Održana prva statistička konferencija u Hrvatskoj - ISCCRO '16

 U organizaciji Hrvatskog statističkog društva (HSD) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) tijekom 5. i 6. svibnja 2016. u Zagrebu je održana prva statistička konferencija ISCCRO '16: „Novi izazovi službene i primijenjene statistike u zemljama Europske Unije“.
Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a akademski partner konferencije bio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Pozdravnim govorom konferenciju su otvorili predsjednica Hrvatskog statističkog društva i predsjednica programskog odbora konferencije, prof. dr. sc. Ksenija Dumičić, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku i predsjednik konferencije Marko Krištof, predsjednica znanstvenog odbora konferencije i prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i doktorate Ekonomskog fakulteta- Zagreb, prof. dr. sc. Nataša Erjavec i mr. sc. Zvonimir Savić direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.
Glavni cilj konferencije bio je upozoriti na izazove službene i primijenjene statistike u europskim zemljama, te okupiti statističku elitu iz čak 11 zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Italije, Poljske, Makedonije, Srbije, Singapura, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država.
Plenarno izlaganje na temu: “New Developments in Seasonal Adjustment“ održao je prof. dr. sc. Ante Rozga, redoviti profesor na Katedri za Kvantitativne metode Ekonomskog fakulteta- Split,  nakon čega je uslijedilo 12 paralelnih sekcija na kojima je prezentirano 55 radova koje je napisalo 120 autora. Radovi su objavljeni u dvije publikacije i to: Book of Abstracts of the ISCCRO – international statistical conference in Croatia” – (Print ISSN 1849-9864) koja sadrži 56 sažetaka i “Proceedings of the ISCCRO – international statistical conference in Croatia(Electronic version ISSN 1849-9872) u kojoj je sadržano 34 cjelovitih radova. Glavne urednice obje publikacije su redovite profesorice s Ekonomskog fakulteta-Zagreb, prof. dr. sc. Ksenija Dumičić, prof. dr. sc. Nataša Erjavec i prof. dr. sc. Mirjana Pejić Bach.
ISCCRO '16 podržali su predstavnici nacionalnih statističkih društava iz cijele regije. Također, dodijeljena je i nagrada za najbolji rad u posebnoj sekciji: Izazovi službene statistike, koju su osvojili autori Petar Sorić, Mirjana Čižmešija i Ivana Lolić sa Katedre za statistiku Ekonomskog fakulteta- Zagreb, za rad: “The challenges of estimating monthly national accounts data in Croatia”.
Dobroj organizaciji i ugodnoj atmosferi na konferenciji pridonijeli su članovi organizacijskog odbora doc. dr. sc. Anita Čeh Časni i dr. sc. Bersilav Žmuk sa Katedre za statistiku Ekonomskog fakulteta-Zagreb i Mario Gavrić iz Državnog zavoda za statistiku. Slijedeća konferencija planirana je za svibanj 2018. godine, a više informacija o ISCCRO`16 nalazi se na linku https://www.hsd-stat.hr/en/isccro_en/about-isccro16/ .