Ekonomski fakultet svečano obilježio 95. obljetnicu postojanja

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu svečanim programom proslavio je Dan fakulteta i 95. obljetnicu. Svečanu proslavu svojim dolaskom i prigodnim govorima uveličali su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar i prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.
 Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu svečanim programom proslavio je Dan fakulteta i 95. obljetnicu. U uvodnom obraćanju dekan prof. dr. sc. Lajoš Žager osvrnuo se na dugogodišnju tradiciju, posebno istaknuvši brojne iskorake provedene u posljednjih godinu dana kao što su  postignuća na području međunarodne suradnje s uglednim svjetskim institucijama, razvoj novih studijskih programa, provođenje brojnih znanstvenih skupova i projekata u koje su uključeni profesori i studenti s Ekonomskog fakulteta - Zagreb.

Svečanu proslavu svojim dolaskom i prigodnim govorima uveličali su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar i prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.
Predsjednica Republike istaknula je kako snažno podupire rad djelatnika Fakulteta i njihova nastojanja da pruže kvalitetno obrazovanje svojim studentima te na taj način potpomognu razvoju gospodarstva i međunarodnoj vidljivosti i prepoznatljivosti zagrebačkog Sveučilišta.

„Ne mogu ne istaknuti važnost uloge obrazovanja u gospodarskom razvoju zemlje“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako u vremenima koja su za hrvatsko gospodarstvo vrlo teška i u kojima se traži najviše moguće zalaganje za prevladavanje krize, primjer djelovanja Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – suradnja s realnim gospodarstvom kroz različite edukacijske programe, izradu stručnih studija i elaborata tvrtkama i javnim tijelima – govori kako znanost i obrazovanje mogu pomoći gospodarstvu.

Među brojnim uzvanicima bili su i prorektori zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Tonći Lazibat, prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prof. dr. sc. Ante Čović, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, rektori Sveučilišta u Splitu, Osijeku, Puli, prorektori Sveučilišta u Dubrovniku i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, akademici Alica Wertheimer Baletić, Zvonimir Baletić, Vladimir Stipetić, Gordan Družić te ostali predstavnici  gospodarskih i društvenih subjekata grada Zagreba i RH, dekani i prodekani fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i drugih ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj i regiji.

Povodom Dana Fakulteta uručene su nagrade za znanstveni rad iz područja ekonomskih znanosti “Mijo Mirković” i nagrada „dr. Pero Jurković“ koja se dodjeljuje  mladim znanstvenicima iz područja financija.   Najboljim studentima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu uručene su Dekanove nagrade za uspjeh na studiju, pisane radove te izvannastavne aktivnosti. Posebne Dekanove zahvale uručenu su rektoru prof. dr. sc. Damiru Borasu, prorektorima prof. dr. sc. Anti Ćoviću i prof. dr. sc. Tonćiju Lazibatu, predsjedniku Sveučilišnog savjeta Sveučilišta u Zagrebu Petru Miševiću, Hrvatskoj gospodarskoj komori i njenom predsjedniku Luki Buriloviću, članu Akreditacijskog savjeta dr. sc. Ivanu Miloloži i professoru emeritusu Mati Grgiću.
Svečanost Dana Fakulteta uveličana je prigodnim programom u izvedbi pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta - Sonus oeconomicus.

Svečanoj proslavi prethodilo je otvorenje novouređenog prostora Knjižnično-dokumentacijskog centra, kojeg je simboličnim rezanjem vrpce otvorio rektor Boras. Tom je prilikom naglasio koliko je važno ulagati u knjižnice koje su od krucijalne važnosti za obrazovanje studenata i znanstveno-istraživački rad.

Galerija slika >>