Ekonomski fakultet - Zagreb
Članovi

Makroekonomija

Katedra za makroekonomiju i gospodarski razvoj
Kolegij:            "MAKROEKONOMIJA"
ECTS:             9; satnica – 90 (P45+S45)
Grupe:             2_3_GRH-KOV
Nastavnici:    Prof. dr. sc. Alka Obadić
Viktor Viljevac, mag. oec.
3. SEMESTAR – ak.god. 2019./2020.


UPUTE ZA KOLEGIJ "MAKROEKONOMIJA" ZA AK. GODINU 2019./2020.

Nastavnici i nastava
Kolegij Makroekonomija predaje se u obliku 3+3 - tri sata predavanja i tri sata vježbi tjedno te nosi 9 ECTS-a. Nastavnici grupe 2_3_GOLJ-KES su prof. dr. sc. Alka Obadić (predavanja) i Viktor Viljevac, mag. oec. (vježbe).
Studenti iz niza razloga često mijenjaju grupe. Nikoga se neće sprječavati da ode u grupu koju smatra za njega boljom. Prebacivanje iz pojedine grupe u grupu su briga studenta i skrećemo pažnju da se prilikom prelaska moraju dogovoriti s nastavnikom u čiju grupu prelaze.
Prelasci iz drugih grupa u ovu grupu nisu mogući zbog nedostatka kapaciteta u dvoranama.
 
Uvjet za izlazak na pismeni ispit i kolokvije odnosno polaganje ispita iz kolegija „Makroekonomija“ je položen kolegij „Osnove ekonomije“ u trenutku upisa ocjene.

Prisustvovanje nastavi je prema statutu Ekonomskog fakulteta obveza svih redovitih studenta, te se ostavlja otvorenom mogućnost evidencije dolazaka na predavanjima i na vježbama.
Prisustvovanje nastavi je jedan od uvjeta za izlazak na kolokvije i potpis.

Ispitna literatura
Udžbenik:
Blanchard, O. (2011.) Makroekonomija, (prijevod Macroeconomics 5th edition), za hrvatsko izdanje Copyright Mate d.o.o., Zagreb, 2011. ISBN: 978-953-246-132-9.
Blanchard, O. (2009.) Macroeconomics, 5th edition, Pearson Education, Prentice Hall. ISBN 0132159864.

Dodatno
Zbirka zadataka:
David W. Findlay (2003.) STUDY GUIDE - Macroeconomics, 3. izdanje, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, ISBN: 0-13-100500-6.
David W. Findlay (2009.) STUDY GUIDE - Macroeconomics, 5. izdanje, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, ISBN: 0-13-207833-3.

Web-stranica:
za bolje razumijevanje gradiva svim studentima se preporuča korištenje vrlo poučne i zanimljive web-stranice: https://www.prenhall.com/blanchard odnosno
https://www.pearsonhighered.com/educator/product/Macroeconomics-6E/9780133061635.page
- navedena stranica sadrži: aktualne web zadatke koji se mijenjaju svaka 2 tjedna; 20 pitanja nakon svakog poglavlja pri čemu student odmah dobiva rješenja i ocjenu na svoju e-mail adresu; aktualne članke iz svjetske ekonomije uz svako poglavlje i dr.
Materijali za predavanja >>> kliknuti ovdje
Materijali za vježbe >>> kliknuti ovdje
 
Vježbe
Ukupno je obavezno prisustvovati na 75% predavanja i vježbama za one koji polažu ispit putem kolokvija!
 
Uvjet za potpis
Minimalno 50% prisustvovanja ukupno na predavanjima i vježbama tijekom semestra – odnosi se i na sve redovite i izvanredne studente!
Tijekom godine studenti će u vrijeme vježbi moći sudjelovati u izradi pismenih zadataka. Predviđena su ukupno dva zadatka tijekom semestra.
 
Dvogodišnji seminarski rad, završni i diplomski rad

Studenti grupe P 2_3_GRH-KOV iz kolegija Makroekonomija mogu pisati dvogodišnji seminarski rad i kao mentora izabrati Viktora Viljevca, mag.oec.
Za izradu završnih/diplomskih radova mogu se obratiti prof. dr. sc. Alki Obadić.
Svaki nastavnik ima neke posebne zahtjeve prilikom pisanja dvogodišnjeg seminarskog/završnog ili diplomskog rada, koje možete vidjeti na njihovim osobnim web stranicama.
 
Prilikom izrade dvogodišnjeg seminarskog/završnog rada naglasak ne može biti samo na doslovnom prepričavanju literature, već na njenom kritičnom korištenju.
Rad ne može biti manji od 15/30 standardnih strana plus grafikoni, tablice i popis korištene literature.
 
Detaljnije upute o izradi dvogodišnjeg seminarskog/diplomskog rada možete vidjeti i na:

https://www.efzg.hr/default.aspx?id=1890 pod „Upute za pisanje seminarskih/završnih i diplomskih radova“.