CEEPUS - Central European Exchange Programme for University Studies

ŠTO JE CEEPUS?
 
CEEPUS je program akademske razmjene studenata i nastavnika srednje i istočne Europe koji se odvija na temelju višestranog međudržavnog Ugovora o uspostavljanju suradnje u području obrazovanja i usavršavanja u sklopu Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije sklopljenog u Budimpešti 8. prosinca 1993. godine.
Okosnica su programa CEEPUS mreže fakulteta, koje čini po jedan koordinator i najmanje dva partnera iz najmanje dvije zemlje potpisnice CEEPUS-a.
 
 
CEEPUS ZEMLJE PARTNERI
 
Hrvatska je potpisala Ugovor CEEPUS 1995. godine. Uz Hrvatsku u programu tradicionalno sudjeluju sljedeće države: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. U akademskoj godini 2009./2010. programu je pristupilo i Sveučilište u Prištini na Kosovu, a u akademskoj godini 2011./2012. Moldavija.
Nacionalni CEEPUS ured u Hrvatskoj nalazi se u Agenciji za mobilnost i EU programe.
 
 
ZA KOGA JE CEEPUS?
 
CEEPUS podržava mobilnost studenata preddiplomskog, diplomskog, poslijediplomskog i doktorskog studija te mobilnost nastavnog osoblja.
 
Postoje dvije vrste individualnih mobilnosti:
  • mobilnost unutar CEEPUS mreža (Network Mobility) te
  • mobilnost izvan CEEPUS mreža (Freemover Arrangement).
 
 
KAKO CEEPUS FUNKCIONIRA U SMISLU STIPENDIRANJA?
 
Posebitost je CEEPUS programa da svaka zemlja primateljica plaća troškove svoje kvote razmjene (INCOMING mobility) u valuti „jedan mjesec stipendije“ tako da su stipendije prilagođene potrebama i uvjetima života u određenoj zemlji. Stipendije uključuju smještaj, prehranu i određeni novčani iznos, a studenti su oslobođeni plaćanja školarine. Nacionalni CEEPUS ured zemlje primateljice (National CEEPUS Offices) osigurava smještaj, stipendiju i prehranu, a visokoškolska institucija primateljica brine se za realizaciju akademskog dijela programa.
 
Ovdje možete pritiskom na naziv zemlje vidjeti koliko iznose stipendije za pojedinu zemlju i na koje povlastice CEEPUS-ovi stipendisti imaju pravo u danoj zemlji. Neke zemlje potpisnice ugovora CEEPUS svojim odlaznim stipendistima refundiraju troškove puta. Zahtjev za povratom putnih troškova podnosi matična ustanova stipendista.
 
 
KAKO SE STUDENTI MOGU PRIJAVITI?
 
Prijavljuje se na objavljeni natječaj.
 
Za mobilnost unutar CEEPUS mreža (Network Mobility): natječaj je obično raspisan unutar mreže, ali svaka partnerska institucija raspisuje interni natječaj u periodu od lipnja do listopada svake godine, a studenti se mogu prijaviti za studentsku razmjenu u ljetnom semestru sljedeće akademske godine.
 
Za mobilnost izvan CEEPUS mreža (Freemover Arrangement)
Ako se studenti prijavljuju na natječaje raspisane izvan mreže u kojima je njihova matična institucija, prednost imaju studenti iz mreže, a samo se mjesta koja ostanu prazna popunjavaju „freemover“ studentima. Taj natječaj obično je raspisan od 15. studenog do 15. prosinca.
 
Prijave se vrše isključivo putem platforme CEEPUS na http://www.ceepus.info/ na koju se potrebno registrirati ili prijaviti (ako ste se prethodno registrirali) s ulogom Mobility.
 
VIŠE O CEEPUSU…
 
Nacionalni CEEPUS ured u Hrvatskoj - Agencija za mobilnost i EU programe
CEEPUS
CEEPUS FAQ
CEEPUS I EFZG
 
LINKOVI NA STARE NATJEČAJE: