Okrugli stol Chile as OECD Member: Sharing Valuable Experience with Croatia on Path to Membership

Pozivamo vas na okrugli stol pod nazivom Chile as OECD Member: Sharing Valuable Experience with Croatia on Path to Membership, koji će se održati 5. prosinca 2018. u 11 sati u dvorani 3 na  Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
 
Okrugli stol organiziraju Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Veleposlanstvo Republike Čile u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i Institutom za javne financije.
 
Čile je 2010. godine postao prvom latinoameričkom zemljom članicom OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), međunarodnog tijela koje okuplja najrazvijenije države svijeta. Čileansko članstvo u ovom odabranom društvu država rezultat je desetljeća kontinuiranog ekonomskog i društvenog rasta, što je omogućilo Čileu da se pozicionira kao najrazvijenija zemlja Latinske Amerike, priznajući mu tako povijesni uspjeh da je kao južnoamerička zemlja prihvaćen u OECD-u.
 
Imajući u vidu interes Hrvatske za ulaskom u ovu organizaciju, upoznavanje s čileanskim iskustvom može biti od velike važnosti za Hrvatsku. Stoga će predstavnici Čilea podijeliti svoja iskustva tijekom pregovora za ulazak u OECD, kojem su se priključili 2010. godine i time ispunili postavljeni cilj da postanu prvom južnoameričkom članicom OECD-a.
 
Felipe Morandé Lavín, stalni predstavnik Čilea pri OECD-u osvrnut će se na to kako je članstvo u OECD-u utjecalo na proces formuliranja i provođenja javnih politika u Čileu, dok će se Rodrigo Monardes Vignolo, savjetnik stalne delegacije Čilea pri OECD-u, fokusirati na tehničke aspekte procesa pridruživanja Čilea OECD-u.
 
Predstavnici Hrvatske, prof. dr. sc. Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije i doc. dr. sc. Vinko Zaninović s Ekonomskog fakulteta u Rijeci osvrnut će se na važnost članstva u OECD-u koja rezultira efektima prelijevanja na svaku zemlju članicu, te koristima i troškovima od ulaska u OECD. Prof. dr. sc. Ott naglasit će važnost proračunske transparentnosti, otvorenosti i građanske participacije, te ulogu OECD-a kao promotora najboljih praksi proračunske transparentnosti, dok će doc. dr. sc. Zaninović analizirati iskustva baltičkih zemalja i Slovenije u okviru pristupnih ugovora te očekivanja koja Hrvatska ima u tom pogledu.
 
MODERATOR: doc. dr. sc. Velibor Mačkić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 
Molimo da svoj dolazak potvrdite  putem  linka