Financije za svakoga

Na Ekonomskom fakultetu 14. veljače 2018. održan je forum Financije za svakoga. Riječ je o zajedničkom projektu Ekonomskog fakulteta, Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava i Native Ad Studija Hanza Medije, koji je pokrenut s ciljem povećanja financijske pismenosti i kako bi se građanima Hrvatske olakšalo svakodnevno donošenje financijskih odluka.

Okupljene su pozdravili dekan fakulteta  prof. dr. sc. Lajoš Žager i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić. Na financijsku pismenost osvrnuo se i ministar financija Zdravko Marić, koji je istaknuo da je Hrvatska prema financijskoj pismenosti svojih građana, po istraživanju provedenom 2015. godine,  zauzela loše 29. mjesto od 31 europske zemlje, te da su  upravo ti rezultati  bili alarm kojim je Hrvatska upozorena da se edukacija o financijskoj pismenosti mora provoditi sustavno i kontinuirano.
U sklopu projekta organizirano je osam radionica u sedam gradova na kojima je sudjelovalo 350 ljudi. Provedeno je i eksperimentalno istraživanje „Financijskom edukacijom do boljeg života u mirovini“, a rezultate su predstavile  docentice Ekonomskog fakulteta Andrea Lučić i Dajana Barbić.

Uslijedio je panel na temu „Kako povećati financijsku pismenost građana Hrvatske“, na kojem su svoje stavove iznijeli Ante Žigman, predsjednik Upravnoga vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Bojan Fras, viceguverner Hrvatske narodne banke, Manica Hauptman, savjetnica za gospodarska pitanja u Predstavništvu Europske komisije, Darko Tot načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva znanosti i obrazovanja, Dijana Bojčeta Markoja, direktorica  Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskih fondova i stručnjakinja za osobne financije prof. dr. sc. Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta.

Forum Financije za svakoga okupio je vodeće ljude hrvatske financijske industrije i akademske zajednice, među kojima su bili i ravnatelj HAZU-a akademik Zvonko Kusić, bivši šef Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i voditelj ureda Europske investicijske banke (EIB) u Zagrebu Anton Kovačev, predsjednici uprava mirovinskih fondova i dobrovoljnih osiguravajućih društava, predstavnici Ministarstva obrazovanja i znanosti, Europske komisije i  Ekonomskog fakulteta.
 
Fotogaleriju pogledajte ovdje