Okrugli stol “Let`s talk about pension system reform – What have we done in Chile & What is Croatia doing now?“

Ekonomski fakultet i Veleposlanstvo Republike Čile organiziraju  okrugli stol na temu  “Let`s talk about pension system reform – What have we done in Chile & What is Croatia doing now?“, koji će se održati u četvrtak 23. 5. 2019. u 11 sati u dvorani 3 na Ekonomskom fakultetu - Zagreb.
 
Panelisti:
Axel Kaiser, Friedrich von Hayek Chair na Adolfo Ibáñez University in Santiago de Chile, izvršni direktor i suosnivač Zaklade za napredak
Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava
Miroslav Smetiško, glavni savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava
Moderator: doc. dr. sc. Velibor Mačkić – Ekonomski fakultet - Zagreb
 
Imati odgovarajući mirovinski sustav za zemlju znači razmišljati o sadašnjosti i budućnosti blagostanja njenih građana. Dr. Kaiser će objasniti kako je čileanski mirovinski sustav postao jedan od najučinkovitijih i najcjenjenijih u svijetu i kako se može primijeniti u Hrvatskoj. Međutim, da bi se pravilno razumjelo funkcioniranje čileanskog mirovinskog sustava, potrebno je dati pregled kakav je i kako je uspostavljen trenutni gospodarski sustav u Čileu, koji je ovu zemlju učinio najrazvijenijom državom u Latinskoj Americi.
 
Manjak u HZMO-u koji stvara pritisak na proračun opće konsolidirane države, kao i negativni trendovi na tržištu rada i općenito negativni demografski trendovi u Hrvatskoj rezultirali su reformom mirovinskog sustava. Kako bi se razumjele odluke koje su stupile na snagu 1. siječnja 2019. potrebno je dati pregled stanja do 2018., razlozi donesenih izmjena i kakva je projekcija mirovinskog osiguranja i mirovinskog sustava u Hrvatskoj u budućnosti.