Novi sveučilišni udžbenik "Inozemna izravna ulaganja i ekonomski razvoj"

Novi sveučilišni udžbenik "Inozemna izravna ulaganja i ekonomski razvoj"

U izdanju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izašao je iz tiska novi sveučilišni udžbenik autora prof.dr.sc. Mate Grgića, prof.dr.sc. Vlatke Bilas i dr.sc Sanje Franc pod naslovom Inozemna izravna ulaganja i ekonomski razvoj. Udžbenik će se koristiti za kolegije Međunarodna ekonomija i Regionalne ekonomske integracije na preddiplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
 
 
 
Izvaci iz recenzija
Važnost ovakvog djela ogleda se u izučavanju potencijalnih brojnih koristi, rizika i efekata za nacionalne ekonomije i ulagače te osim studentima, može biti od koristi širokoj javnosti kao i svim akterima uključenima u međunarodno poslovanje, zaposlenima u raznim institucijama zaduženima za strategiju i privlačenje inozemnih izravnih ulaganja te razvoj različitih politika na koje utječe liberalizacija kretanja kapitala. Autori su pokazali izvrsno poznavanje obrađene tematike efekata liberalizacije kretanja kapitala i inozemnih izravnih ulaganja te ova knjiga predstavlja jedinstveno djelo o navedenoj problematici u hrvatskoj znanstvenoj literaturi. Osim teorijskog aspekta, analizama aktualnih podataka te ekonometrijskim testiranjem u dodatcima je argumentirana i prikazana primjena analiziranih teorija.
Prof.dr.sc. Ljubo Jurčić
 
Materija koja je predmet ovog rukopisa aktualna je i pitanje ekonomskog razvoja nužno treba povezati  uz sposobnost privlačenja, ali i usmjeravanja inozemnih izravnih ulaganja kako bi zemlje primateljice ostvarile što veće i pozitivne efekte na svoje gospodarstvo. Rukopis predstavlja cjelovit, sustavan i iscrpan prikaz važnih odrednica inozemnih izravnih ulaganja, motiva za strane ulagače, ali i očekivanja zemlje primateljice, poticajne politike i učinke na gospodarstvo zemlje odredišta. Obuhvaćeni su relevantni izvori literature u kojima su istraženi navedeni aspekti inozemnih izravnih ulaganja na razini pojedinačnih zemalja,a li i skupina zemalja, različitih po svom stupnju razvoja, što omogućava kvalitetnije donošenje zaključaka.
Prof.dr.sc. Ines Kersan-Škabić
 
 
Kratki prikaz djela
Knjiga se sastoji od četiri poglavlja, a kako slijedi:
  1. Financijska globalizacija i liberalizacija međunarodnog kretanja kapitala,
  2. Pojam, obilježja i uloga inozemnih izravnih ulaganja,
  3. Teorije inozemnih izravnih ulaganja,
  4. Potencijalni efekti inozemnih izravnih ulaganja na ekonomski razvoj zemlje odredišta inozemnih izravnih ulaganja.
 
U prvom se poglavlju utvrđuju i analiziraju efekti financijske globalizacije i liberalizacije kretanja kapitala, utjecaj istih na nastanak financijskih inovacija, kao i djelovanje međunarodnih institucija u okvirima financijske globalizacije. Posebna je pažnja posvećena utvrđivanju odrednica i trendova međunarodnih tijekova kapitala, od samih početaka liberalizacije kretanja kapitala (povijesni pristup) te potencijalnim teškoćama vezano uz nagle zastoje. Autori analiziraju i Lucasov paradoks u ovom dijelu te makroekonomske implikacije pokretljivosti kapitala koristeći Mundell-Flemingov model. Pokazuju i potencijalne opasnosti liberalizacije kretanja kapitala u vidu širenja valutnih i financijskih kriza. Poseban je dio posvećen analizi multinacionalnih kompanija kao nositeljicama procesa globalizacije, njihovim potencijalnim načinima i strategijama izlaska na međunarodna tržišta. Uz prvo poglavlje dan je i dodatak s aktualnim podatcima te opisani trendovi kretanja kapitala na svjetskoj razini, ali posebno imajući u vidu zemlje EU27.
U drugom se poglavlju autori bave analizom pojma, obilježja i uloge inozemnih izravnih ulaganja. Analiziraju različite vrste, motive, strategije privlačenja inozemnih izravnih ulaganja kao i utjecaj stvaranja regionalnih ekonomskih integracija na tijekove inozemnih izravnih ulaganja. Na kraju ovog poglavlja, autori daju četiri posebna dodatka u kojima se iznose aktualni podatci te analize trendova inozemnih izravnih ulaganja na svjetskoj razini (prvi dodatak), u zemljama Europske unije (drugi dodatak), Republici Hrvatskoj (treći dodatak) te uspoređuju poticaji za privlačenje inozemnih izravnih ulaganja, odnosno strategije privlačenja inozemnih izravnih ulaganja u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj (četvrti dodatak).
Treće poglavlje donosi prikaz teorija inozemnih izravnih ulaganja, koje su prikazane sistematično, jezgrovito i sveobuhvatno. Autori obrađuju teorije temeljene na pretpostavci savršenosti tržišta (teorija različitih stopa povrata, diversifikacije portfelja, veličine tržišta te teorija perspektive ekonomskog rasta), teorije temeljene na pretpostavci nesavršenosti tržišta (teorija tržišnih nesavršenosti, teorija internalizacije, teorija životnog ciklusa proizvoda, lokacijska teorija, eklektična teorija, teorija razvojnog ciklusa inozemnih izravnih neto ulaganja te teorija strateške konkurencije), kao i ostale teorije poput teorije unutarnjeg financiranja, teorije valutnog područja i deviznog tečaja te Kojima hipotezu. Iza poglavlja autori daju dva dodatka. U prvom se određuje faza razvojnog ciklusa inozemnih izravnih neto ulaganja Republike Hrvatske, a u drugom dodatku testira Dunningov model razvojnog ciklusa inozemnih izravnih neto ulaganja na primjeru zemalja EU27 i Republike Hrvatske čime je prikaz teorija upotpunjen s konkretnom primijenjenom analizom.
Četvrto, ujedno i posljednje poglavlje, analizira potencijalne efekte inozemnih izravnih ulaganja na ekonomski razvoj zemlje odredišta pa autori posebno analiziraju utjecaj na ekonomski rast te na domaća ulaganja i platnu bilancu, kao i tržište rada i zaposlenost. Posebno analiziraju efekte inozemnih izravnih ulaganja na trgovinu te efekte inozemnih izravnih ulaganja na siromaštvo. Posebnu pažnju posvećuju efektima prelijevanja, mogućnostima prelijevanja tehnologije te utjecaju prelijevanja na konkurentnost zemlje odredišta. Poglavlje završava analizom i utvrđivanjem važnosti apsorpcijskog kapaciteta zemlje odredišta za ostvarivanje potencijalnih pozitivnih efekata na ekonomiju zemlje odredišta.