Ministar financija Zdravko Marić održao predavanje o poreznoj reformi i održivosti javnih financija

Povodom obilježavanja 96. godišnjice i Dana Ekonomskog fakulteta Hrvatska udruga alumnija Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirala je 28. studenoga 2016. predavanje ministra financija dr. sc. Zdravka Marića. 
Povodom obilježavanja 96. godišnjice i Dana Ekonomskog fakulteta Hrvatska udruga alumnija Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirala je 28. studenoga 2016. predavanje ministra financija dr. sc. Zdravka Marića.
Prije izlaganja ministra Marića okupljene su pozdravili  dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Lajoš Žager i predsjednica Udruge alumnija Ekonomskog fakulteta Ljerka Puljić.
Prilikom predstavljanja ministra Zdravka Marića, Ljerka Puljić je  istaknula da joj je  čast predstaviti svog kolegu koji je ujedno i primjer koji pokazuje da  studenti EFZG-a  postižu zavidne karijere: „Ministar Marić je zasigurno najtraženija, ali trenutno i najbolja osoba koja može predstaviti reformu – prvu reformu od koje svi puno očekujemo, a posebice poslovni sektor.“
Predavanje ministra Marića na aktualnu temu Porezna reforma i održivost javnih financija izazvalo je veliki interes studenata te se u Kongresnoj dvorani tražilo mjesto više.
Uz poreznu reformu ministar Marić se osvrnuo i na proračun za 2017. godinu. Ministar sa svojim timom je prepoznao važnost nastavka odgovorne fiskalne politike. Najveći problem je svakako galopirajući javni dug. Ključ održivosti javnih financija je na rashodnoj strani proračuna, gdje je potrebno odgovornom i racionalnom politikom efikasno upravljati proračunskim sredstvima, dok sav višak prihoda treba biti korišten za smanjenje deficita i daljnje porezno rasterećenje. To je način kako se možemo nositi s izazovima javnog duga, a to je u konačnici i vidljivo iz rezultata 2016. godine u kojoj je proračunski deficit značajno smanjen na razinu od 1,6% BDP-a te je po prvi put u našoj recentnoj povijesti smanjen i udio javnog duga u BDP-u. Za 2017. predviđen je gospodarski rast od 3,2%, što je ujedno i polazna osnova za projekciju proračuna. Uz sve izazove, 2017. godinu vidi kao godinu konačnog iskoraka javnih financija prema održivosti, predviđa izlazak iz procedure prekomjernog deficita, no isto tako i poboljšanje izgleda hrvatskog kreditnog rejtinga.
Duhovit i karizmatičan Marić rekao je da ne očekuje da će svi biti oduševljeni poreznom reformom te da je upravo posao ministra financija da sve učini jednako nezadovoljnima! „Porezna reforma i općenito porezni sustav ne može riješiti probleme gospodarstva. Ona je važan korak, ali su nužne i druge strukturne promjene. Prepoznata je važnost fiskalne konsolidacije, no potrebni su iskoraci i u drugim područjima našeg gospodarstva.“, istaknuo je Marić.

Galerija slika >>