Objavljena nova knjiga akademika Vladimira Stipetića

Objavljena nova knjiga akademika Vladimira Stipetića
 
U izdanju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavljena je nova knjiga akademika Vladimira Stipetića* Povijest hrvatske ekonomske misli (1848.-1968.), knjiga druga.  Urednik ovog kapitalnog djela, a ujedno i autor predgovora pod naslovom Uvod u studij povijesti hrvatske ekonomske misli je prof. dr. sc. Đuro Š. Medić.
Povijest hrvatske ekonomske misli dugo je vremena bila zapostavljena i nije se izučavala na našim ekonomskim fakultetima sve do konca 20. stoljeća. Godine 2001. Vladimir Stipetić objavio je prvi svezak knjige pod naslovom Povijest hrvatske ekonomske misli (1298. – 1847.) Hrvati su tada, po prvi put, dobili knjigu koja na jednom mjestu daje pregled razvoja, stagnacija i padova ekonomske misli i ekonomske znanosti na teritoriju današnje Republike Hrvatske u velikom vremenskom razdoblju od konca 13. do sredine 19. stoljeća.
Knjiga koju sada predajemo javnosti drugi je svezak Stipetićeve Povijesti  hrvatske ekonomske misli koji s prvim čini jedinstvenu cjelinu. U njoj je, kao rezultat novih Stipetićevih istraživanja zapostavljene ekonomske i kulturne baštine, obrađeno razdoblje od 1848. do 1968. Godine.
Na 600 stranica obrađeno je mnoštvo podataka, intelektualnih portreta, opisa stanja privrednih grana i znanstvenih disciplina. Tu su i procjene znanstvenih doprinosa i zabluda pojedinih teoretičara i njihova utjecaja na formiranje gospodarskog sustava, ekonomske politike i obrazovanje ekonomista, kao i procjene uspjeha i neuspjeha njihovih napora. Sve to čini osnovu za formiranje historijske svijesti i pouka iz iskustva prošlih generacija u području ekonomije i politike.
Sadašnje krizno stanje hrvatskog gospodarskog sustava i objašnjenja uzroka takvog stanja ne mogu se razumjeti bez razumijevanja utjecaja zastarjelih ili još uvijek valjanih obrazaca ekonomskog mišljenja prošlih generacija na mišljenje današnjih naraštaja. Zbog toga je ova knjiga potrebna svim ekonomistima koji je mogu koristiti kao vodič i kompas za snalaženje ne tržištu ideja, znanstvenih znanja i politika. Ona olakšava spoznaju i pronalaženje odgovora na pitanja zašto smo tu gdje jesmo i kakav je naš položaj u odnosu na susjedne, male ili velike, narode i njihove države.
Knjiga je namijenjena studentima Ekonomskog fakulteta, ali i svim ekonomistima koji uče ne samo na svom, već i na kolektivnom iskustvu i koriste povijesnu svijest u rješavanju aktualnih problema.
Dostupna je u knjižnici EFZG-a, a može se kupiti u  većim knjižarama u Zagrebu i skriptarnici fakulteta ili naručili putem elektroničke adrese: nsalaj@efzg.hr
Kontakt: Nevenka Salaj, tel. (01) 238-3212



*Vladimir Stipetić (1928.) umirovljeni je profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i redoviti član HAZU-a (od 1961.). Vrlo je plodan pisac koji je napisao i objavio više od 60 knjiga i brošura, 93 rada u zbornicima, 179 znanstvenih radova objavljenih u periodici i mnoštvo ostalih stručnih radova.