Održan Okrugli stol Chile as OECD Member: Sharing Valuable Experience with Croatia on Path to Membership

U organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Veleposlanstva Republike Čile u Republici Hrvatskoj na fakultetu je 5. prosinca 2018. održan okrugli stol pod nazivom Chile as OECD Member: Sharing Valuable Experience with Croatia on Path to Membership. Okrugli stol organiziran je u suradnji Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i Institutom za javne financije, a u ime organizatora okupljenima su se obratili prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta i Nj. E. g. Juan Luis Nilo Valledor, veleposlanik Republike Čile u Republici Hrvatskoj. 

S obzirom na interes Hrvatske za ulaskom u OECD, upoznavanje s čileanskim iskustvom moglo biti od velike važnosti za Hrvatsku. Stoga su predstavnici Čilea podijelili svoja iskustva tijekom pregovora za ulazak u OECD. Ambasador Felipe Morandé Lavín, stalni predstavnik Čilea pri OECD-u, osvrnuo se na to kako je članstvo u OECD-u utjecalo na proces formuliranja i provođenja javnih politika u Čileu, dok se Rodrigo Monardes Vignolo, savjetnik stalne delegacije Čilea pri OECD-u, fokusirao na tehničke aspekte procesa pridruživanja Čilea OECD-u.

Prof. dr. sc. Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije naglasila je važnost proračunske transparentnosti, otvorenosti i građanske participacije, te ulogu OECD-a kao promotora najboljih praksi proračunske transparentnosti. Iskustva baltičkih zemalja i Slovenije u okviru pristupnih ugovora te očekivanja koja Hrvatska ima u tom pogledu analizirao je  doc. dr. sc. Vinko Zaninović s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

FOTOGALERIJA