Sveučilište u Zagrebu - Ekonomski fakultet

Hrvatski English
Brzi linkovi
Katedra za pravo

Katedra za pravo

Dobrodošli na stranice Katedre za pravo!

U okviru Katedre za pravo izvodi se veći broj obveznih i izbornih kolegija na stručnim te preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim sveučilišnim studijima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Također, Katedra za pravo organizira i poslijediplomski specijalistički studij „Pravni i gospodarski okvir poslovanja u EU“ koji je dosad pohađalo deset generacija studenata. Članovi Katedre za pravo organizatori su niza znanstvenih i stručnih skupova iz područja prava društava i prava tržišnog natjecanja.

U okviru Katedre za pravo prof.dr.sc. Hana Horak je koordinator i nositelj međunarodnog projekta "European and International Law Master Programme Development in Eastern Europe InterEULawEast" kojeg financira EACEA (Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu Europske komisije) iz programa Tempus. U projektu sudjeluje devet sveučilišta iz pet različitih država. Projekt omogućava potporu aktivnostima za razvoj obrazovnog procesa, metoda učenja i znanstveno-istraživačkog rada kod akademskog osoblja i studenata te suradnju između partnerskih sveučilišta. Temeljni cilj projekta je unaprijeđenje poslijediplomskih studija u partnerskim institucijima izvan EU. U okviru projekta pokrenut je i znanstveni časopis "InterEULawEast - Journal for the International and European Law, Economics and Market Integrations" koji je indeksiran u bazama podataka ProQuest i HeinOnline.

Nadalje, u okviru projekta je do sad održano nekoliko znanstvenih i stručnih skupova: četiri međunarodne znanstvene konferencije "Legal Reform and EU Enlargement - Transfer of Experiences", od kojih je prva održana u Mariboru (14.2.2014.), druga u Kazanu (13.-14.11.2014.), treća u Zagrebu (21.-23.3.2016.), a četvrta u Mariboru (4.-5.7.2016.); te napredna međunarodna ljetna škola "Advanced Summer Course in European Internal Market Law" (23.-28.6.2014.) u zagrebačkom Tempus centru koji je otvoren pri Ekonomskom fakultetu. Nadalje, uz provedbu gostujućih predavanja znanstvenika iz EU na partnerskim sveučilištima izvan EU u Zagrebu je 13.2.2014. održan i prvi sastanak sa studentima. Više o projektu na poveznici: InterEULawEast.

Katedra za pravo od 2008. god. nosi europski naslov Jean Monnet Chair. Naslov Jean Monnet Chair dodijeljuje EACEA agencija Europske komisije sveučilišnim profesorima koji predaju predmete vezane uz EU i europski integracijski proces.

Pored poslijediplomskog specijalističkog studija, Katedra organizira više specijaliziranih predmeta vezanih uz EU koje studenti preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Ekonomskog fakulteta mogu upisati kao izborne kolegije. Također, u okviru BDIB programa na engleskom jeziku Katedra za pravo izvodi niz predmeta na prvoj, trećoj i četvrtoj godini studija.

 

__________________________________