Okrugli stol "Uloga izučavanja povijesti ekonomske misli u obrazovanju ekonomista"

Okrugli stol „Uloga izučavanja povijesti ekonomske misli u obrazovanju ekonomista“ održan je 3. prosinca 2015. u organizaciji Katedre za ekonomsku teoriju. Pozdravne govore održali su prof. dr. sc. Ilko Vrankić, pročelnik Katedre i prodekan Jurica Pavičić.
 
Na skupu su sudjelovali prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, prof. dr. sc Đuro Benić, dr. sc. Tomislav Herceg, Marko Družić, mag. oec., dr. sc. Fran Galetić i dr. sc. Danijel Mlinarić.  
 
Profesor Benić je govorio o Bibliji kao izvoru nadahnuća za ekonomsko  ponašanje. U izlaganju je naveo brojne biblijske primjere koje je moguće  povezati s ekonomijom i iz kojih se vidi ekonomski način promišljanja. U  drugom izlaganju su Marko Družić, mag. oec., i dr. sc. Tomislav Herceg  analizirali isprepletenost povijesti ekonomske misli i ekonomske  povijesti. U izlaganju su objasnili važnost izučavanja tih materija u  okviru studija ekonomije i poslovne ekonomije te prikazali neke od najzanimljivijih trenutaka iz ekonomske povijesti. Treće izlaganje  pripremili su dr. sc. Fran Galetić i dr. sc. Danijel Mlinarić na temu  hrvatske ekonomske misli. Na početku su naveli podjelu na četiri vremenska razdoblja u koja su razvrstali poznate hrvatske ekonomiste, a  zatim su izdvojili dvojicu koje su detaljnije analizirali - Benedikta  Kotruljevića i Miju Mirkovića.
 
U završnom izlaganju, nakon kraće rasprave o izloženim  temama,  prof. dr. sc. Ljubo Jurčić  prezentirao je povijest ekonomske misli kao nepresušan izvor rješenja  sadašnjih i budućih ekonomskih stranputica, pri čemu je stavio naglasak  na važnost izučavanja ekonomske misli kroz povijest.
 
Galerija slika >>