Okrugli stol

     
 

 

 

U sklopu Dana informacijske tehnologije održat će se okrugli stol na temu "Primjena informacijsko komunikacijske tehnologije u poslovanju države" tj. e-Government.
 

Uloga ICT-a u poslovanju države višestruka je, a obuhvaća pojednostavljenje i ubrzavanje procesa informacija, komunikacija i transakcija između i unutar državnih institucija. Cilj e-Javne uprave (eng. e-Government) je osigurati interoperabilnost informacijskih sustava zbog uspostave protoka informacija i komunikacije fizičkih i pravnih osoba s javnom upravom. Na taj način poboljšat će se protok informacija i izvršavanje usluga među građanima, poduzećima i državnim službenicima te se neće više puta ponavljati isti poslovi.


Okrugli stol održat će se po svečanom otvaranju skupa s početkom u 12 sati u dvorani 3, u utorak 16. studenog 2010. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U raspravi će sudjelovati renomirani stručnjaci s područja e-governmenta. Okrugli stol moderirat će prof. dr. Ivan Strugar.
 



mr. sc. Tomislav Vračić -  Načelnik odjela za provedbu programa e-Hrvatska
Tomislav Vračić pridružio se Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku 2004. godine od kada je sudjelovao u pripremi Strategije razvoja elektroničke uprave u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2009. do 2012. godine, Strategije prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj do 2011. godine te sudjeluje u pripremi nove strategije razvoja širokoppojasnog pristupa interneta. Trenutno je na poziciji zamjenika državnog tajnika, gdje vodi stručni tim koji je zadužen za provedbu Strategije elektroničke uprave. Predstavnik je Republike Hrvatske u Skupinama visokih nacionalnih predstavnika za Digitalnu agendu za Europu, razvoj elektroničke uprave i razvoj elektroničkih vještina. Također je zadužen za koordinaciju pripreme benchmarking izvještaja o elektroničkoj upravi za Europsku komisiju.

 
Ratko Mutavdžić - tehnički savjetnik Microsoft Hrvatska

Kao tehnološki glasnogovornik te voditelj razvojne i platformske grupe u Microsoftu, Ratko Mutavdžić glavni je Microsoftov tehnički savjetnik u regiji odgovoran za promicanje tehnološke strategije, odnosa tehnologije spram regionalne politike tehnološkog razvoja i implementacije iste od strane korporacija, države te akademskog sektora. U njegovo područje djelovanja spadaju i pitanja oko politike upotrebe tehnologije, čiji primjeri uključuju cijeli niz tehnoloških rješenja i arhitektura vezanih za sigurnost, privatnost, otvorene standarde, interoperabilnost, OSS i slično.

 



dr. sc. Zoran Bohaček - predsjednik Hrvatske udruge banaka

Nakon 18 godina karijere u Kanadi i Monaku, u svojstvu voditelja južnoeurposke regije tvrtke Fair, Isaac & Co. International gdje je odigrao važnu ulogu u razvoju prvog sustava credit scoring-a u Italiji, Zoran Bohaček vraća se u Hrvatsku 1998 godine i sudjeluje u uspostavljanju kreditnog registra. U listopadu 1999. godine uspostavlja Hrvatsku udrugu banaka (HUB) čiji je osnivač i direktor do danas. Od 2005. godine član je uprave Hrvatskog Registra obveza po kreditima (HROK), sudjeluje u radu savjetodavnih/uredničkih odbora stručnih časopisa, a predaje i na poslijediplomskom doktorskom studiju Sveučilišta u zagrebu na teme tržišta kapitala i upravljanje rizicima.

 



prof dr. sc. Ivan Strugar - profesor Ekonomskog Fakulteta i moderator okruglog stola

Dr. sc. Ivan Strugar doktorirao je pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2002. godine na temu "Komparativna analiza poslovnih baza podataka i njihov utjecaj na poslovno odlučivanje". Sudjeluje u izvođenju nastave na preddiplomskom sveučilišnom i stručnom studiju te poslijediplomskom studiju, a obavlja dužnost voditelja diplomskog studija. U svojem znanstvenom radu bavi se područjimaiInformacijske tehnologije u poslovanju, uredski informacijski sustavi, suradnički sustavi, elektroničko poslovanje i informacijska tehnologija u poslovnom prognoziranju. Za svoj znanstvnei rad dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada.