uravnoteženu razmjenu visokoobrazovanih stručnjaka, razvidno je kako neke države više osjećaju posljedice „odljeva mozgova“, dok su druge u stanju postići „priljev mozgova“. Isto tako, razlike u udjelu istraživača zaposlenih u poslovnom sektoru još su izraženije među državama članicama EU-a.
 
Cirkulacija mozgova je posebno važan koncept za manje zemlje čija se gospodarstva trebaju oslanjati na visoko kvalificiranu radnu snagu, presudnu za razvoj inovativnih proizvoda i usluga s dodanom vrijednošću. Kako bi hrvatske znanstveno-istraživačke ustanove i tržište rada postale konkurentnije na europskoj i svjetskoj razini, potrebno je stvoriti uvjete za povećanje međunarodne mobilnosti ali i uložiti dodatne napore u zadržavanju postojećih i privlačenje inozemnih stručnjaka.
 
Adresiranje ove teme tijekom hrvatskog predsjedanja ima za cilj potaknuti raspravu i doprinijeti rješavanju negativnih učinaka i maksimizirati koristi od cirkulacije mozgova, te ostvarivanju ujednačene mobilnosti i smanjenje različitosti u istraživačkim sustavima.
 
Cilj Okruglog stola je okupiti hrvatske stručnjake koji se ističu svojim znanstveno-istraživačkim radom na predmetnu temu, ili svojim dosadašnjim radom i iskustvom mogu pružiti novo gledište na istu. Rasprava tijekom okruglog stola će Ministarstvu pomoći u daljnjem razvoju teme cirkulacije mozgova te sadržajno pripomoći u daljnjem zastupanju prioriteta predsjedanja.
 
Pozivamo vas stoga na raspravu na temu cirkulacije mozgova u svrhu daljnje razrade ove važne teme u sklopu Programa hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Molimo da prijavu na Okrugli stol na temu „Cirkulacije mozgova“ izvršite putem sljedeće poveznice.

Adresa: Donje Svetice 38, 10000 Zagreb