Dani Europske unije 2014

Projekt „Dani Europske unije 2014.“ će se 07. i 08. svibnja 2014. održati na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o tradicionalnom projektu kojeg organizira Hrvatska studentska asocijacija (HSA), a ove godine s ponosom obilježavamo petnaestu godišnjicu postojanja. Projekt ima potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Projekt „Dani EU“ je osmišljen kao niz stručnih predavanja, prezentacija i radionica na temu Europske unije koje će studentima Sveučilišta u Zagrebu i ostalim sudionicima projekta prezentirati renomirani govornici, ekonomski stručnjaci, političari, veleposlanici te ostali ugledni gosti.

Prijašnjih godina, „Dani Europske Unije“ su bili posvećeni ulasku Hrvatske u Europsku uniju i promjenama koje nas očekuju. Ove godine, značaj projekta je još veći, s obzirom da je Hrvatska punopravna članica te više nije samo pasivan promatrač, već aktivno sudjeluje u kreiranju europske politike. Stoga je izuzetno važno upoznati studente Sveučilišta u Zagrebu s ulogom koju Hrvatska ima te koju ulogu oni imaju kao građani te iste Unije.

Projekt je zamišljen kao dvodnevna manifestacija. Raspravljat će se o ulozi Hrvatske u EU, kroz predstavljanja i približavanja rada europskih institucija s posebnim naglaskom na europske parlamentarne izbore, ali posvetit ćemo i dio predavanja tome što je članstvo u EU donijelo Hrvatskoj te kako je ono utjecalo na temeljne gospodarske sektore, poput poljoprivrede, turizma, tržišta rada i pravosuđa.

Svečano otvorenje projekta „Dani Europske unije 2014. – (O)živimo Europu!“ će se održati 7. svibnja 2014. godine s početkom u 9:00 sati na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
Kao i prošlih godina, na svečano otvorenje očekujemo dolazak Ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predstavnike europskog diplomatskog zbora te drugih uglednika koji će svojom nazočnošću uveličali našu svečanost.


Program projekta „Dani Europske unije 2014.“


Srijeda, 07.05.2014. dvorana 14

9.00 - 11.00 - Svečano otvorenje projekta i domjenak
- Pozdravni govor voditeljice projekta Tene Šurbek, Hrvatska studentska asocijacija
- Pozdravni govor dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Tonćia Lazibata
- Pozdravni govor prve potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova prof.dr.sc. Vesne Pusić
- Pozdravni govor ministra poduzetništva i obrta g. Gordana Marasa
- Pozdravni govor Veleposlanika Grčke Nj.E. gđa Eleni Gerokostopoulou

11.00.- 12.15. g. Nikica Gabrić

12.30 - 13.45 – g. Tonino Picula: Važnost europskih parlamentarnih izbora

14.00 – 15.00 – Voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, g. Branko Baričević: Uloga Europske komisije


Četvrtak, 08.05.2014. dvorana 34

11.00 - 12.30 – Sudac Trgovačkog suda g. Mislav Kolakušić: Kako se promijenilo pravosuđe RH nakon ulaska u Europsku uniju

12.30 – 13.00 - pauza

13.00 - 14.00 – g. Nenad Bakić: Poduzetništvo u turizmu

14.00 - 15.00 – Veleposlanik Poljske Nj. E. g. Maciej Grzegorz Szymanski: Što možemo naučiti od Poljske

15.00 - 16.00 – g. Andrej Plenković: Prilike za mlade u EU institucijama