Godišnja ekonomska konferencija 2012.

U organizaciji Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, 26. i 27. listopada, održana je Godišnja ekonomska konferencija 2012.  Konferenciju su otvorili prof.dr.sc. Tonći Lazibat, dekan Ekonomskog Fakulteta Zagreb i prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.  
 
U organizaciji Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, 26. i 27. listopada, održana je Godišnja ekonomska konferencija 2012.  Konferenciju su otvorili prof.dr.sc. Tonći Lazibat, dekan Ekonomskog Fakulteta Zagreb i prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske. Predsjednik je u svom predavanju studentima iznio deset preostalih točaka koje su uvjet ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a kao prvu zadaću koju Hrvatska mora ispuniti je rješenje brodogradilišta Brodosplit, 3. Maj i Brodotrogir. Studentima je poručio da će vremena koja dolaze biti teška, te da situacija nije optimistična, ali da je skori ulazak Hrvatske u Europsku Uniju prilika za veće zapošljavanje mladih, poglavito onih najuspješnijih.

O projekcijama rasta i razvoja kao i o očekivanim budućim ekonomskim trendovima u Republici Hrvatskoj i u svijetu, uz predsjednika RH,  govorili su i cijenjeni stručnjaci s područja makroekonomije, financija te tržišnog natjecanja. Tako su predavanja o aktualnim zbivanjima održali prof.dr.sc. Boris Cota, savjetnik predsjednika Republike za gospodarstvo, Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske Banke, Damir Kuštrak izvršni potpredsjednik Agrokor grupe za izvozno tržište te prof.dr.sc. Boris Vujčić, guverner Hrvatske Narodne Banke, čije je predavanje izazvalo veliki interes studenata.

Guverner je podcrtao dva imperativa potrebna za oživljavanje domaćeg gospodarstva, a to su čuvanje makroekonomske stabilnosti i pronalaženje novog modela na kojem će se temeljiti eventualni budući gospodarski rast.  U svrhu očuvanja makroekonomske stabilnosti naglašeni su važnost daljnjeg provođenja fiskalne konsolidacije i  očuvanje stabilnosti bankarskog sustava, dok je dosadašnji model rasta zasnovan na korištenju inozemnog dužničkog kapitala s ciljem poticanja potrošnje guverner ocijenio slomljenim i nepopravljivim. Guverner je na kraju zaključio da je privlačenje privatnih investicija ključ budućih većih stopa rasta hrvatskog gospodarstva.

Prof.dr.sc. Boris Cota u svom predavanju govorio je o konkurentnosti. Nakon predstavljanja šireg okvira problematike Cota se orijentirao na pitanje konkurentnosti domaćih proizvoda. Niska ili u nekim slučajevima gotovo nepostojeća konkurentnost velikog dijela najvažnijih domaćih izvoznih ili proizvoda za široku potrošnju je također bitan faktor u stagnaciji stopa rasta tokom proteklih par godina. Prof. Cota zaključio je da se domaće gospodarstvo mora specijalizirati i orijentirati na složenije proizvode s većom dodanom vrijednošću jer jednostavnim proizvodima domaće gospodarstvo jednostavno ne može konkurirati zemljama s jeftinom radnom snagom kao što su npr. Kina ili Vijetnam.

Zdeslav Šantić  u svom predavanju proširio je temu konferencije i na krizu Eurozone i njezin utjecaj na domaće gospodarstvo objasnivši studentima značenje većine bitnijih makroekonomskih pokazatelja, te davši procjenu pada BDP-a od gotovo 2 % za 2012. godinu, ali i daljnju stagnaciju ukoliko se negativni ekonomski trendovi iz okoline nastave.

Na kraju prvog dana konferencije studenti su imali priliku poslušati predavanje Damira Kuštraka, koji je govorio o mogućnostima širenja poslovanja domaćih poduzeća na europska tržišta po ulasku u Europsku Uniju, ne samo putem izvoza, već i pomoću akvizicija i investicija u druge zemlje. 

Godišnja ekonomska konferencija 2012. omogućila je studentima da steknu nova znanja od uglednih predavača koji se svakodnevno susreću s realnim poslovnim problemima koji se mogu riješiti dugoročnim strateškim planiranjem, ali i potaknula razmjenu znanja i suradnje studenata ekonomskih fakulteta iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, Mostara i Podgorice kroz organizirane radionice i izlaganja studentskih znanstvenih radova. Prva Godišnja ekonomska konferencija zaključena je okruglim stolom i raspravom o navedenoj problematici, a generalni zaključak je taj da je pred Hrvatskom, kao i pred ostalim zemljama regije, dug i mučan put izlaska iz krize te da se bez odlučnih kvalitetnih ekonomskih odluka i dubokih strukturalnih promjena u gospodarstvu ne može ostvariti dugoročan ekonomski rast na razini koja generira nova radna mjesta i povećava blagostanje u državi.

Galerija fotografija