Konferencija „Indeks digitalizacije – potencijal i prepreke bržem rastu“

Konferencija „Indeks digitalizacije – potencijal i prepreke bržem rastu“ održat će se 2. srpnja 2018. u 12 sati u Kongresnoj dvorani na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 
 
Konferenciju organiziraju Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomski institut, Zagreb, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci.
 
Na konferenciji će po prvi put kod nas biti predstavljeni ključni nalazi o stupnju digitaliziranosti Hrvatske, u sklopu šire međunarodne studije ”Utjecaj digitalne transformacije na zemlje Zapadnog Balkana”. Riječ je o prvoj studiji koja je izračunala indekse digitalizacije šest zemalja Zapadnog Balkana i stavila ih u međusobni odnos. Studija je potvrdila snažan poticaj digitalizacije gospodarskom i društvenom razvoju. Izračunato je da povećanje opće razine digitalizacije od 10% trajno povećava stopu rasta BDP-a za 0,63% te da povećanje digitalizacije od 1% u proizvodnim poduzećima trajno povećava zaposlenost za 1,2%. Bit će predstavljene i konkretne preporuke za otklanjanje prepreka koje usporavaju digitalni razvoj Hrvatske.
 
Studiju koja je nastala u organizaciji regionalne inicijative WB6 o digitalizaciji Zapadnog Balkana predstavit će voditelji istraživanja:
  • Dr. sc. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog Instituta, Zagreb
  • Prof. Florian Bieber, voditelj Centra za studije o jugoistočnoj Europi Sveučilišta u Grazu
 
Nakon predstavljanja studije održat će se zanimljiva panel rasprava o rezultatima studije u kojoj će ključni dionici u procesu digitalizacije Hrvatske podijeliti svoja viđenja kako možemo ubrzati proces digitalizacije i iskoristiti njen puni potencijal.
 
Pozivamo Vas da nam se pridružite u zanimljivoj raspravi!
 
Molimo da svoj dolazak prijavite putem obrasca.

Program konferencije možete pogledati ovdje