Predavanje prof. Dereka Van Rheenena sa University of California, Berkeley, USA

Katedra za turizam s Ekonomskog fakulteta Sveučilišna u Zagrebu poziva na predavanje Prof. Derek Van Rheenen sa University of California, Berkeley, USA u ponedjeljak 4.4.2016. u 14 sati u Kongresnoj dvorani, koji će u sklopu kolegija “Turizam i okoliš” održati predavanje na temu “The Sport Tourism Field: A Social-cultural Perspective”. U svom predavanju prof. Van Rheenen će istaknuti socio-kulturni aspekt razvoja sportskog turizma, njegovu ulogu u današnjem životu te u ukupnim turističkim kretanjima. Ujedno će govoriti o brojnim utjecajima sportskog turizma na okoliš pa će  te će biti pokazana važnost razvoja ovog oblika turizam na temeljima održivosti.
 
 
Ujedno, prof. Van Rhenen će u utorak 5.4.2016. godine u Sportskoj dvorani održati predavanje/prezentaciju na temu “Goalball-a” kao sporta za slijepe i slabovidne u sklopu Sveučilišnog programa, a u sklopu pokretanja Inicijative: „Sport za slijepe proširuje perspektive“ na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prof. Van Rheenen će tijekom svoje prezentacije govoriti o važnosti uvođenja ovakvih kolegija u redovitu sveučilišnu nastavu, koji nije namijenjen samo slijepim i slabovidnim osobama, već svim studentima, a već se izvodi na University of California, Berkeley, USA. Uvođenje ovakvih kolegija omogućava studentima s različitim stupnjevima oštećenja vida mogućnost integracije među ostale studente kroz sportsku aktivnost te se ujedno kod ostalih studenata potiče razvoj senzibilizacije prema slijepim i slabovidnim osobama, ali i svim osobama s invaliditetom.
 
CV:
Prof. dr. sc. Derek Van Rheenen diplomirao je iz područja Političke ekonomije i Njemačkog, a doktorirao na Cultural Studies, područje Antropologija, sve na University of California, Berkeley, USA. Na istom Sveučilištu zaposlen je od 1997. godine, a njegovo područje interesa obuhvaća kulturne studije i sport, povezanost između sporta i edukacije te razvoj i ulogu sportskog turizma u ukupnim turističkim kretanjima. Prof. Van Rheenen je voditelj UC Berkeley's Cultural Studies of Sport in Education (C.S.S.E.) Master's programa te je od 2012. godine direktor Athletic Study Center and was named a Chancellor's Public Scholar na U.C. Berkeley, USA. Bio je gostujući profesor na International University of Monaco te je do sada objavio radove u Journal of Sport & Tourism, International Review for the Sociology of Sport, International Journal of Sport and Society, Journal for the Study of Sports and Athletes in Education, and Journal of College Student Development. https://gse.berkeley.edu/people/derek-van-rheenen