Novi sveučilišni udžbenik "Klasteri i politike razvoja klastera"

U izdanju Ekonomskog fakulteta Zagreb u siječnju 2013. godine izašao je iz tiska novi sveučilišni udžbenik pod naslovom Klasteri i politike razvoja klastera, profesorica Mirjane Dragičević i Alke Obadić. Udžbenik je obvezna ispitna literatura na kolegiju Klasteri i konkurentnost koji se predaje na diplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Izvadci iz recenzija:
Autorice su ustvrdile da su klasteri – mezo ekonomska jedinica koja može pokrenuti rast neke zemlje i novo zapošljavanje. U tom smislu i metodologija istraživanja ovog područja razlikuje se od uobičajene klasične ekonomske podjele. Upravo stoga može se reći da se radi o interdisciplinarnom sadržaju koji zahtjeva povezivanje različitih pristupa i metoda izučavanja. Djelo se može preporučiti kao primjeren i kvalitetan udžbenik u kojem se na metodološki konzistentan i pedagoški prihvatljiv način spaja složeno teorijsko poimanje klastera i politika klastera u odabranim zemljama svijeta, EU i Hrvatskoj sa kompleksnim realnim životnim primjerima pojedinih slučajeva klastera.
Prof. dr. sc. Soumitra Sharma, profesor emeritus

Rad predstavlja standardan suvremeni udžbenik iz područja analize klastera i u potpunosti je
usporediv s najkvalitetnijim inozemnim udžbenicima iz toga područja. Terminologija i mjerne jedinice usklađene su s postojećim propisima i praksom. Rad je koncepcijski konzistentan, pregledan i pisan jasnim i razumljivim stilom. Metodološki i popisom literature omogućit će studentima recentan i detaljan pogled na kolegijem predviđenu materiju, kao i obilje tema i znanstvenih izvora za samostalna dodatna istraživanja.
prof. dr. sc. Zoran Kovačević

U domaćoj znanstvenoj literaturi postoje djela na tematiku klastera, ali su ona vrlo rijetka pa je stoga važno objediniti aspekte nastanka, razvoja, potpora i djelovanja klastera na jednom mjestu. Ovo djelo predstavlja jedinstven, sustavan i cjelovit pristup problematici klastera. Posebna je vrijednost knjige poticanje na daljnje istraživanje jer je problematika konkurentnosti i klastera dinamična pojava koju je potrebno kontinuirano razvijati i nadograđivati, a obiluje konkretnim primjerima iz prakse u kojima se detaljno opisuje okruženje, ocjena stanja i uzroci trenutnog stanja.
prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić

Udžbenik je moguće kupiti u skriptarnici fakulteta.