Gostujuće predavanje - Kružna ekonomija od ideje do implementacije - primjena za Hrvatsku na temelju američkog iskustva

Katedra za međunarodnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta – Zagreb povodom obilježavanja 99. rođendana Ekonomskog fakulteta poziva vas na predavanje Mr. Björgvina Sævarssona, osnivača i predsjednika uprave Yorth Grupe i člana globalne mreže eksperata Svjetskog gospodarskog foruma, na temu:
 
„Kružna ekonomija od ideje do implementacije - primjena za Hrvatsku na temelju američkog iskustva“
 
Mr. Sævarsson će raščlaniti ključne komponente restorativne infrastrukture (energija, voda, otpad, urbana proizvodnja hrane, mobilnost i socijalna infrastruktura), te će objasniti na koji ih je način moguće zajednički integrirati kako bi se postigli ciljevi koji inače ne bi bili mogući: lokalni gospodarski razvoj, masovno stvaranje zelenih radnih mjesta, sigurnost opskrbe hranom/vodom/energijom, obnova staništa kroz zelenu i plavu infrastrukturu – a sve kroz pretvaranje otpada u vrijednost. Prezentacija će ujedno pokazati kako mjerimo i definiramo uspjeh izvan financijskih okvira, uključujući konkretne primjere kako možemo pomoći Zagrebu i Hrvatskoj da uštede ogromne troškove, dok su ujedno u stanju uspostaviti novo „restorativno gospodarstvo“.
 
Predavanje će se održati u ponedjeljak 9. prosinca 2019. u 16 sati u Dvorani 3 Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Program prezentacije:
  • Uvod u kružnu ekonomiju (što ljudi rade u prostoru i što radimo drugačije)
  • Metrika kružne ekonomije  (kako izmjeriti uspjeh)
  • Studija izvodljivosti kružne ekonomije (primjer trenutnog rada na infrastrukturi i strategiji gospodarskog razvoja)
  • Infrastruktura kružne ekonomije (kako možemo pomoći Hrvatskoj uključujući uštede u troškovima i novo gospodarstvo)
  • Rasprava / Q&A