Okrugli stol "Nefinancijsko izvještavanje – Izazov održivog poslovanja"

Sveučilište u Zagrebu
Ekonomski fakultet Zagreb
Prof. dr. sc. Nidžara Osmanagić Bedenik i suradnici organiziraju
 
Okrugli stol
 
Nefinancijsko izvještavanje – Izazov održivog poslovanja
 
Predstavljanje rezultata empirijskog istraživanja u poduzećima u Hrvatskoj
 
U četvrtak, 31.3.2016. u 13 sati
 
U dvorani 14 (Nova vijećnica) Ekonomskog fakulteta Zagreb
 
Klimatske promjene, smanjenje bioraznolikosti, različiti oblici zagađenja okoliša opasnosti su ali i izazovi za nove poslovne prilike, inovacije, poboljašnje poslovnih procesa, bolje upravljanje rizicima, stvaranje novih izuma i novih načina proizvodnje i potrošnje energije.

Nefinancijsko izvješće upravo obuhvaća ekološke i socijalne aspekte poslovanja poduzeća i postaje od 1.1.2017.godine obavezno za sve subjekte od javnog interesa s više od 500 zaposlenika.
Važnost problema potaknula nas je da istražujemo domaću poslovnu praksu: Postoji li iskustvo nefinancijskog izvještavanja u poduzećima u Hrvatskoj? Koja načela dominiraju, što poduzeća motivira i kojim interesnim skupinama se najčešće obraćaju? Kako informacijsko-komunikacijska tehnologija pridonosi izvještavanju o održivom razvoju? Postoje li matematički modeli koji prate odnos ulaganja u održivo poslovanje i održivog profita i kako ih je moguće primijeniti? Namjeravali smo istražiti aktualnu praksu izvještavanja o društveno odgovornom i održivom poslovanju te pružiti pomoć i podršku poduzećima u procesu uvođenja i primjene nefinancijskog izvještavanja. U ovoj su knjizi objavljeni rezultati istraživanja domaće poslovne prakse provedeni u prosincu 2015. godine. U istraživanju su sudjelovale dvije skupine poduzeća: jedna skupina  (grupa A) je obuhvaćala poduzeća – članove Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR), dok je druga skupina (grupa B) obuhvaćala 50 najvećih poduzeća prema kriteriju ukupnog prihoda, izlistanih na Zagrebačkoj burzi, i to u djelatnostima proizvodnje, trgovine, informacija i komunikacija i energetike. U drugoj grupi sva poduzeća zapošljavaju više od 500 djelatnika i Direktiva o nefinancijskom izvještavanju se izravno odnosi na njih. Rezultati istraživanja pružaju jedinstvenu mogućnost uvida u aktualno stanje kao i u razlike između jedne i druge grupe poduzeća te su prilika i poticaj za usporedbu vlastitog iskustva sa iskustvima drugih poduzeća.

Na ovom okruglom stolu autori će prezentirati rezultate empirijskog istraživanja u poduzećima u Hrvatskoj, objavljeni u knjizi: Prof. dr. sc. Nidžara Osmanagić Bedenik, Prof. dr. sc. Ivan Strugar, Dr. sc. Davor Labaš, Vedran Kojić, univ.spec.oec.:
 
Nefinancijsko izvještavanje – Izazov održivog poslovanja
Rezultati empirijskog istraživanja u poduzećima u Hrvatskoj
M.E.P. Zagreb, 2016.