Ekonomski fakultet - Zagreb

Nekoliko dobrih razloga zašto učiti francuski

Nekoliko dobrih razloga zašto učiti francuski
 
1. Učenje jednog jezika nije dovoljno
Danas nije dovoljno govoriti samo jedan strani jezik. Osoba koji govori nekoliko jezika povećat će svoje mogućnosti na tržištu rada, i to u zemlji i inozemstvu. Naučiti drugi jezik znači steći dodatno bogatstvo i otvoriti nove horizonte, osobne i profesionalne.

2. Francuski je, s engleskim, jedini jezik koji se govori na 5 kontinenata
Gotovo 300 milijuna ljudi govori francuski na 5 kontinenata. Francuski je jezik međunarodne komunikacije. Nakon engleskog, francuski je jezik koji se najviše uči u svijetu. Peti je najrašireniji jezik na svijetu (1. engleski, 2. kineski, 3. hindu, 4. španjolski). Frankofonija obuhvaća 68 zemalja. Francuska također ima najveću mrežu kulturnih ustanova u inozemstvu.

3. Prednost za profesionalnu karijeru
Francuska je peta svjetska komercijalna sila, privlači poduzetnike, istraživače i najbolje strane studente. Dva strana jezika, francuski i engleski jezik, daju prednost pri zapošljavanju u mnogim francuskim međunarodnim tvrtkama u različitim sektorima djelatnosti (distribucija, automobilska industrija, luksuzni proizvodi, zrakoplovstvo i sl.).

4. Prednost studiranju u Francuskoj
Francuski jezik omogućuje nastavak studija u Francuskoj na poznatim sveučilištima ili na visokim školama, često pod vrlo povoljnim financijskim uvjetima. Studenti koji poznaju francuski jezik mogu se natjecati i za stipendije francuske vlade za nastavak studija u Francuskoj u svim disciplinama i stjecanje međunarodno priznate diplome.
 
5.  Jezik diplomacije i međunarodnih organizacija
Francuski je i radni jezik i jedan od dva službena jezika u UN-u, UNESCO-u, NATO-u, Europskoj uniji, Međunarodnom olimpijskom odboru i Međunarodnom crvenom križu. Tečno znanje francuskog jezika važno je za sve koji razmišljaju o karijeri u međunarodnim organizacijama.

6. Otvaranje svijetu
Na internetu, francuski je treći jezik, nakon engleskog i njemačkog jezika, a ispred španjolskog jezika. Razumijevanje francuskog jezika omogućuje nam još jedan pogled na svijet komuniciranjem s govornicima francuskoga jezika na svim kontinentima i dobivanjem informacija putem glavnih međunarodnih medija na francuskome jeziku (TV5, France 24, Radio France International).

7. Otkrivanje nove neprocjenjive kulture
Francuski je jezik kulture. Nastavu francuskog jezika prate putovanja u svijet mode, gastronomije, umjetnosti, arhitekture i znanosti. Francuski jezik otvara i vrata originalnim tekstovima velikih francuskih pisaca poput Victora Hugoa ili Marcela Prousta i poznatih pjesnika poput Charlesa Baudelairea ili Jacquesa Préverta. Prekrasno je poslušati i glumce poput Alaina Delona ili Juliette Binoche, ili pak otpjevati i razumjeti pjesme Edith Piaf.

8. Jezik "prosvjetiteljstva" i znanosti
Francuski je jezik univerzalističkih ideala koje su donijeli filozofi stoljeća "prosvjetiteljstva", a koji su pomogli širenju ideje o ljudskim pravima u svijetu.
Francuski je analitički jezik koji strukturira misao i razvija kritičko mišljenje. To je jezik velikih filozofa (Descartes, Sartre ili Derrida) i uglednih znanstvenika (Pierre i Marie Curie, Pasteur, Georges Charpak ...).

9. Francuski je ugodan jezik za učenje
Suprotno uvriježenom mišljenju, francuski jezik nije težak jezik. To je jezik koji zahtijeva određenu preciznost, ali njegovo bogatstvo omogućava izražavanje mnoštva nijansi i može se brzo komunicirati na francuskom nakon svega nekoliko lekcija. Studenti također cijene francuski jezik jer je melodičan jezik.

10. Jezik za učenje drugih jezika
Učenje francuskog jezika pomaže u učenju drugih jezika, posebno romanskih jezika (španjolskog, talijanskog, portugalskog ili rumunjskog), ali i engleskog jer je više od 50% engleskih riječi proizašlo iz francuskog jezika.

11. Promicanje jezične raznolikosti
Govoreći francuski značajno se doprinosi zaštiti jezične raznolikosti u svijetu i izbjegavanju korištenja isključivo jednog jezika u globaliziranom svijetu.

12. Posjetite Pariz i Francusku
I za kraj, Francuska je najposjećenija zemlja na svijetu s više od 70 milijuna posjetitelja godišnje. Uz francuski jezik, puno je ugodnije posjetiti Pariz i sve regije Francuske - od Azurne obale preko snježnih vrhova Alpa do divljih obala Bretanje, ali i razumjeti kulturu, mentalitet i umjetnost življenja na francuski način. I francuski nije samo Francuska, to je i Švicarska, Belgija, Monako, Kanada, Afrika, Sejšeli ...