O EUROPSKOM DOKUMENTACIJSKOM CENTRU

 O EUROPSKOM DOKUMENTACIJSKOM CENTRU
 
Europski dokumentacijski centri osnivaju se pri akademskim institucijama ili istraživačkim institutima u državama članicama EU-a radi pružanja potpore izučavanju i edukaciji u području politika i prava Europske unije. Mrežu EDC-ova osnovala je Europska komisija 1963. godine. Od 2001. godine EDC-ovima rukovodi Glavna uprava za komunikaciju (DG COMM), a od 2005. godine EDC mreža je postala dijelom mreže informacijskih centara Europe Direct, u skladu s Komunikacijom Europske komisije (COM (2004)196) o provedbi informacijske i komunikacijske strategije EU-a.
 
Glavni zadaci EDC-ova su:
•             Promicati i razvijati studijska i istraživačka djelovanja u području europske integracije
•             Omogućiti javnosti pristup informacijama i izvorima o Europskoj uniji i njezinim politikama, osobito u akademskom i sveučilišnom okruženju
•             Sudjelovati u raspravama o EU-u, kada je to prikladno, u suradnji s drugim europskim informacijskim službama i mrežama za prijenos informacija
  
Uključivanjem u mrežu EDC-ova, Knjižnično-dokumentacijski centar Fakulteta će biti u mogućnosti pružiti priliku ponajprije studentima i ostalim članovima akademske i znanstvene zajednice da se na mulitidisciplinaran način educiraju o Europskoj uniji, ali i ostaloj javnosti koja je zainteresirana za informacije o vrednotama Europske unije. Osiguravanjem tekućih i pouzdanih informacija o obrazovnom, ekonomskom i političkom životu Europske unije, kao i o ostalim važnim europskim pitanjima omogućit će se promicanje i razvijanje znanstvenog djelovanja u području europskih integracija.
 
Voditeljica EDC-a na Ekonomskom fakultetu – Zagreb je Zrinka Udiljak Bugarinovski, koordinatorica Marija Šimunović, a u rad EDC-a uključene su sve djelatnice INDOK službe Knjižnično-dokumentacijskog centra.
EDC će biti na raspolaganju svim korisnicima kroz cjelodnevni rad knjižnice, a gosti koji trebaju uslugu iz EDC-a trebaju se prethodno javiti dežurnom djelatniku u čitaonici.