Završnica Moot Court Croatia 2015.

 Otprilike šest mjeseci posvećenih organizaciji Moot Court Croatia natjecanja od strane istoimenog organizacijskog tima i četiri mjeseca utrošena na pripremu za samo natjecanje od strane natjecateljskih ekipa, sada su iza nas. Dugačak je to bio put, ali kao i svaki započeo je prvim korakom. Za neke je to bila odluka da se pridruže eSTUDENTu i odaberu MCC kao svoj tim, a za druge prijava na natjecanje potaknuta željom za prikupljanjem praktičnog iskustva i odmjeravanjem snaga s kolegama studentima prava iz cijele države.

MCC natjecanje sastoji se od dva dijela: pisanja podnesaka te usmenih ročišta. Do usmenog stadija natjecanja, uz potporu svojih mentora, doguralo je točno 14 natjecateljskih ekipa koje su bile najuspješnije u prvoj fazi natjecanja, pisanju podnesaka. Treba napomenuti kako je partner projekta IUS-INFO omogućio svim natjecateljima neograničeno pretraživanje pravnih izvora na svom portalu te na im na taj način olakšao snalaženje u moru informacija s kojima su se trebali suočiti u pripremi svojih argumenata.

Svečano otvorenje usmenog dijela natjecanja održano je u petak, 8. svibnja u prostoru Državnog arhiva u Zagrebu. Tada su natjecateljske ekipe putem ždrijeba saznale protivnike kojima će se suprotstaviti na ročištima prvoga dana. Usmena ročišta podijeljena u dva dijela održala su se u subotu i nedjelju, 9. i 10. svibnja.

Upravo usmena faza predstavlja vrhunac Moot Court Croatia natjecanja. Studenti imaju priliku pred sudačkim tijelom pokazati umijeće pravne argumentacije, logičkog zaključivanja i retoričkih sposobnosti, a njihov uspjeh uvelike ovisi o radu i trudu koji su uložili tijekom priprema. Prvog dana usmenih rundi u prostorijama Općinskog kaznenog suda u Zagrebu svaka od ekipa sudjelovala je na dva ročišta, jednom u ulozi tužitelja, a drugi puta u ulozi tuženika. Četiri tima s najboljim rezultatima prošla su dalje u polufinale i finale.

Posljednje dvije runde održane su u nedjelju, 10. svibnja u prostorijama Županijskog suda u Zagrebu. U finale su ušle ekipe 202 iz Zagreba i 207 iz Osijeka. O njihovoj kvaliteti govori i činjenica da su upravo oni pokupili sve najvažnije nagrade.  Tako je ekipa 207 iz Osijeka, koju čine Ćosić Romana, Kneževič Katarina, Metelko Tomislav i Vrdoljak Mario, osvojila nagradu za najbolji pisani podnesak, a također je članica njihove ekipe Katarina Knežević nagrađena kao najbolji govornik. Prvo mjesto osvojila je ekipa 202 iz Zagreba: Drpić Daria, Đapo Jasmina, Lučić Marko i Maligec Marko. Čestitamo!

Uz laskave titule pobjednici su osvojili i vrlo vrijedne i primamljive nagrade. Tako su si članovi pobjedničke ekipe osigurali ljetne prakse u partnerskim odvjetničkim uredima i put u Bruxelles, dok je drugoplasirana ekipa osvojila besplatno sudjelovanje na prestižnoj eSTUDENTovoj Dubrovnik Summer School. Najbolja govornica dobila je Pravni leksikon kao poklon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a ekipa s najboljim pisanim podneskom zaslužila je paket knjiga iz pravne struke koje je osigurao partner projekta Narodne novine.

Nakon proglašenja pobjednika slavlje je nastavljeno opuštenim druženjem u hostelu Swanky Mint gdje je održan party s karaokama za sve natjecatelje i sudionike.

Svi oni koji su odvojili vikend za podršku natjecateljima mogu s ponosom reći da su povukli pravi potez i bili posljednji komadić ove nevjerojatne slagalice zvane Moot Court Croatia. I ovogodišnje natjecanje još je jednom potvrdilo da u Hrvatskoj postoji puno odvažnih i proaktivnih mladih pravnika koji svoje vrijeme i trud ulažu u pripremu za ovo, po mišljenju mnogih sudaca, odvjetnika i članova akademske zajednice, jako korisno i hvalevrijedno natjecanje koje je odlična priprema za budući rad u struci.