Profesor Steve Keen održao predavanje na Ekonomskom fakultetu

 U organizaciji Financijskog kluba 13. svibnja 2015. gostujuće predavanje održao je profesor Steve Keen, dekan School of Economics, History and Politics na Kingston University u Londonu.
Predavanje pod nazivom „Možemo li predvidjeti iduću krizu?“ izazvalo je veliki interes studenata, ali i profesora. U izlaganju se dotaknuo svojeg predviđanja financijske krize iz 2008. i tumačenja financijskih ciklusa.
Steve Keen svjetski je poznati ekonomist, prvi među rijetkima koji je svojim teorijskim radom točno predvidio globalnu financijsku krizu iz 2008. godine. Na njega su najviše utjecali prije svega H. Minsky, ali i drugi velikani ekonomske misli poput Keynesa, Schumpetera i Marxa. Žestoki je kritičar neoklasične ekonomike, ponajviše njenog steriliziranog metodološkog okvira, ispunjenog ideologijom statusa quo i kronične odvojenosti od stvarnosti. Poznata je njegova knjiga Debunking Economics, a osnovu svoje teorije gradi na ‘hipotezi financijske nestabilnosti’ H. Minskog, te kasnoj dugovno-deflacijskog teoriji Irvinga Fishera.
Dobitnik je nagrade Reveree Award od Real World Economics Review iz 2010. godine. Ova se nagrada dodjeljuje ekonomistima koji su prvi i najjasnije predvidjeli globalnu financijsku krizu i javno upozorili na nju, ali i  ekonomistima čiji bi radovi ponajviše mogli spriječiti novu globalnu financijsku krizu u budućnosti.

Snimka predavanja >>>